Ekim ayında en az 155 işçi can verdi!

Ekim ayında en az 155 işçi can verdi!
Güncelleme:

İSİG Meclisi’nin raporuna göre, geçen ay en az 155, bu yılın ilk 10 ayında ise en az bin 477 işçi hayatını kaybetti. Raporda ülkenin dört bir yanında süren işçi direnişlerine dikkat çekilerek, “Yaşamak ve yaşatmak için direniyoruz!” dendi

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, ekim ayı iş cinayetleri raporunu açıkladı. Buna göre, ekim ayında en az 155, bu yılın ilk 10 ayında ise en az bin 477 işçi yaşamını yitirdi. Raporda ülkenin dört bir yanında işçi direnişlerinin sürdüğüne de dikkat çekilerek, “Soma’dan Eskişehir’e, Ataşehir’den Cargill’e, Koton’dan Saica Pack’e... Patronun kim olduğu fark etmez! Yaşamak ve yaşatmak için direniyoruz!” dendi.

Raporda şu bilgiler yer aldı:

Ekim ayında hayatını kaybeden 155 emekçinin 124’ü ücretli (işçi ve memur), 31’i ise kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluştu.

Ölenlerin 7’si kadın, 148’i erkek işçiydi. Kadın işçi cinayetleri tarım, tekstil, büro, ticaret ve taşımacılık işkollarında gerçekleşti.

Geçen ay, biri 14 yaş ve altında olmak üzere 2 çocuk işçi can verdi. Çocuk işçi cinayetleri tarım ve konaklama işkollarında yaşandı.

Emeklilik çağında (51 yaş ve üstünde) olduğu halde çalışırken hayatını kaybeden işçi sayısı ise 50 olarak saptandı.

Ekim ayında 8 göçmen/mülteci işçi yaşamını yitirdi. Bu işçilerin 3’ü Suriyeli, 2’si Rusyalı, 1’i Afganistanlı, 1’i Özbekistanlı ve 1’i İranlıydı. Yılın ilk 10 ayında ise en az 99 göçmen/mülteci işçi çalışırken hayatını kaybetti.

EN ÇOK ÖLENLER GÜVENCESİZLER
Geçen ay işçi ölümleri en çok tarım, inşaat, taşımacılık, ticaret/büro, belediye/genel işler, metal, madencilik, tekstil/deri, gıda ve konaklama/eğlence işkollarında gerçekleşti.

Tarımda çalışırken ölenlerin en az yüzde 45’i ücretli, yüzde 55’i ise çiftçiydi.

Tüm işkollarında en çok güvencesiz işçiler (mevsimlik, taşeron, yevmiyeli çalışanlar) can verdi.

Raporda, geçen yıllara göre inşaat işkolundaki ölümlerde azalma görüldüğü belirtildi. Ancak rapora göre bunun nedeni alınan önlemler değil, ekonomik krize bağlı olarak sektördeki küçülme.

TRAFİK KAZALARI İLK SIRADA
Ekimde işçiler yine en çok trafik/servis kazaları nedeniyle yaşamını yitirdi. Bunu sırasıyla; yüksekten düşme, ezilme/göçük, kalp krizi, şiddet, elektrik çarpması, zehirlenme/boğulma ve intihar takip etti.

Raporda, kalp krizi ve beyin kanaması nedenli ölümlerin sürekli arttığı, ancak bu konuya dair yeterince araştırma bile yapılmadığı belirtildi.

Ölüm nedenlerinde 6’ncı sırada yer alan elektrik çarpmalarının ise çok küçük maliyetlerle önlenebileceğine dikkat çekilen raporda, “Son aylarda sürekli artan ve neredeyse her 10 işçiden birinin ölüm sebebi olan elektrik çarpmaları 200-300 TL’lik bir maliyetle önlenebilir. Bu durum patronların niyetini ortaya koyuyor” dendi.

SENDİKASIZ ÇALIŞMAK ÖLÜM DEMEKTİR
Ekimde Türkiye’nin 57 şehrinde ve yurt dışında 5 ülkede iş cinayeti gerçekleşti. En çok işçi ölümünün yaşandığı iller 11’er ölümle İstanbul ve Konya oldu. Bu illeri sırasıyla Antalya (10 ölüm), Bursa (8 ölüm), İzmir (7 ölüm) ve Sakarya (6 ölüm) izledi.

İSİG Meclisi’nin raporuna göre, ekim ayında ölen işçilerin tamamı sendikasızdı. Raporda, “Sendikasız çalışmak ölüm demektir” ifadeleri kullanıldı.

EYLEM SONUÇ VERDİ
İstanbul Havalimanı şantiyesinde geçen hafta yaşanan iş cinayetinin ardından iş bırakan işçilerin talepleri karşılandı. İstanbul Havalimanı kargo binası şantiyesinde çalışırken asansör boşluğuna düşerek yaşamını yitiren 18 yaşındaki Mehmet Aydın’ın çalışma arkadaşları, iş güvenliği önlemlerinin alınması talebiyle 1 Kasım’da iş bırakmıştı. Eylemin 4’üncü gününde işçiler firma yetkilileriyle görüştü. Şantiye aydınlatmalarının yapılması, asansör ve şaft boşluklarının korkuluklarla kapatılması taleplerinin kabul edilmesi üzerine, işçiler yeniden işbaşı yaptı.