Emniyet'in Marmaris yangınıyla ilgili açıklamasında ''Şahan'' vurgusu
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlEmniyetin açıklamasında yangınlarda kamuoyu oluşturan komedyen Şahan Gökbakar’a da dikkat çekilen bir atıf yapıldı.
Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), Muğla'nın Marmaris ilçesinde meydana gelen orman yangını ile ilgili sosyal medya platformlarında, suç unsuru içerikli paylaşımda bulunduğu öne sürülen hesaplar hakkında işlemlere başlanıldığını açıkladı.
Emniyetin açıklamasında yangınlarda kamuoyu oluşturan komedyen Şahan Gökbakar’ın ismine de atıf yapılarak, “‘Şahan’ kelimesi kullanılarak 10723 farklı hesaptan paylaşım yapıldığı görülmüş; bu hesapların %57,14’ünün bilgisayarlar tarafından yönetilen bot hesaplar olduğu değerlendirilmiştir” denilmesi dikkat çekti.
Şahan Gökbakar'dan tepki: 'AllahBelanıVersinŞahan' TTsi de bu sayıya dahil mi?
Sosyal medya hesabından Marmaris'teki yangınla ilgili gelişmeleri aktaran ve yardım isteyen oyuncu Şahan Gökbakar da Emniyet'in açıklamasıyla ilgili şu yorumu yaptı: "Dün ve bugün "şahan" kelimesi kullanılarak atılan tweetlerin ve hashtaglerin büyük çoğunluğu bana hakaret içermekteydi. Emniyet GM ne bu çirkin trol operasyonunu ortaya çıkardığı için teşekkür ederim. "AllahBelanıVersinŞahan" TTsi de bu sayıya dahil mi?"
İşte Emniyet Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamanın tamamı :
“Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ve bağlı il birimlerince, kanunların verdiği yetki ve sorumluluk çerçevesinde, suç ve suçlularla mücadele amacıyla internet ortamında 7/24 esasına göre yürütülen sanal devriye faaliyetleri kapsamında; 21 Haziran 2022 tarihinde Muğla ili Marmaris ilçesinde meydana gelen orman yangını ile ilgili sosyal medya platformları üzerinden;
Yangına müdahale edilmediği, otellere alan açmak için çıkarıldığı ve sabotaj söylemlerinin dolaşıma sokularak dezenformasyon faaliyetlerinin yürütülmeye çalışıldığı, kamuoyu üzerinde panik vegüvensizlik oluşturabilecek söylemlerin bilgisayarlar tarafından yönetilen bot/proje hesaplar aracılığıyla yayıldığı görülmüştür.
Meydana gelen yangın olayı ile ilgili paylaşımlar incelenmiş ve “halkın bir kesimini diğer bir kesimi aleyhine düşmanlığa ve/veya kin beslemeye alenen tahrik eden, halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla içerik üreten” hesaplar hakkında çalışma yapılmış olup, suç unsuru içerikli paylaşımda bulunan hesapların yöneticisi/kullanıcısı tespit edilerek işlemlere başlanılmıştır.
Bahse konu olayla ilgili oluşturulan etiket ve bahsetmelerle ilgili bot hesapların tespitine yönelik yapılan çalışmalar neticesinde;
#marmaris etiketi(hashtag) kullanılarak 22787 farklı hesaptan paylaşım yapıldığı görülmüş; bu hesapların %59.42’sinin bilgisayarlar tarafından yönetilen bot hesaplar olduğu değerlendirilmiştir.
“Orman” kelimesi kullanılarak 16031 farklı hesaptan paylaşım yapıldığı görülmüş; bu hesapların %67.38’inin bilgisayarlar tarafından yönetilen bot hesaplar olduğu değerlendirilmiştir.
“Yanan” kelimesi kullanılarak 17235 farklı hesaptan paylaşım yapıldığı görülmüş; bu hesapların %56.1’inin bilgisayarlar tarafından yönetilen bot hesaplar olduğu değerlendirilmiştir.
“Uçaklar” kelimesi kullanılarak 3571 farklı hesaptan paylaşım yapıldığı görülmüş; bu hesapların %71.74’ünün bilgisayarlar tarafından yönetilen bot hesaplar olduğu değerlendirilmiştir.
“Şahan” kelimesi kullanılarak 10723 farklı hesaptan paylaşım yapıldığı görülmüş; bu hesapların %57,14’ünün bilgisayarlar tarafından yönetilen bot hesaplar olduğu değerlendirilmiştir.
“Otel” kelimesi kullanılarak 5709 farklı hesaptan paylaşım yapıldığı görülmüş; bu hesapların %54.55’inin bilgisayarlar tarafından yönetilen bot hesaplar olduğu değerlendirilmiştir.”
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol