Flaş açıklama; İthal ette hastalık çıktı iddiası doğrulandı !

Flaş açıklama; İthal ette hastalık çıktı iddiası doğrulandı !
Güncelleme:

Et ve Süt Kurumu tarafından Bosna Hersek’ten ithal edilen 20 ton sığır etinde hastalık teşhis edildiği iddiası doğrulandı. Ancak hastalıklı etlerin piyasaya sürülmediği açıklandı.

Et ve Süt Kurumu, Bosna Hersek’ten ithal edilen 20 ton sığır etinde hastalık teşhis edildiği ancak sağlıksız etlerin analiz edilmeden piyasaya sürüldüğü iddiaları üzerine az önce açıklama yaptı.

Et ve Süt Kurumu'ndan yapılan açıklamada ithal edilen etlerin rutin olarak analiz ve kontrole tabii tutulduğu, yapılan bu kontrollerde de Bosna Hersek’ten getirilen etlerin bir partisinde sorun olduğu ifade edildi.

Advertisement Advertisement

Açıklamada, “Bu etler, analiz sonuçları çıkana kadar 24 Ağustos 2017 tarihinde depolarımızda muhafaza altına alınmıştır. Bu partideki etler, iddia edildiği gibi piyasaya sürülmemiş olup, depolarımızda muhafaza altında tutulmuştur. Analiz sonuçlarının olumsuz çıkması üzerine imha işlemlerine, 05 Ocak 2018 tarihi itibarı ile Erzincan Kombinamız rendering tesislerinde başlanılmıştır. Kurumumuzun piyasaya sağlıksız et sunması asla söz konusu değildir” denildi.

NE OLMUŞTU ?

Odatv’de yer alan habere göre, Kapıkule sınır kapısından giriş yapan 20 ton sığır karkas etindeki hastalık, sınır kapısından giriş yaptıktan sonra tespit edildi. 24 Ağustos 2017 tarihinde incelemeye alınan hayvanların tahlil sonuçları, 29 Ağustos’ta belli oldu. Tahlil sonuçlarına göre raporda, insan sağlığına zararlı, “E.coli O157” hastalığı tespit edildi. Bu hastalık tıp dünyasında bilinen en tehlikeli gıda kaynaklı patojen bakteriler arasında değerlendiriliyor.

"İthal eti ben de istemiyorum"
 
Hastalığın tespit edilmesiyle birlikte analizi yapan laboratuvar tarafından, Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü uyarıldı. Kurum, bunun üzerine İstanbul Depo Müdürlüğü’ne, Sakarya Et Kombinası Müdürlüğü’ne, Sincan Et Kombinası Müdürlüğü’ne ve Diyarbakır Et Kombinası Müdürlüğü’ne, “Analizi uygun çıkmayan emtialar” başlığı altında bir yazı gönderdi.

Yazıda, Bakanlar Kurulu kararıyla MUJANOVİCİ firmasından alınan etler hatırlatılarak, “Bu ithalat sözleşmesi kapsamında ülkemize giriş yapan tırlardan alınan numunelerde E. Coli O157 pozitif çıktığı ve insan gıdası olarak tüketimin uygun bulunmadığı başkanlığımıza bildirilmiştir” ifadeleri yer aldı.

Yazının devamında ise etlerin imha edilmesi istendi. İşte Türkiye Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü’nden gönderilen yazının son paragrafı:

“Söz konusu uygunsuz emtiaların, deponuzun bağlı olduğu belediyeye ait imkanlar dahilinde imhası, imkan bulunmayan durumlar için ise Erzincan Et Kombinası rendering tesislerinde imhası için gerekli hazırlıkların yapılması, imha takviminin belirlenmesi ve tarafımızca imha komisyonu oluşturulması için yapılan programın Bakanlığımıza bildirilmesi hususunda gereğini rica ederim.”

İddiaya göre, hastalıklı etler, analiz sonuçları beklenmeden iç piyasaya sürüldü. 29 Ağustos’ta hastalık tespit edilmesine karşın imha yazısı Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü Alım ve Üretim Dairesi Başkanı Mustafa Sami Cüceloğlu imzasıyla 5 ay sonra, 5 Ocak 2018’te yazıldı.

