ESKİ HAVA KUVVETLERİ KOMUTANI VEFAT ETTİ

ESKİ HAVA KUVVETLERİ KOMUTANI VEFAT ETTİ

Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya hayata gözlerini yumdu.

12 Eylül döneminin Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya (90), İstanbul'da yaşamını yitirdi. Şahinkaya, 12 Eylül döneminin hayatta olan son ismiydi.

12 EYLÜL DAVASINDA MÜEBBET HAPİS CEZASI ALDI

12 Eylül 1980 askeri darbesinin sorumlularının yargılanmasını engelleyen anayasanın geçici 15. maddesinin 2010’daki anayasa değişikliği referandumu ile kaldırılması sonucu Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya hakkında dava açılmıştı. Evren ve Şahinkaya dava sonucunda müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.

12 Eylül askeri darbesinin mimarı Kenan Evren, 9 Mayıs'ta uzun süredir tedavi gördüğü GATA'da hayatını kaybetmişti. Dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Nejat Tümer böbrek kanseri sonucu 29 Mayıs 2011'de hayatını kaybederken, Kara Kuvvetleri Komutanı Nurettin Ersin 2005 yılında vefat etti. 12 Eylül'ün Jandarma Genel Komutanı Sedat Celasun ise 1998 yılında ölmüştü.

ŞAHİNKAYA KİMDİR?

Tahsin Şahinkaya 1925 yılında Merzifon’da doğdu. 1943’de Harp Okulu’nu, 1957'de Harp Akademisi'ni bitirdi. Türk Silahlı Kuvvetleri'nde çeşitli kademelerde görev yaptıktan sonra 1965-1969 yılları arasında Tuğgeneral, 1969-1973 yılları arasında Tümgeneral, 1973-1977 yılları arasında Korgeneral, 1977-1983 yılları arasında Orgeneral rütbesiyle hizmet gördü. 12 Eylül 1980'de içinde bulunduğu cuntanın gerçekleştirdiği darbeden sonra, aynı zamanda Milli Güvenlik Konseyi Üyeliği görevini de yürüttü. 6 Aralık 1983 tarihinde kendi isteği ile emekli olan Şahinkaya evli ve 2 çocuk babasıydı.

20.11.2012 tarihinde çekilen bu fotoğraf Şahinkaya'nın bilinen son fotoğraflarından biri... Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi, 7’nci Cumhurbaşkanı, eski GenelkurmayBaşkanı Kenan Evren ile dönemin MGK üyesi, eski Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya’yı, “Devlet kuvvetleri aleyhine cürümler” başlıklı TCK’nın 146. maddesi uyarınca önce ‘ağırlaştırılmış müebbet’ hapis cezasına mahkûm etti. Ceza daha sonra iyi halden indirimle ‘müebbet hapse’ çevrildi.

"BU DÜNYADAN GİTTİ AMA İKİ ELİM YAKASINDA"

12 Eylül darbesinin mimarlarından olan Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya hakkındaki yolsuzluk iddialarını ilk kez 1994 yılında gündeme getiren CHP Mersin milletvekili Fikri Sağlar, ‘’Hesap sormamızı engellediler, Şahinkaya bu dünyadan gitti ama iki elim yakasında gitti’’ dedi.

Şahinkaya ile ilgili ‘’Rüşvet, haksız mal edinme, yurt dışına servet kaçırma’’ gibi iddiaları bir Meclis Araştırma önergesi ile TBMM’ye getirdiklerini belirten Sağlar, SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada şunları söyledi:

‘’Adana milletvekili Cüneyt Canver ile birlikte önergemizi TBMM’ye verince baskılar, tehditler oldu. Anavatan Partisi iktidarı, önergeyi işleme aldırmadı. Kenen Evren, Genel Başkanımız Erdal İnönü ile görüşerek benim parti Genel Sekreterliği görevimden alınmamı istedi. Erdal bey ise buna karşı net tavır sergiledi. Sonra Anayasa’nın, Kenan Evren ve arkadaşlarına dokunulmazlık sağlayan geçici 15. maddesinin arkasına sığındılar. Hesap sordurmadılar. 21 yıl önce Şahinkaya ile ilgili yolsuzlukların peşindeydik. Bugün de AKP iktidarındaki yolsuzluklardan hesap sormak için mücadele ediyoruz’’

text-ad
Hadise'den aralıksız eleştiri yağmuruna çok sert yanıt Hadise'den aralıksız eleştiri yağmuruna çok sert yanıt 20 yaşındaki gencin korkunç ölümü... Balıklama atlayışı sonu oldu 20 yaşındaki gencin korkunç ölümü... Balıklama atlayışı sonu oldu Kızılcık Şerbeti dizisi kadrosuna 2 yeni sürpriz isim dahil oldu Kızılcık Şerbeti dizisi kadrosuna 2 yeni sürpriz isim dahil oldu Milli Eğitim Bakanlığı 2025-2026 eğitim öğretim yılı takvimini açıkladı Milli Eğitim Bakanlığı 2025-2026 eğitim öğretim yılı takvimini açıkladı BYD'den Türkiye'deki satılan araçları için dev güncelleme paketi BYD'den Türkiye'deki satılan araçları için dev güncelleme paketi Prof. Dr. İlber Ortaylı'dan dikkat çeken Ortadoğu ve İsrail iddiaları Prof. Dr. İlber Ortaylı'dan dikkat çeken Ortadoğu ve İsrail iddiaları Başdanışmanı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeniden adaylığı için formülü buldu! Başdanışmanı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeniden adaylığı için formülü buldu! Yokuş aşağı inerken freni patlayan aracın sürücüsü kendini araçtan attı! Yokuş aşağı inerken freni patlayan aracın sürücüsü kendini araçtan attı! Napoli'den ve Galatasaray'dan Osimhen için peş peşe açıklamalar Napoli'den ve Galatasaray'dan Osimhen için peş peşe açıklamalar İstanbul'da lüks sitede genç kadına kargocu tacizi kamerada! İstanbul'da lüks sitede genç kadına kargocu tacizi kamerada!
Bakan Tekin'den paylaşılan LGS kitapçığı açıklaması: Bireysel bir ihmalmiş! Bakan Tekin'den paylaşılan LGS kitapçığı açıklaması: Bireysel bir ihmalmiş! Can Yaman ile sevgilisi DJ Sara Bluma Bodrum'da aşka geldi Can Yaman ile sevgilisi DJ Sara Bluma Bodrum'da aşka geldi Memurlarda yarı zamanlı çalışmanın şartları belli oldu Memurlarda yarı zamanlı çalışmanın şartları belli oldu Hafta sonu planınızı kontrol edin: Bir tarafta sağanak yağışlar diğer yanda kavurucu sıcaklar... Hafta sonu planınızı kontrol edin: Bir tarafta sağanak yağışlar diğer yanda kavurucu sıcaklar... MEB'te görevden alınan isimle ilgili skandal iddia: ''Çocuğu da tüm soruları tam yapmış'' MEB'te görevden alınan isimle ilgili skandal iddia: ''Çocuğu da tüm soruları tam yapmış'' PKK'lı teröristlere af tartışmaları sürerken Fehmi Koru da cemaate af istedi! PKK'lı teröristlere af tartışmaları sürerken Fehmi Koru da cemaate af istedi! Marmara Bölgesi'nin cenneti cehenneme döndü: Yemyeşil Şarköy artık kömür köy.... Marmara Bölgesi'nin cenneti cehenneme döndü: Yemyeşil Şarköy artık kömür köy.... LGS tercihleri için işin uzmanından kritik uyarı LGS tercihleri için işin uzmanından kritik uyarı ABD Başkanı Trump'a kronik venöz yetmezliği teşhisi konuldu ABD Başkanı Trump'a kronik venöz yetmezliği teşhisi konuldu Dağ başı değil, şehrin merkezi... Eli silahlı şehir magandaları polis ile karşı karşıya geldi! Dağ başı değil, şehrin merkezi... Eli silahlı şehir magandaları polis ile karşı karşıya geldi!