Dünya'da 27 Milyon İnsan Uyuşturucu Mağduru

Dünya'da 27 Milyon İnsan Uyuşturucu Mağduru
Güncelleme:

BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi Başkanı Fedotov:"Küresel olarak 27 milyon insan uyuşturucu kullanımı bozuklukları nedeniyle mağdur durumda"-"Her yıl yaklaşık 200 bin insan aşırı doz ve diğer uyuşturucu bağlantılı tıbbi şartlar nedeniyle hayatını kaybediyor"- B

VİYANA (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Uyuşturucu ve Suç Ofisi Başkanı Yury Fedotov, dünya genelinde 27 milyon insanın uyuşturucu mağduru olduğunu ve her yıl 200 bin kişinin uyuşturucudan hayatını kaybettiğini söyledi.

Fedotov, Avusturya'nın başkenti Viyana'da gerçekleştirilen "Uluslararası Uyuşturucu Kontrol Kurulu 59. Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, uyuşturucunun küresel bir problem olduğunu, bireyleri, toplumu ve ülkeleri olumsuz etkilediğini kaydetti.

İnsanları, toplumları ve devletleri olumsuz etkileyen uyuşturucunun durdurulması için ortak uluslararası sorumluluk alınması gerektiğini ifade eden Fedotov, küresel uyuşturucu problemini çözmek için yapılan hazırlıkların herkes için daha sağlıklı ve güvenli, refah bir geleceğe yönelik önemli adımlar atılmasına yardımcı olmasını diledi.

-"27 milyon uyuşturu mağduru var"

Fedotov, küresel uyuşturucu probleminin gereksiz acılara neden olduğunu ve insanların yaşamlarına mal olduğunu belirterek, "Küresel olarak 27 milyon insan uyuşturucu kullanımı bozuklukları nedeniyle mağdur durumda. Bunların 11 milyonu uyuşturucu enjekte ediyor" dedi.

-"Her yıl yaklaşık 200 bin kişi hayatını kaybediyor"

Uyuşturucu kullananlar arasında hepatit C vakasının yüzde 50'lerin üzerinde seyrettiğini kaydeden Fedotov, önleme, tedavi ve rehabilitasyon yöntemlerinin halen çok düşük düzeylerde olduğunu söyledi.

Uyuşturucu sorununu çözme sürecinin insanı en öne koymaya ihtiyacı bulunduğunu vurgulayan Fedotov, "Her yıl yaklaşık 200 bin insan aşırı doz ve diğer uyuşturucu bağlantılı tıbbi şartlar nedeniyle hayatını kaybediyor. Uyuşturucu kullanan insanların yüzde 13'ü HIV virüsü kapıyor" diye konuştu.

-"Hepimizin sorumluluğu"

BM Genel Kurulu Başkanı Mogens Lykketoft, dünya genelinde yasa dışı uyuşturucu ve uyuşturucuya bağlı suçların devam etmesinin sürdürülebilir kalkınmaya, hukuk devletine, topluma ve halk sağlığına ciddi tehditler oluşturduğunu söyledi.

Halk sağlığı, insan hakları, adalet, uluslararası işbirliği ve kalkınma ile doğrudan ilgili olan küresel problemi çözmek için kapsamlı ve entegre yaklaşıma ihtiyaç bulunduğunu aktaran Lykketoft, "Hem bireysel, hem de kollektif olarak bu uluslararası problemi çözmek ve küresel ve etkili bir cevap vermek hepimizin sorumluluğundadır" dedi.

-Afganistan'da 2015'te 256 ton uyuşturucu ele geçirildi

Afganistan Uyuşturucuyla Mücadele Bakanı Salamat Azimi ise 2015 yılında uyuşturucu ile mücadele kapsamında önemli ilerlemeler kaydettiklerini ifade etti. Haşhaş ekiminin yüzde 19 ve afyon üretiminin yüzde 48 azaldığını kaydeden Azimi, bunun uluslararası işbirliği sonucunda olduğunu söyledi.

Afganistan'da 2015'te 256 ton uyuşturucu ele geçirildiğini ve operasyonlarda 2 bin 844 kişinin yakalandığını aktaran Azimi, "Güvenlik ve uyuşturucu üretimi arasında doğrudan ilişki var. Eğer güvenlik durumu kötüleşirse sadece haşhaş üretimi değil, güvensizlik hem bölgeye hem de dünyaya yayılacak" ifadelerini kullandı.