Flaş açıklama; İthal ette hastalık çıktı iddiası doğrulandı ! - Resim : 1

Oda TV

Erdoğan'a ''Sen aslında kendine darbe yaptın'' demişti; AK Parti'den ihracı istendi! Erdoğan'a ''Sen aslında kendine darbe yaptın'' demişti; AK Parti'den ihracı istendi! Cristiano Ronaldo bombayı patlattı: Hayatının imzasını atıyor! Cristiano Ronaldo bombayı patlattı: Hayatının imzasını atıyor! Antalya'da korkunç kaza! Aracın camından fırlayan genç kız hayatını kaybetti Antalya'da korkunç kaza! Aracın camından fırlayan genç kız hayatını kaybetti Diyanet'e akıl almaz sorular: Mini etekli kadına bakmak için Diyanet'ten izin istediler! Diyanet'e akıl almaz sorular: Mini etekli kadına bakmak için Diyanet'ten izin istediler! İzmit'te üniversite öğrencilerine polis müdahalesi: 14 öğrenci gözaltında! İzmit'te üniversite öğrencilerine polis müdahalesi: 14 öğrenci gözaltında! ''CHPKK'' eleştirileri sonrasında Tanju Özcan'dan ülkücülere zor soru! ''CHPKK'' eleştirileri sonrasında Tanju Özcan'dan ülkücülere zor soru! Amasya'da korkutan deprem Amasya'da korkutan deprem TİP Başkanı Baş: ''Çok sayıda arkadaşımız ev baskınlarıyla gözaltında'' TİP Başkanı Baş: ''Çok sayıda arkadaşımız ev baskınlarıyla gözaltında'' Antalya'da da protesto, biber gazı, tazyikli su ve gözaltılar var! Antalya'da da protesto, biber gazı, tazyikli su ve gözaltılar var! Bülent Ersoy gece yarısı özel olarak restoran açtırıp sahur yaptı! Bülent Ersoy gece yarısı özel olarak restoran açtırıp sahur yaptı!
Abdullah Gül'den çok konuşulacak İmamoğlu açıklaması! Abdullah Gül'den çok konuşulacak İmamoğlu açıklaması! Gözaltındaki İmamoğlu'ndan nezarethanede dikkat çeken hamle Gözaltındaki İmamoğlu'ndan nezarethanede dikkat çeken hamle Bergüzar Korel'den duygulandıran veda: ''Çok ani ve acı oldu'' Bergüzar Korel'den duygulandıran veda: ''Çok ani ve acı oldu'' Soğuğa, yağmura, kara bir kez daha veda edin! Hava çok hızlı ısınacak! Soğuğa, yağmura, kara bir kez daha veda edin! Hava çok hızlı ısınacak! MHP'nin 2 numarası açık açık CHP lideri Özel'i hedef aldı! MHP'nin 2 numarası açık açık CHP lideri Özel'i hedef aldı! Meral Akşener'in neden çıtının çıkmadığı belli oldu! Meral Akşener'in neden çıtının çıkmadığı belli oldu! Saraçhane fena karıştı; göstericiler İBB binasına sığınmak zorunda kaldı Saraçhane fena karıştı; göstericiler İBB binasına sığınmak zorunda kaldı İmamoğlu'nun avukatı ''imzasız savunma skandalı'' için ''ilgililere'' teşekkür etti! İmamoğlu'nun avukatı ''imzasız savunma skandalı'' için ''ilgililere'' teşekkür etti! İstanbul'da Irak Konsolosluğuna silahlı saldırı düzenlendi İstanbul'da Irak Konsolosluğuna silahlı saldırı düzenlendi İşte Türkiye'nin en ucuz otomobilleri: Hepsi 1,5 milyon TL'den ucuza satılıyor! İşte Türkiye'nin en ucuz otomobilleri: Hepsi 1,5 milyon TL'den ucuza satılıyor!