FEZLEKELER BAŞBAKANLIĞA GÖNDERİLDİ ! O VEKİLLERE ŞOK !
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlTBMM'deki 139 milletvekiline ait 682 fezleke savcılıklara gönderilmek üzere doğrudan Adalet Bakanlığı’na gönderildi.
Yüzlerce klasörden oluşan dosyalar bakanlığa bir kamyonetle taşındı. Adalet Bakanlığı’ndakilerle birlikte 152 milletvekili hakkındaki 799 dosya işlem yapılmak üzere savcılıklara gönderilecek.
117 DOSYA SAVCILIKLARDA
Bu arada Adalet Bakanlığında bekleyen, aralarında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaşve Figen Yüksekdağ'ın da bulunduğu 57 milletvekili hakkındaki 117 dosya ilgili savcılıklara gönderildi. Bu milletvekilleri hakkında yargı süreci başladı.
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin Anayasa değişikliğinin Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle, TBMM ve Adalet Bakanlığında bekleyen 152 milletvekili hakkında 799 dosyada soruşturma ve kovuşturma engeli ortadan kalktı.Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın bir televizyon programında, bakanlıkta bekleyen, milletvekilleri hakkındakidokunulmazlık dosyalarının hazırlandıkları Cumhuriyet savcılıklarına iade edildiğini açıklamasıyla yeni bir süreç başlamış oldu.
Adalet Bakanlığında bekleyen, HDP milletvekilleri hakkındaki 94, CHP milletvekilleri hakkındaki 16, MHP milletvekilleri hakkındaki 3, AK Parti milletvekilleri hakkındaki 4 dosya, Cumhuriyet savcılıklarına gönderildi.
Demirtaş'ın 15 dosyası gönderildi
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın 15 dosyası, hazırlandıkları savcılıklara iletildi. Gönderilen dosyaların birinde silahlı terör örgütüne üye olduğu belirtilen Demirtaş'a yöneltilen diğer suçlamalar şöyle:
"Türkiye Cumhuriyeti hükümetini alenen aşağılama, devletin askeri ve emniyet teşkilatını alenen aşağılama, Türk milletini, Cumhuriyeti ve Türkiye Büyük Millet Meclisini alenen aşağılama, halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik, terör örgütü propagandası yapmak, halkı kanunlara uymamaya tahrik, silahlı terör örgütüne üye olmak, Cumhurbaşkanına hakaret."
Yüksekdağ'ın bir dosyası örgüt kurmaktan
Yüksekdağ'ın savcılıklara iade edilen dosyalarında ise suç işlemek amacıyla örgüt kurduğu, terör örgütü propagandası yaptığı, suç işlemeye alenen tahrik ettiği ileri sürülüyor.
Kılıçdaroğlu'nun "kan" fezlekesi
Savcılıklara 5 dosyası gönderilen Kılıçdaroğlu'nun ise Cumhurbaşkanına hakaret, halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik suçlarını işlediği belirtiliyor. Bakanlık tarafından gönderilen fezlekeler arasında CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun 11 Mayıs’ta başkanlık sistemi tartışmalarına yönelik dile getirdiği, "Böyle bir başkanlık sistemini kan dökmeden bu ülkede gerçekleştiremezsiniz" sözleri ile ilgili "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçundan hazırlanan dosya da yer alıyor.
MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin savcılıklara gönderilen 2 dosyası da Cumhurbaşkanına hakaret suçunu içeriyor.
AK Parti İzmir Milletvekili Hüseyin Kocabıyık'ın "sesli, yazılı veya görüntülü bir ileti ile hakaret"ten iki, Edirne Milletvekili Rafet Sezen'in "kaçakçılık" suçundan, Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar'ın da "hakaret" suçundan birer dosyaları savcılıklara yollandı.
Öte yandan TBMM'de bekleyen 682 dosyanın bakanlığa ulaştırılmasının ardından söz konusu dosyalar da Cumhuriyet savcılıklarına sevk edilecek.
Başsavcılıklar her bir fezlekeyle ilgili ayrı soruşturma başlatacak. Soruşturmalar, Türk Ceza Kanunu (TCK) ve Ceza Muhakemeleri Kanunu (CMK) hükümleri uyarınca yürütülecek. Dokunulmazlığı kaldırılanların milletvekilliği devam edecek. Dokunulmazlığı kaldırılan bir milletvekili, sadece dokunulmazlık hangi iddia için kaldırılmışsa o iddiadan yargılanacak.
Hakkında iddianame hazırlanan ve dava açılanlar yargılanacak. Davalar, isnat edilen suçlara göre görevli mahkemelerde görülecek.
Milletvekilliğinin sona ermesi, Anayasa'nın "Milletvekilliğinin Düşmesi" başlıklı 84. maddesinde düzenleniyor. "Milletvekilliğinin, kesin hüküm giyme veya kısıtlanma halinde düşmesi, bu husustaki kesin mahkeme kararının Genel Kurula bildirilmesiyle olur" hükmü uyarınca hakkındaki mahkumiyet kararı kesinleşenlerin milletvekilliği, kesin kararın TBMM Genel Kuruluna bildirilmesiyle düşecek.
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol