Hastalara "Manevi Destek" Uygulaması İlgi Görüyor

Hastalara "Manevi Destek" Uygulaması İlgi Görüyor
Güncelleme:

Sağlık Bakanlığı tarafından Başakşehir Devlet Hastanesi'nde pilot olarak başlatılan uygulama ile din görevlileri, hasta ve yakınlarına moral desteği veriyor

İSTANBUL (AA) - Başakşehir Devlet Hastanesi'nde kurulan "Manevi Destek Birimi", hasta ve yakınlarının morallerinin yükseltilmesine katkı sağlıyor.

Sağlık Bakanlığı tarafından kamu hastanelerinde başlatılan manevi destek ekipleri, hastalar tarafından büyük rağbet görüyor. Başakşehir Devlet Hastanesi'nde pilot olarak oluşturulan Manevi Destek Birimi'nde hizmet veren biri kadın 2 din görevlisi, hastalara dini konularda manevi katkı sağlıyor.

Talep üzerine destek sunan görevliler, hastayı dinleyerek bazen dua etme, dertleşme, bilmedikleri konularda dini sorulara cevap verme ile manevi olarak rahatlamalarını sağlamak adına Kur'an-ı Kerim okuma gibi hizmetler veriyor.

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Çekmece Bölgesi Genel Sekreteri Prof. Dr. İhsan Bakır, uygulamadan memnun olduklarını belirterek, "Diyanet tarafından yetkilendirilen ekibimize özel bir oda hazırladık. Ağır hastaların tamamına diğer hastalarda ise talebe göre hizmet veriliyor. Hastalar bu hizmetten çok memnun. Hastaların manevi anlamda desteklenmesi tüm gelişmiş ülkelerde en temel hasta haklarından biridir. Hastanın moralinin yüksek tutulması tedavi sürecine olumlu katkı sağlıyor" ifadelerini kullandı.

Bakır, 2002-2006 yılları arasında Belçika'da çalıştığı hastanede her hastanın çekmecesinde İncil ve hastanenin kadrolu din görevlisi olduğunu kaydetti.

Haftada 3 gün düzenli olarak hastanede görev yapan iki din görevlisinin talep nedeniyle yoğun çalıştığını anlatan Bakır, "Özellikle 'Palyatif' adını verdiğimiz serviste yatan ağır hastalar ve ameliyat olacak yüksek riskli hastalar için manevi destek ekibi büyük önem taşıyor. Dünya Sağlık Örgütü'nce hastaların dini destek alması, dini vecibelerini yerine getirmesi evrensel bir hak olarak kabul ediliyor. Bu hizmetten faydalanan hastalarla yakınları psikolojik olarak rahatlıyor. Tıbbi tedavi uyguladığımız hastalara hem psikolojik destek hem de dini-manevi destek sunuyoruz. Bir din görevlisinin manevi destek için hastaların ve yakınlarının yanlarında olması onları rahatlatıyor. Bu da tedavide başarı için önemli" değerlendirmesini yaptı.

Bakır, bilimsel çalışmalarda ameliyatlara yüksek moralle giren hastaların operasyon sonrası komplikasyon ve şikayetlerinde azalma görüldüğünü belirterek, hastalar, hasta yakınları hatta pek çok sağlık çalışanının bile bu hizmeti talep etmeye başladığını kaydetti.

Etiketler din