Genelkurmay’a Pentagon modeli

Genelkurmay’a Pentagon modeli

Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanlarından bağımsız askeri strateji ve operasyonel bağlamda doğrudan Cumhurbaşkanı ile çalışan bir konumda olacak.

Türk Silahlı Kuvvetleri’ni (TSK) yeniden yapılandırılma  çalışmalarında, “Pentagon Modeli” ağırlık kazandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dile getirdiği modelin içeriği, TSK’nın ABD’deki Pentagon modeline benzer bir yapılanmaya gitmesine dayanıyor.

Star gazetesinden Şerife Güzel'in haberine göre, Genelkurmay, ABD’deki Pentagon gibi bir üst yapıda şekillendirilecek. Sistem, Genelkurmay Başkanı’nın, kuvvet komutanlarından ayrı şekilde Cumhurbaşkanlığına doğrudan bağlı olmasını öngörüyor. Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanlarından bağımsız olarak Cumhurbaşkanı’na bağlı çalışan, askeri strateji ve operasyonel bağlamda doğrudan devletin başıyla çalışan bir konumda olacak.

ANAYASA DEĞİŞMELİ

 Genelkurmay, harekatlardan, ülke güvenliğinden sorumlu olacak. Yani bir nevi Cumhurbaşkanı’na bağlı koordinatör üst makam görevini yürütecek.

Savaş döneminde TSK’nın başkomutanı Cumhurbaşkanı olduğu için Genelkurmay Başkanlığı’nın Cumhurbaşkanlığına bağlanmasında bu anlamda bir sorun bulunmuyor.  TSK’nın, modern ve etkin bir silahlı kuvvetler yapılanmasına sahip olmasını sağlayacak şekilde baştan aşağı yeniden yapılandırılmasına olanak verecek düzenlemenin hayata geçirilebilmesi için Anayasa değişikliği gerekiyor. Barış döneminde ise Genelkurmay’ın yapısı daha fonksiyonel hale getirilecek.

BAKANLIK GÜÇLENECEK

Askeri stratejilerin belirlenmesinde etkin olacak olan Genelkurmay Başkanı, atama, terfi, emeklilik gibi idari yapılanma konusunda ise sorumlu olmayacak. Genelkurmay’ın yetkileri tamamen Milli Savunma Bakanlığı’na devredilecek. Kuvvet komutanlarının her biri, ayrı ayrı olacak şekilde Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanacak.

KOMUTANLAR ÜÇLÜ KARARNAME İLE ATANACAK

Kuvvet Komutanları Yüksek Askeri Şura(YAŞ) sistemi ile değil, üçlü kararname ile tıpkı “üst düzey bürokrat atamaları” gibi atanacak. Böylelikle Milli Savunma Bakanı, bir kuvvet komutanıyla ilgili sorun oluşması durumunda o komutanı görevden alabilecek. Yerine yenisini atayabilecek. TSK, geçmişte 1949 yılına kadar zaten Cumhurbaşkanlığına bağlı bir konumdaydı.

Star