Enflasyon verileri yüzünden davalık olan TÜİK için yeni karar

Enflasyon verileri yüzünden davalık olan TÜİK için yeni karar
Güncelleme:

Tüm çalışanların ve emeklilerin takip ettiği Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı enflasyon rakamları nedeniyle yargılandığı davada Ankara 6. İdare Mahkemesi, TÜİK’ten enflasyon hesabında kullandığı tüm bilgi ve belgelerin mahkemeye sunulmasını istedi.

Yargıtay Onursal Üyesi, emekli Seyfettin Çilesiz, enflasyonu yeniden hesaplaması için Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) yaptığı resmi başvuruya yanıt alamayınca TÜİK’i mahkemeye vermişti.

Çilesiz dava dilekçesinde, TÜİK’in hesapladığı düşük enflasyonun milyonlarca çalışan ve emekliyi yoksullaştırdığını vurgulayan Çilesiz, mahkemeden yürütmeyi durdurmasını ve üniversite hocalarından oluşan 5 kişilik bilirkişi heyetine gerçek enflasyonu hesaplatmasını talep etmişti. 

Çilesiz'in avukatı Ali Erdem Gündoğan davayla ilgili yaptığı açıklamada “TÜİK bu verileri talep halinde mahkemeye vermek zorunda. Bu veriler sayesinde sır gibi saklanan madde fiyatları gün yüzüne çıkacak ve enflasyon rakamları bağımsız bilirkişilerce yeniden hesaplanarak gerçek veriler ortaya çıkarılacak” ifadelerini kullanmış tüm emekli ve çalışanların gözü ve kulağının söz konusu davada olduğunu belirten Gündoğan, bu nedenle mahkemenin ivedilikle adaleti yerine getirmesi yönündeki beklentinin üst seviyeye çıktığını belirtmişti.

Sözcü gazetesinden Erdoğan Süzer'in haberine göre davayı görüşen Ankara 6. İdare Mahkemesi, TÜİK’ten savunma alınmasına ve  enflasyon hesabında kullandığı tüm belge ve bilgilerin mahkemeye sunulmasına karar verdi.

 Kararını oy birliğiyle alan mahkeme, TÜİK’e savunma yapması ve belgeleri açıklaması için 30 gün süre tanıdı. 

Seyfettin Çilesiz’in avukatı Ali Erdem Gündoğan, davalı TÜİK’in mahkeme kararını tartışmak, eleştirmek, değiştirmek gibi bir hakkı bulunmadığı gibi kararı yerine getirip getirmeme konusunda seçim hakkının da olmadığını söyledi. Gündoğan, “TÜİK, mahkemenin ara kararını yerine getirmediği takdirde Anayasal suç işlemiş olur. Kararı uygulamayan TÜİK çalışanları da Türk Ceza Kanunu’nun 257. maddesi kapsamında cezai yaptırımla karşılaşabilirler” dedi. Gündoğan, TÜİK’in enflasyon hesabında kullandığı tüm bilgi ve belgelerin bağımsız bilirkişilerce inceleneceğine de dikkat çekti.

 

Sözcü