Enis Berberoğlu'nun tahliye talebine ret

Enis Berberoğlu'nun tahliye talebine ret
Güncelleme:

MİT TIR'ları davasında tutuklu yargılanan CHP İstanbul Milletvekili Berberoğlu, kelepçe takılarak adliyeye götürülmek istenmesini protesto ederek duruşma salonuna gitmedi. Davada tahliye kararı çıkmazken, duruşma 13 Şubat'a ertelendi.

MİT TIR'ları görüntülerini Cumhuriyet Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar'a verdiği iddiası ile İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 25 yıl hapis cezasına çarptırılan CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi'nde görülen davanın ikinci duruşması kapalı yapılıyor.

İstanbul Kartal’da bulunan İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi’nde görülecek duruşmaya CHP’nin tutuklu milletvekili Enis Berberoğlu’nun SEGBİS sistemi ile katılacağı bildirildi.

Buna gerekçe olarak ise Maltepe Cezaevi’nde tutuklu bulunan CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun Kartal’daki adliyeye “kelepçe vurularak getirilmek istenmesi”nin olduğu öğrenildi.

CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun yargılandığı MİT TIR'ları davası 13 Şubat'a ertelendi. Berberoğlu'nun tahliye talebi reddedildi.

Berberoğlu, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi'nde yeniden görülen davanın 2. duruşmasına katılmadı.

Berberoğlu'nun ellerine kelepçe takılmasına protesto amacıyla duruşmaya katılmadığı açıklandı.

Davanın geçtiğimiz ay görülen ilk duruşmasında savcı esas hakkındaki görüşünü açıklamıştı, Berberoğlu hakkında casusluk suçlamasıyla müebbet hapis cezası istemişti.

İlk duruşmaya katılan Berberoğlu da hakkındaki suçlamaları reddetmişti.

KELEPÇEYİ PROTESTO ETTİ

Berberoğlu’nun adliyeye kelepçe ile çıkarılmasını protesto ettiği ve duruşmaya görüntülü sistem SEGBİS ile katılacağı belirtildi.

1 Aralık 2017 tarihinde görülen davanın ilk duruşmasında, 2. Ceza Dairesi, kamu güvenliğini gerekçe göstererek duruşmanın kapalı yapılmasına karar vermiş, ailesi ve avukatları dışında kalan herkesi dışarıya çıkarmıştı. Bugünkü duruşmaya da avukatları katılırken, CHP İstanbul Milletvekili Dursun Çiçek de adliyeye geldi, ancak kapalılık nedeni ile duruşma salonuna giremedi. 

DAVANIN GEÇMİŞİ

CHP Milletvekili Enis Berberoğlu, "MİT TIR'ları görüntülerinin yayınlanması"Davası'nda 14 Haziran 2017 tarihinde "Devletin gizli kalması gereken bilgilerini, siyasal ve askeri casusluk maksadıyla açıklamak" suçunu işlediği iddiasıyla 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı ve tutuklandı. Berberoğlu'yla aynı davada yargılanan Can Dündar ve Erdem Gül'ün dosyaları ise ayrıldı. Enis Berberoğlu'nun avukatları karara itiraz ederek, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi'ne başvurdu. Berberoğlu'nun avukatları aracılığıyla yaptığı istinaf başvurusunu yerinde bulan İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararının bozulmasına 9 Ekim'de karar verdi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi de, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi'nin kararını, "usul ve yasaya aykırı olduğu" gerekçesiyle 7 Kasım da iade edilmesine karar verdi. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi iade kararında, "(İstinaf Mahkemesi) Adeta kendini yüce Yargıtay'ın yerine koyarak esastan bozma yapmış, mahkememizin bağımsızlığına, karar verme özgürlüğüne müdahale etmiştir. Hatta Bölge Adliye Başsavcılığı dahi bu hatalı uygulama karşısında sessiz kalmamış, itiraz yetkisi olmamasına rağmen 'görüldü' yaparken dile getirdiğimiz hususlarda eleştirilerde bulunma zarureti hissetmiştir" ifadelerine yer verildi. Kararda, istinafın yetkisi ve görevi dahilindeki bir konuda söz konusu yetkiyi kullanmayıp görev ve yetkisini ilk karar veren mahkemeye devretmesinin usul ve yasaya açıkça aykırılık teşkil ettiği kaydedilerek "Her ne kadar Yargıtay, Bölge Adliye Mahkemesi bozma kararlarına karşı ilk derece mahkemelerinin direnemeyeceğini, direnme yasağı olduğunu içtihat altına almışsa da bu içtihadın, kanuna uygun şekilde yapılmış bozma kararlarına münhasır olduğunun kabulü gerekecektir" denildi. 

Kararda, tüm bu nedenlerle "bozma kararının usul ve yasaya aykırılık teşkil etmekle verilen bozma kararı yönünden mahkemece yapılacak bir işlem olmadığından" karar verilmesine yer olmadığına hükmedildi. 

 

Seçiniz...

text-ad
Türkiye'nin en renkli asırlık göçü başladı... Binlerce kişi birlikte yola çıktı! Türkiye'nin en renkli asırlık göçü başladı... Binlerce kişi birlikte yola çıktı! İstanbul'da vahşet! Üniversite öğrencisi genç kızın cesedi valizden çıktı İstanbul'da vahşet! Üniversite öğrencisi genç kızın cesedi valizden çıktı Dolandırıcı çetesi imara açılan köyü altüst etti; tüm tapuları tek tek ele geçirdiler! Dolandırıcı çetesi imara açılan köyü altüst etti; tüm tapuları tek tek ele geçirdiler! Türkiye'de ikinci el otomobil piyasasının ''en''leri belli oldu Türkiye'de ikinci el otomobil piyasasının ''en''leri belli oldu Milat Gazetesi Ankara Temsilcisi'nden skandal Atatürk paylaşımı Milat Gazetesi Ankara Temsilcisi'nden skandal Atatürk paylaşımı ''Müjde'' denmişti ama... Türkiye'deki milyonlarca emekli artık SGK'ya her ay 9 bin TL ödeyecek! ''Müjde'' denmişti ama... Türkiye'deki milyonlarca emekli artık SGK'ya her ay 9 bin TL ödeyecek! Kim Milyoner Olmak İster'de daha ilk soruda joker sürprizi Kim Milyoner Olmak İster'de daha ilk soruda joker sürprizi MHP'de bir ''yeni süreç'' istifası daha: ''MHP-AKP-DEM ittifakıyla yürümeyeceğim'' MHP'de bir ''yeni süreç'' istifası daha: ''MHP-AKP-DEM ittifakıyla yürümeyeceğim'' Türkiye'nin bir devi daha konkordato ilan etti Türkiye'nin bir devi daha konkordato ilan etti Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer'e tahliye kararı Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer'e tahliye kararı
Kocaeli'de korkunç kaza: Çok sayıda ölü var Kocaeli'de korkunç kaza: Çok sayıda ölü var En fazla göç alan, en fazla göç veren il aynı ilimiz olurken, iç göçün nedeni de belli oldu En fazla göç alan, en fazla göç veren il aynı ilimiz olurken, iç göçün nedeni de belli oldu İstanbul'da dev operasyon: Yüzlerce ruhsatsız silah ele geçirildi! İstanbul'da dev operasyon: Yüzlerce ruhsatsız silah ele geçirildi! Türkiye'de tam 52 yıldır böylesi görülmemişti: Güncel kabus haritası yayınlandı! Türkiye'de tam 52 yıldır böylesi görülmemişti: Güncel kabus haritası yayınlandı! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın planını iktidara yakın isim ifşa etti Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın planını iktidara yakın isim ifşa etti Emlak vergisine yüzde 800'e varan zamlar isyan ettirdi Emlak vergisine yüzde 800'e varan zamlar isyan ettirdi Can Yaman, Türkiye'ye getirdiği DJ sevgilisiyle sarmaş dolaş! Can Yaman, Türkiye'ye getirdiği DJ sevgilisiyle sarmaş dolaş! Yıllardır tarihi bir mezarlık sanılıyordu... işin aslı ortaya çıktı! Yıllardır tarihi bir mezarlık sanılıyordu... işin aslı ortaya çıktı! Kadir Ezdildi'nin düğününde takı töreni bitmek bilmedi! Takıları tek tek gösterdi Kadir Ezdildi'nin düğününde takı töreni bitmek bilmedi! Takıları tek tek gösterdi İYİ Partili isim MHP'li Semih Yalçın'a demediğini bırakmadı İYİ Partili isim MHP'li Semih Yalçın'a demediğini bırakmadı