Gazilere mahkemeden iyi haber
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlVücutlarındaki hasar, SGK'nın santimle belirlediği ölçülerin dışında kaldığı için haklarını alamayan 19 binden fazla polis-asker, konuyu yargıya taşıdı.
Terörle mücadelede sırasında yaralandığı halde SGK'nın 'santimle gazilik kriterine' takıldığı için malul sayılmayan polis-askerlerin hukuk mücadelesinde idare mahkemelerinden kararlar geliyor. Ankara 1 ve 11'inci İdare Mahkemeleri, iki başvuruda 'hak ihlali'ne hükmetti. SGK kararı istinafa taşıdı, ancak sonucun ardından sayıları 19 bini geçen mağdurlar idare mahkemelerine gitmeye başladı.
Malulen gazi sayılmayan güvenlik personelinin başlattığı hukuk mücadelesi zaferle sonuçlanmaya başladı. Ancak idare mahkemesi nezdinde hak kaybına uğradıkları tescillenen güvenlik görevlileri sorunun tam olarak giderilmesi için yasal düzenlemenin olması gerektiğini söylüyor.
1953 yılında çıkarılan SGK'nın gazilik kriterlerine takılan 19 bin mağdur, Meclis'ten bekledikleri düzenleme çıkmayınca yargıya gitme kararı aldı. Karar’dan Kenan Butakın’ın haberine göre; Terörle Mücadele Sırasında Yaralanıp Gazi Sayılmayanlar (TMSY) Derneği Başkanı Fatih Zengin, üyelerinin tek tek idare mahkemelerine başvurduğunu belirterek şunları söyledi: "Daha önce meslek hastanelerine başvurduk. Mermi ve şarapnel parçalarının bizi zehirlediği tespit edildi. Raporlarla kanıtladık ve SGK'ya başvurduk. Ama hepimize tek tek ret yanıtı geldi. Hiçbir şekilde gazi olarak kabul edilmiyoruz. Bizler vücudumuzda bulunan antimon, arsenik, nikel ve kurşun gibi maddelerden dolayı zehirleniyoruz. Kanser, böbrek yetmezliği ve hareket kısıtlılığına ve birçok organ kaybına neden olabilen bir durum bu. Bu nedenle SGK'nın ret kararı verdiği arkadaşlarımız idare mahkemelerine başvurmaya başladı. Bir arkadaşımız Ankara'da 1'inci, bir arkadaşımız da 11'inci İdare Mahkemesi'nde açtığı davayı kazandı. Ankara 1'inci İdare Mahkemesi'nde son olarak, Siirt İl Jandarma Komutanlığı'nda askerlik görevini yaparken 1993 yılında yaralanan bir arkadaşımızın davası karara bağlandı. Mahkeme hak kaybı olduğunu belirtti. Dirseğinde hareket kısıtlılığı oluşan arkadaşımızın davası SGK'nın itirazıyla istinaf mahkemesine taşındı. Tabii yine de tüm arkadaşlarımız yargıya gidiyor ve gidecek. Artık sesimizin duyulmasını istiyoruz."
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol