Erdoğan'ın imzaladığı genelge bir kez daha delindi! Dudak uçuklatan harcama
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlCumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçen yıl haziran ayında imzalamış olduğu "araç kiralama ve alımlarına kısıtlama genelgesi"ne rağmen RTÜK'ün araç kiralamaya milyonlar akıttığı ortaya çıktı.
Cumhurbaşkanı ve AK Parti lideri Recep Tayyip Erdoğan’ın 30 Haziran 2021’de, kamunun araç kiralama ve alımlarına kısıtlama getiren genelgesi bir kez daha çiğnendi.
Birgün gazetesinden Mustafa Bildircin'in haberine göre RTÜK’ün araç kiralama için milyonlarca liralık harcama yaptığı öğrenildi. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, 7 Nisan’da sürücülü ve sürücüsüz araç kiralama ihalesi açtı. İhale, RTÜK Üst Kurul Merkez Hizmet Binası’nda 23 Mayıs’ta gerçekleştirildi. Açık ihale yöntemiyle gerçekleştirilen ihale için yedi şirket elektronik doküman satın alırken ihaleye yalnızca iki şirket teklif sundu.
Teklifleri değerlendiren idare, 10 Haziran’da kararını verirken ihalenin sonuç ilanı temmuz ayında Elektronik Kamu Alımları Platformu aracılığıyla kamuoyu ile paylaşıldı. İhalenin sonuç ilanına göre RTÜK, 27 kiralık araç karşılığında 7 milyon 446 bin 374 TL’lik anlaşma yaptı.
RTÜK’ün kiraladığı araçlardan yedisinin 4X4 arazi aracı olduğu belirtildi. Araçların hepsinin en az 2019 model olmasını talep eden idare, araçların 18 ay boyunca kullanılacağını bildirdi. Araçlardan 13’ünün RTÜK’e şoförlü şekilde teslim edileceği ifade edildi.
TRT 11,9 MİLYON TL'YE DANIŞTI
Öte yandan bir başka devlet kurumu olan TRT ise 11,9 milyon TL’lik danışmanlık hizmeti aldı. İdarenin 2020 ve 2021 yıllarını kapsayan iki yıllık dönemde dışarıdan aldığı danışmanlık hizmetlerine 10 milyon TL’den fazla para harcadığı öğrenildi.
TRT’nin mali hesapları 27 Mayıs 2022 tarihli TBMM KİT Komisyonu toplantısında görüşüldü. Aralarında Hilal Kaplan’ın da olduğu toplam dört TRT Yönetim Kurulu Üyesi isim, “Sağlık sorunları” nedeniyle rapor alarak toplantıya katılmadı. TRT yöneticilerinin yanıtları, temmuz ayı itibarıyla milletvekillerine ulaştı. TRT’nin fahiş harcamalarını ve 3 milyar 423 milyon TL’lik bandrol gelirini ortaya koyan yanıtlarda, “Dışarıdan alınan hizmetler” detayının büyüklüğü dikkati çekti.
"UZMANLIK İSTEMİYOR"
CHP Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz’ın, “TRT dışarıdan hizmet alıyor mu? Alıyorsa hangi alanlarda alıyor, ne kadar ödeme yapılıyor?” sorularına verilen yanıt, TRT’nin danışmanlık için ödediği yüksek harcamayı gözler önüne serdi. TRT yönetiminden gelen yanıtta, “yayıncılık gereksinimleri, teknolojik dönüşüm ve birim talepleri nedeniyle gerekli görülen ve uzmanlık gerektiren konularda” dışarıdan temin yoluyla danışmanlık hizmeti alındığı kaydedildi. TRT’nin 2021 yılında aldığı danışmanlık hizmeti için ödenen tutar ise 5 milyon 290 bin 599 TL olarak açıklandı. Yönetim, dışarıdan alınan danışmanlık hizmetlerine yönelik giderlerin 2021 yılında 2020 yılına göre yüzde 26 oranında azaldığını ifade etti. 2020 yılında danışmanlık hizmet maliyeti 6 milyon 666 bin TL olarak kayda geçti.
Birgün
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol