Dünyanın En İyi Okları Ankara'ya Çevrildi

Dünyanın En İyi Okları Ankara'ya Çevrildi
Güncelleme:

Congresium Ankara'da 1-6 Mart tarihlerinde yapılacak Dünya Salon Şampiyonası'na, 38 ülkeden, aralarında dünyanın en iyi okçularının da yer aldığı yaklaşık 300 sporcu katılacak - Türkiye Okçuluk Federasyonu Başkanı Topaloğlu:"Hem katılımcı sayısı hem de


ANKARA (AA) - İLKNUR ÇETİNBAŞ - Okçulukta dünyanın en önemli organizasyonlarından biri olan Dünya Salon Şampiyonası, 1-6 Mart tarihlerinde Congresium Ankara'da yapılacak.

Ankara'da düzenlenecek ilk büyük okçuluk organizasyonu olan şampiyonaya, 38 ülkeden, aralarında dünyanın en iyi okçularının da yer aldığı yaklaşık 300 sporcu katılacak.

Türkiye Okçuluk Federasyonu (TOF) Başkanı Abdullah Topaloğlu, milli takımın hazırlıklarını sürdürdüğü Eryaman'daki Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezi'nde AA muhabirine yaptığı açıklamada, hazırlıklarda sona geldiklerini söyledi.

Hem katılımcı sayısı hem de organizasyon anlamında oldukça önemli ve büyük bir şampiyonaya ev sahipliği yapacaklarını dile getiren Topaloğlu, "Biz şampiyonaya makaralı ve klasik yayda olmak üzere 24 sporcuyla katılacağız. Dünya okçuluk camiasının gözü Ankara'da olacak. Son günlerde ülkemizde yaşanan kötü olayların artık sona ermesini diliyor ve ülkemize gelmekten çekinmeyen dünya ülkelerine teşekkür ediyorum. Onlara Türk misafirperverliğini en iyi şekilde göstereceğiz. Sporcularımızın da en iyi şekilde mücadele edeceğine inanıyorum" diye konuştu.


- "Madalya beklentimiz büyük"


Madalya beklentilerinin büyük olduğunu kaydeden Toplaoğlu, "Hem gençler hem de büyüklerde ilk 3'te yer alacağımızı düşünüyorum. Umuyorum madalyanın rengi de altın olur. Her 2 kategoride de iyi sporcularımız var. Salonda ilk kez bu kadar büyük bir organizasyon düzenliyoruz" ifadelerini kullandı.

Topaloğlu, şöyle devam etti:

"Bu aynı zamanda Ankara'daki ilk büyük organizasyonumuz. Congresium'un büyüklüğü bizim için çok uygun, Ankara'nın göbeğinde bir nokta. Konuklarımızın da çok seveceğine inanıyorum. Tüm konuklar Ankara'nın güzelliğini görecekler. Başarılı bir yarışma yapacağız. Son olaylardan sonra Avrupa'daki bazı ülkeler çekinceler gösterdi ancak biz federasyon olarak hemen kesin ve net bir tavır ortaya koyduk. Bu tür olayların dünyanın her yerinde meydana gelebileceğini, Türk emniyet güçlerinin her türlü güvenlik önlemini aldığı teminatını verdik. Dünya Okçuluk Federasyonu Başkanı sayın Uğur Erdener de, kendi federasyonuna gerekli talimatı verdi. Birlikte net bir tavır içinde olmamız, herhangi bir aksaklığı önledi."

Ankara seyircisini şampiyonaya davet eden Topaloğlu, "Yarışmalar 1 Mart'ta başlayacak. 2-4 Mart'taki elemeler çok çekişmeli geçecek. Görsel bir şölen olacak. Ankaralıları, özellikle çocuklarıyla birlikte bekliyoruz, okçuluğu yerinde görüp tanısınlar. Biz de yeni, minik sporcular kazanalım" şeklinde görüşlerini dile getirdi.


- Milli Takım Teknik Direktörü Ergin


Türk Milli Takımı Teknik Direktörü Göktuğ Ergin ise takımın durumunun gayet iyi olduğunu belirterek, "İyi bir hazırlık dönemi geçirdik. Artık yarışmanın ilk okunu bekliyoruz. Hem gençlerde hem büyüklerde, takımı iyi bir seviyeye getirdiğimize inanıyorum" şeklinde konuştu.

Milli takımın yaş ortalamasının oldukça genç olduğuna dikkati çeken Ergin, "Yaş ortalamamız 19-20. Son 3 yıldır yaptığımız program gereği, Türk okçuluğu böyle bir dönüşüme girdi. Bu da meyvelerini vermeye başladı. Genç ama tecrübeli sporcular var. Ayrıca ilk kez milli formayı giyecek olan sporcularımız da var. Genç olmamız ilk bakışta bir dezavantaj gibi gelse de, başarıya aç, kendini kanıtlamak isteyen bir grupla beraberiz" değerlendirmesinde bulundu.

Ev sahibi olmaları ve son 3 yılda Türkiye'nin okçulukta gösterdiği gelişim adına, şampiyonadan beklentilerinin yüksek olduğunu vurgulayan Ergin, şunları kaydetti:

"Klasik yay gençlerde, hem ferdi hem de takım olarak madalya almayı bekliyoruz. Büyüklerde mutlaka madalyanın peşinden koşacağız. Makaralı yayda ise son Dünya Kupası şampiyonu Demir Elmaağaçlı bizim için çizgide yer alacak. Aynı şekilde son 2 yılda iyi bir performans gösteren Yeşim Bostan atış çizgisinde olacak. Makaralı yayda ise yine gençler ve büyüklerde beklentimiz büyük. Ülkemizi 4-5 kez podyumda görmek istiyoruz."

Şampiyonanın, olimpiyat kota müsabakalarından önce takımın performansını görmek açısından da büyük önem taşıdığını anlatan Ergin, "Sporcuları çok yakından takip edeceğiz. Kendilerini ne kadar kontrol edebilecekler, stresle başa çıkabilecekler mi, kaygıyı ortadan kaldırabilecek miyiz, teknik ve malzeme olarak hazır mıyız gibi birçok konu başlığı hazırladık. Teknik ekip olarak yoğun bir ajandamız var" şeklinde görüşlerini aktardı.

Şampiyonayı "Ankara izleyicileri için bulunmaz bir fırsat" olarak nitelendiren Ergin, "İnsanların çok az karşılaşabileceği bir şölen olacak. Çok ünlü sporcular var. Bir insanın neler yapabileceğini, kendi vücuduna ne kadar hakim olabileceğine şahit olacaklar" diyerek sözlerini tamamladı.


- WAE Asbaşkanı Çakıroğlu


Avrupa Okçuluk Birliği (WAE) Asbaşkanı ve TOF'un milli takımlardan sorumlu yönetim kurulu üyesi Hakan Çakıroğlu da federasyon olarak çok uzun süredir olimpiyat kotası için çalıştıklarını söyledi.

"Tüm ağırlığımızı kota müsabakalarına vermiş durumdayız" diyen Çakıroğlu, "Açık hava ve salon çok farklı iki kategori, birbiriyle kıyaslanamaz. Dünya Salon Şampiyonası da oldukça büyük bir organizasyon. Sporcu için her müsabaka çok önemli, ne kadar çok müsabakaya katılırsa o kadar iyi" dedi.

Türkiye'nin, organizasyonda dünyanın en iyisi olduğunu kaydeden Çakıroğlu, "Bu bize tüm ülkeler tarafından söylenen bir gerçek. Uğur Erdener gibi dünya okçuluğunun başında bulunan bir büyüğümüz var. Avrupa'da da ben asbaşkan olarak görev yapmaktayım. Daha iyi olmak için çok çalışıyoruz" diye konuştu.

Uluslararası alanda önemli görevlere sahip olmalarının, Türk okçuluğuna daha fazla sorumluluk yüklediğini dile getiren Çakıroğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Yönetimdeki insanlar uluslararası yarışmalarda Türk takımlarını daha fazla görmek istiyorlar. 'Üst düzey yöneticileriniz var, niye podyumda Türk sporcu olmasın' baskısını her zaman hissediyoruz. Biz de elimizden geleni yapıyoruz. Eski bir milli sporcuyum. Daha önce bu kadar uzun kamp şansımız olmuyordu. Takım olarak yarışmadan 1 hafta, 10 gün önce toplanıyorduk. Takımlarımız şu an dünyanın en son teknoloji malzemelerini kullanıyor. Dünya standartlarında, onlarla eşit şartlarda yarışıyorlar. Biz de yönetim olarak derece bekliyoruz."