FinCEN belgelerine bankalardan cevap geldi
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlABD’nin İran’a uyguladığı yaptırımların delinmesiyle suçlanan iş insanı Rıza Sarraf‘ın kara para aklamak için kurduğu ağda adı geçen dünyaca ünlü bankalardan cevap geldi.
2 bin 100’ün üzerinde şüpheli faaliyet raporuna veya SAR belgesine dayanan soruşturma, sistem açıklarından faydalanan büyük bankalarda şüphe uyandıran milyarlarca doların hala özgürce el değiştirdiğini gösteriyor.
Öte yandan yasaya göre, bankaların bireysel SAR’ları tartışmasına ve hatta varlığını kabul etmesine ise izin verilmiyor.
İşte, FinCEN Belgeleri’ne göre kara para transferinde rolü olan bazı bankaların, Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (International Consortium of Investigative Journalists – ICIJ) ve dünyanın farklı yerlerinden 400 gazeteci ile paylaşılan gizli finansal kayıtlara verdiği beyanlar;
STANDARD CHARTERED
“Mali suçlarla mücadele etme sorumluluğumuzu son derece ciddiye alıyoruz ve uyum programlarımıza önemli ölçüde yatırım yaptık. Standard Chartered’ın dünya çapında şüpheli işlemleri önlemeye, tespit etmeye ve bildirmeye adanmış yaklaşık 2.000 personeli var ve tüm personel yaptırımlar ve kara para aklamayı önleme uyumluluğu konusunda eğitildi. (…) 2019’da 1,2 milyardan fazla işlemi olası şüpheli faaliyetlere karşı izledik ve 157 milyondan fazla işlemi de geçerli yaptırım gerekliliklerine uygunluk açısından taradık.
Küresel finans sisteminin gerçekliği şudur ki, her zaman para aklama ve yaptırımlardan kaçma girişimleri olacaktır. Bankaların sorumluluğu ise etkili tarama ve izleme sistemleri oluşturmak ve bizim gibi failleri adalete teslim etmek için kanun uygulayıcılarla yakın işbirliği içinde çalışmaktır”.
DEUTSCHE BANK
“Bu bizim veya düzenleyicilerimiz için yeni bir bilgi değil. Deutsche Bank ile ilgili sunulan konular 2016’dan önceki yıllara dayanmakta, biz de bunları düzenleyicilerimize ve yetkililerimize bildirdik, büyük bir kısmı da medyada yer aldı. Kontrol çevremizdeki geçmiş zaafları kabul ettik, bunun için özür diledik ve cezalarımızı kabul ettik.
En önemlisi; hatalarımızdan ders aldık, sorunları sistematik bir şekilde ele aldık ve iş çevremizde, kontrollerimizde ve personelimizde değişiklikler yaptık. Bu tarihi sorunların çoğu, düzenleyicilerin ve yetkililerin bankanın işbirliğini ve çözümünü alenen övdükleri yerleşim yerleri ile ilgilidir.
Yetkililerle birlikte çalıştık ve hala yapıcı bir şekilde çalışıyoruz. Gelişmiş kontroller, eğitimler ve operasyonel süreçlere yaklaşık 1 milyar dolar yatırım yaptık ve anti-mali suç ekibimizi bin 500’den fazla kişiye çıkardık. Bu sayıyı daha da artırmaya devam etmeyi planlıyoruz. Artık farklı bir bankayız”.
JPMORGAN CHASE
“Sorgunuzdaki ayrıntıların çoğu hakkında yorum yapmamız yasal olarak yasaklanmıştır.
Bize 2014 ‘Nasıl İş Yapıyoruz’ raporumuzu ve özellikle yurt dışı muhabir bankacılığı hakkında soru sordunuz. Bu raporda belirttiğimiz gibi, kontrol ortamımızı ve sistemlerimizi yükseltirken. birkaç yüz yabancı muhabir banka ile ilişkimizi kestik.
2014 raporunda mevcut kara para aklama kontrol sistemi (AML) kontrollerimizin iyileştirmeye ihtiyacı olduğunu kabul ettik ve o zamandan beri kara para aklamanın önlenmesi, terörün finansmanı ve ekonomik yaptırımları düzenleyen yasa ve yönetmeliklere uymak için önemli kaynaklar ayrıldı.
JPM, AML reformunda rejimi daha proaktif istihbarat temelli soruşturmalara yönlendirmek ve finansal suçlarla mücadeleye yardımcı olacak yenilikçi teknikler geliştirmek için liderlik rolü üstlendi”.
BANK OF AMERICA
“SAR’larla ilgili yasa göz önüne alındığında, yorum yapamayız”.
HSBC
“Şüpheli faaliyet bildirimleri hakkında yorum yapmıyoruz. ICIJ tarafından sağlanan tüm bilgiler geçmişe aittir ve 2017’de Ertelenmiş Kovuşturma Anlaşmamızın (DPA) sonuçlanmasından öncedir. 2012’den itibaren HSBC, 60’tan fazla yargı alanında mali suçlarla mücadele yeteneğini elden geçirmek için çok yıllı bir yolculuğa çıktı. Bu süre zarfında, Monitör sorunları tanımlama ve iyileştirme için tavsiyelerde bulunma rolünü yerine getirdi ve Banka’nın çabalarının bir sonucu olarak HSBC’nin her yıl daha güvenli bir banka haline geldiği sonucuna vardı.
2017’nin sonunda, Monitor’un tüm raporlarını alan Adalet Bakanlığı, HSBC’nin DPA kapsamındaki tüm yükümlülüklerini yerine getirdiğine karar verdi. HSBC, 2012’de olduğundan çok daha güvenli bir kurum”(…)
2012 yılında, küresel çaptaki operasyonlarımızda finansal suçlarla mücadele etmek için en etkili standartları uygulamaya odaklanan Küresel Standartlar girişimimizi başlattık.
Bu çabanın bir parçası olarak, Kara para aklama kontrol sistemi (AML) ve genellikle yerel yasa ve yönetmeliklerin gerekliliklerinin ötesine geçen yaptırımlar konusunda yeni, küresel olarak tutarlı politikalar tasarladık ve uyguladık.
Diğer adımların yanı sıra, çabaya liderlik etmesi için deneyimli kıdemli personeli işe aldık ve mali suç uyum yeteneklerimizi önemli ölçüde artırdık; güçlü bir soruşturma yeteneği koyduk; mali suçlara uyum eğitimi girişimlerimizi geliştirdik ve genişlettik; 2015’ten bu yana 1 milyar doların üzerinde harcama yaparak temel uyumluluk BT sistemlerini yükselttik veya değiştirdik. (…)
2018’de başlattığımız küresel sosyal ağ analizi platformumuz, farklı müşteriler ve işlemler arasındaki bağlantıları belirlememizi sağlayarak suç ağlarının nerede olabileceğini görmemizi kolaylaştırıyor.
Platform 2019’da iki sektör ödülü kazandı: Celent Model Bank Risk Yönetimi Ödülü ve The Banker’s Tech Project Award for Compliance Ödülü.
Ağustos 2019’da, tüm ticaret finansmanı işlemlerimizi olası mali suç belirtilerine karşı otomatik olarak tarayacak bir sistemi uygulamaya koyan ilk banka olduk”.
NEW YORK MELLON BANKASI
“BNY Mellon, Şüpheli Faaliyet Raporlarını (SAR) doldurmak da dahil olmak üzere küresel finans sisteminin bütünlüğünü korumadaki rolünü ciddiye alıyor.Uluslararası bankacılık topluluğunun güvenilir bir üyesi olarak, yürürlükteki tüm yasa ve düzenlemelere tam olarak uyarız ve yetkililere yaptıkları önemli işte yardımcı oluruz. Yasa gereği, iddia edilen herhangi bir SAR hakkında yorum yapamayız”.
Seçiniz...
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol