Dolar, Euro ve altın gerilmiş yay gibi

Dolar, Euro ve altın gerilmiş yay gibi
Güncelleme:

Kritik enflasyon haftasında piyasalardaki yüksek seyir devam ediyor. Dolar ve Euro rekor seviyelere demir atmış durumda, altın fiyatları ise dünkü düşüş sonrası yeniden yükselişte... İşte Dolar, Euro, Sterlin, Japon yeni, ons altın, gram altın, çeyrek altın, Cumhuriyet altını, Bitcoin, Ethereum ve Brent Petrol'de son durum...

Perşembe günü açıklanacak olan Eylül ayı enflasyon verisi öncesinde piyasalarda gergin seyir devam ediyor. 

Başta Dolar ve Euro olmak üzere dövizin Türk Lirası karşısındaki zirve seyri devam ederken altın dün öğleden sonraki geri çekilmesine ara verdi ve yönünü yeniden yukarı çevirdi.

Dünya genelinde enflasyonla mücadelede sona yaklaşılırken, ekonomilerin resesyona girmeden bu süreci atlatıp atlatamayacağı sorusu gündemdeki yerini koruyor. Dün ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Ulusal İşletme Ekonomisi Derneğinin yıllık toplantısında yaptığı konuşmada, ABD ekonomisinin genel olarak sağlam durumda ve bunu korumak için Fed'in araçlarını kullanma niyetinde olduğunu ifade etti.

Powell, iş gücü piyasası koşullarında daha fazla soğumaya ihtiyaç olduğuna inanmadığını vurgulayarak, ekonominin beklendiği gibi performans göstermesi halinde bu yıl toplamda 50 baz puanlık iki faiz indirimi daha olabileceğini söyledi.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda ise yıl sonuna kadar Fed'in 75 baz puanlık indirim yapacağı beklentisi güçlü kalmaya devam ediyor, kasımda da yüzde 61 ihtimalle 25 baz puanlık bir faiz indirimi yapılacağı öngörülüyor.

Analistler, bugün yurt içinde ve dünya genelinde imalat sanayi PMI ile Euro Bölgesi'nde enflasyon ve ABD'de JOLTS açık iş sayısı verilerinin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan altının ons fiyatında 2 bin 660 seviyesinin direnç, 2 bin 620 dolar seviyesinin ise destek konumunda olduğunu bildirdi.

ABD'de ISM imalat endeksi eylülde beklentileri karşılayamadı

 ABD'de Tedarik Yönetim Enstitüsünün (ISM) imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), eylülde 47,2 ile piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti.

ISM, eylül ayına ilişkin imalat sanayi PMI verisini açıkladı.

Buna göre, ISM imalat sanayi PMI verisi, eylülde bir önceki aya kıyasla değişim göstermeyerek 47,2 oldu.

İmalat sektöründeki daralmanın sürdüğüne işaret eden endekse dair piyasa beklentisi, bu dönemde 47,6 değerini alacağı yönündeydi.

Üretim endeksi, eylülde aylık 5 puan artışla 49,8'e ve yeni siparişlere ilişkin endeks 1,5 puan yükselerek 46,1'e çıktı. İstihdam endeksi ise bu dönemde 2,1 puan azalışla 43,9'a indi.

Bu dönemde imalat sanayisinin 5 alt sektöründe büyüme kaydedilirken, 13 sektörde daralma yaşandı.

Petrol ve kömür ürünleri, gıda, içecek ve tütün ürünleri, tekstil, mobilya ve ilgili ürünler ile çeşitli üretim sektörlerinde büyüme kaydedildi. Daralma yaşanan sektörler ise baskı ve ilgili destek faaliyetleri, plastik ve kauçuk ürünler, ahşap ürünler, giyim, deri ve ilgili ürünler, birincil metaller, ulaşım ekipmanları, metalik olmayan mineral ürünler, elektrikli ekipman, aletler ve bileşenler, kağıt ürünleri, makineler, kimyasal ürünler, işlenmiş metal ürünleri ile bilgisayar ve elektronik ürünleri oldu.

