Dünya Gümrük Günü Kutlamaları

Dünya Gümrük Günü Kutlamaları
Güncelleme:

İGMD Yönetim Kurulu Başkanı Keskin:- "2023'e gelindiğinde, gümrüklerin dijitalleşmesi sayesinde dış ticaret işlemleri saniyeler içinde yapılacak, 10 milyonun üzerinde beyanname ve 1 milyar üzerinde belge 10 yıl süreyle saklanabilecek"

İSTANBUL (AA) - İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği (İGMD) Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Keskin, 2023'e gelindiğinde gümrüklerin dijitalleşmesi sayesinde dış ticaret işlemlerinin saniyeler içinde yapılabileceğini belirterek, 10 milyonun üzerinde beyanname ve 1 milyar üzerinde belgenin 10 yıl süreyle saklanabileceğini söyledi.

İGMD'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Dünya Gümrük Örgütü'nün 2016'yı "Dijital Gümrük" yılı ilan etmesi üzerine, İGMD, İstanbul Ticaret Odası (İTO) 25 Nolu Gümrük Müşavirleri Meslek Komitesi ve İstanbul Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü, 26 Ocak Dünya Gümrük Günü kutlamaları kapsamında, "2023 Yolunda Dijitalleşen Gümrükler" adlı zümre toplantısı gerçekleştirdi.

Toplantıda konuşan İGMD Yönetim Kurulu Başkanı ve İTO Meclis Üyesi Serdar Keskin, 2015'te ihracatın bir önceki yıla göre yüzde 8.56 azalarak, 157 milyar 390 milyon dolardan 143 milyar 921 milyon dolara gerilediğini aktararak, ithalatın da yüzde 14,5 azalışla 242 milyar 177 milyon dolardan 207 milyar 61 milyon dolara düştüğünü kaydetti.

Bu düşüşe rağmen İstanbul'un dış ticaretteki payının her geçen yıl arttığını söyleyen Keskin, 2015'te 107 milyar 532 milyon dolar ithalat, 132 milyar 321 milyon dolar da ihracat payı olan İstanbul Bölgesi'nde antrepo ve transit de dahil olmak üzere toplam 4.1 milyon adet beyannamenin düzenlendiğini ifade etti.

Keskin, 2023'te sadece İstanbul Bölgesi'nde 300 milyar dolar ithalat, 250 milyar dolar da ihracatın yapılması ve 10 milyonun üzerinde detaylı beyanamenin düzenlenmesinin hedeflendiğini belirterek, "Mevcut iş süreçlerinin bu rakamlarla baş etmesi, ne gümrüklü sahaların genişletilebilmesi ve gümrük idarelerinin kapasitesinin, memur sayısının arttırılması ne de dış ticarette rekabet edebilmemiz mevcut sistemlerle mümkün olamayacak. Özellikle 2011'de merkezileşme ve merkezi 'BİLGE' yazılımının yaygınlaştırılmasının tamamlanmasıyla gümrüklerde dijitalleşme adeta birçok idarenin ve bakanlığın önüne geçmiştir" diye konuştu.

- İşlem süreleri saniyelere inecek

Gümrük müşavirlerinin, değişim ve dönüşüm vizyonu ile yola çıktığını vurgulayan Keskin, müşavirlerin, "Kolay, Hızlı ve Güvenilir Dış Ticaret" sloganı ile hareket ettiğini söyledi.

Keskin, şöyle devam etti:

"2015'te İstanbul Bölgesi'nde işlem gören ihracat beyannamelerinin yüzde 5'i kırmızı hatta, yüzde 61'i sarı hatta, yüzde 1'i yeşil hatta işlem görmüş; yüzde 33'ünün işlemleri ise mavi hatta herhangi bir kontrole tabi tutulmadan gerçekleştirilmiştir. Yine aynı yıl işlem gören ithalat beyannamelerinin yüzde 22'si kırmızı hatta, yüzde 54'ü sarı hatta, yüzde 1'i yeşil hatta işlem görmüş; yüzde 23'ünün işlemleri ise mavi hatta herhangi bir kontrole tabi tutulmadan gerçekleştirilmiştir. Daha kapsamlı fakat daha esnek bir risk analizi, daha az ancak daha etkili fiziki kontrol oranları, muayene ve beyannamenin kontrollerinde geçen sürelerin düşürülmesi, laboratuvar analizlerinin daha hızlı yapılması ve sonuçların sisteme entegrasyonu dijital gümrüklerinin önemli başarılarıdır. Yine dijitalleşen gümrükler sayesinde 2015 Ocak-Aralık döneminde 25 milyar lira vergi tahsil edilmiş olup, bu rakamın 1,8 milyar lirası gümrük vergisi, 21.9 milyar lirası katma değer vergisidir."

Ayrıca bağlantılı idarelerce de özel tüketim vergisi, anti damping vergisi, fon ve para cezası gibi vergilerin de tahsil edildiğini kaydeden Keskin, "2023'e gelindiğinde, gümrüklerin dijitalleşmesi sayesinde dış ticaret işlemleri saniyeler içinde yapılacak, 10 milyonun üzerinde beyanname ve 1 milyar üzerinde belge 10 yıl süreyle saklanabilecek. Dış ticarette güvenlik, önemini hep koruyacak ve güvenli ticaretin bugün olduğu gibi yarın da en önemli sigortası gümrük müşavirleri olacak" ifadelerini kullandı.

Etiketler toplantı