Dünya Sağlık Örgütü Direktör Asistanı Marie-Paule Kieny de uyuşturucu probleminin çözümünde "birincil önlem ve risk azaltımı", "erken teşhis ve yönetimi" ve "rehabilitasyon ve uyuşturucu kullanıcılarını yeniden entegrasyonu" ve "tıbbi ve bilimsel tedaviye ulaşımın" çok önemli olduğunu aktardı.

Almanya Federal Uyuşturucu Komiseri Marlene Mortler, Almanya ve Avrupalı ortaklarının uyuşturucu probleminin ağır sonuçları konusunda mutabık olduğunu ve mücadele için bekleyecek zaman olmadığını kaydetti. Uyuşturucu bağlantılı suçların arttığına dikkat çeken Mortler, örgütlü suçlar, yolsuzluk, şiddet ve HIV-AIDS gibi hastalıklar, yoksulluk gibi suçların dünya genelinde milyonlarca bireyi olumsuz etkilediğini bildirdi.

-"Hiçbir ülke tek başına bu sorunla baş edemez"

Tayland Adalet Bakanı Paiboon Koomchaya ise uyuşturucunun bireyi, aileye, toplumu ve dünyayı olumsuz etkilediğini belirterek, “Uyuşturucu sorunu, küresel, transnasyonel ve her zaman dinamiktir" dedi.

Asya bölgesinin uyuşturucu üretim merkezi olduğunu belirten Koomchaya, "Güçlerimizi birleştirmek suretiyle ancak bu problemin üstesinden gelebiliriz. Tayland bütün ülkelerle işbirliği yapmaya hazırdır. Çünkü uyuşturucu problemi önemli küresel bir sorundur ve hiçbir ülke tek başına bu sorunla baş edemez" ifadelerini kullandı.

-"Yeni küresel uyuşturucu politikası açık bir şekilde tanımlanmalı"

Rusya Federal Uyuşturucu Kontrol Servisi Direktörü Victor Ivanov, mevcut uyuşturucuyla mücadele mevzuatının yeterli olmadığını ve bu yüzden standart uyuşturucu önlemlerinin fiyasko ile sonuçlandığını söyledi.

Küresel suçlara karşı uluslararası toplumun koordine olmadığını vurgulayan İvanov, uluslararası barış ve güvenliğe tehdit eden uyuşturucu ticaretini engelleyecek yeni ve etkili anlaşmalara ihtiyaç olduğuna dikkat çekti.

Afganistan ve Latin Amerika'nın iki küresel uyuşturucu üretim merkezi olduğunu ve bunun dünya genelindeki bütün suçların yüzde 50'sini oluşturduğunu belirten İvanov, "Yeni küresel uyuşturucu politikası açık bir şekilde tanımlanmalıdır" dedi.

-"Politikalarımızı gözden geçirmeliyiz"

ABD Ulusal Uyuşturucu Kontrol Politikası Direktörü Michael Botticelli, küresel uyuşturucu probleminin uluslararası toplumun önündeki en büyük tehditlerden birisi olduğunu söyledi. Uyuşturucu kullanımı bağımlılığı ve uyuşturucu kullanım sonucu ölümlerin arttığını ifade eden Botticelli, yasa dışı uyuşturucu arz ve talebi ile ortak mücadele edilmesini istedi. Botticelli, "Vatandaşlarımız üzerindeki uyuşturucu etkilerini azaltmak, daha sağlıklı ve barışçıl bir toplum inşa etmek için politikalarımızı gözden geçirmeliyiz" ifadelerini kullandı.

-Dünya Uyuşturu Sorunu Özel Toplantısı-

ABD'nin New York şehrinde 19-21 Nisan 2016 tarihinde gerçekleştirilecek "BM Genel Kurulu Dünya Uyuşturu Sorunu Özel Toplantısı"na hazırlık niteliğindeki "Uluslararası Uyuşturucu Kontrol Kurulu 59. Toplantısı", 22 Mart'a kadar devam edecek.

Yeni psikoaktif maddeler, verem, halk sağlığı ve uyuşturucu ticareti konularının ele alındığı toplantıya üye ülkelerden bakanlar, milletvekilleri, sivil toplum örgütleri ve özel sektörden bin 500 üzerinde yetkili katılıyor.

Etiketler Viyana