S&P Global'in imalat sanayi PMI verisinde yukarı yönlü revizyon

Öte yandan, S&P Global de eylül ayına ilişkin imalat sanayi nihai PMI verilerini açıkladı.

Buna göre, imalat sektörü PMI verisi eylülde 47,3 ile tahminlerin üzerinde gerçekleşti.

Geçen aya dair öncü verilerde 47 olarak açıklanan endeks, ağustosta 47,9 değerini almıştı.

PMI verilerinin 50 ve üzerinde değerler alması sektörde genişlemeye, 50'nin altında kalması ise daralmaya işaret ediyor.

İşte piyasalarda son durum: 

Dolar, Euro, Sterlin ve Japon Yeni

Güne 34,19 TL'den başlayan Dolar 34,20 TL'den, 

38,10 TL'den başlayan Euro 37,93 TL'den, 

45,71 TL'den başlayan Sterlin 45,50 TL'den

23,73 TL'den başlayan Japon Yeni ise 23,85 TL'den işlem görüyor.

Dünkü kapanışta Dolar 34,15 TL'den, Euro 38,22 TL'den, Sterlin 45,84 TL'den, Japon Yeni ise 23,92 TL'den işlem görmüştü.

Ons altın, gram altın, çeyrek altın ve gümüş

Güne 2 bin 644 Dolar'dan başlayan Ons altın 2 bin 658 Dolar'dan, 

2 bin 906 TL'den başlayan Gram altın 2 bin 929 TL'den, 

4 bin 938 TL'den başlayan Çeyrek altın 4 bin 979 TL'den, 

20 bin 357 TL'den başlayan Cumhuriyet altını 20 bin 584 TL'den, 

34,53 TL'den başlayan Gümüş ise 34,80 TL'den fiyatlanıyor.

Dünkü kapanışta Ons altın 2 bin 632 Dolar'dan, Gram altın 2 bin 893 TL'den, Çeyrek altın 4 bin 938 TL'den, Cumhuriyet altını 20 bin 357 TL'den, Gümüş ise 34,17 TL'den fiyatlanmıştı.

Bitcoin ve Ethereum'da son durum

Kripto para piyasasında ise ABD Başkanlık seçimleri öncesindeki hareketlilik devam ediyor.

Güne 63 bin 820 Dolar'dan başlayan Bitcoin 62 bin 608 Dolar'dan, 

2 bin 641 Dolar'dan başlayan Ethereum ise 2 bin 550 Dolar'dan işlem görüyor.

Brent petrol fiyatları

Brent petrol ve döviz kurundaki dalgalanma nedeniyle akaryakıt fiyatları bir aşağıya bir yukarı hareket etmeye devam ediyor. 

Güne 71,52 Dolar'dan başlayan Brent petrolün varil fiyatı da 74,19 Dolar'dan işlem görüyor. 

 

Söylemezsem Olmaz'da Serenay Sarıkaya'nın göğüsleri üzerinden iğrenç ifadeler Söylemezsem Olmaz'da Serenay Sarıkaya'nın göğüsleri üzerinden iğrenç ifadeler Finans devi Bank of America altın fiyat tahminlerini açıkladı Finans devi Bank of America altın fiyat tahminlerini açıkladı Erdoğan'dan Meclis kürsüsünde çarpıcı sözler: ''İsrail gözünü Türkiye'ye dikecek'' Erdoğan'dan Meclis kürsüsünde çarpıcı sözler: ''İsrail gözünü Türkiye'ye dikecek'' Erdoğan'ın 2028 planı belli oldu Erdoğan'ın 2028 planı belli oldu Hava durumu ''yok artık'' dedirtecek: Şimdi de kış gidiyor, yaz geliyor Hava durumu ''yok artık'' dedirtecek: Şimdi de kış gidiyor, yaz geliyor 14 yaşındaki kıza toplu istismar: 10 zanlı tutuklandı 14 yaşındaki kıza toplu istismar: 10 zanlı tutuklandı Bingöl'ün Yayladere ilçesinin beklediği Türkiye güzeli İdil Bilgen bakın nereden çıktı Bingöl'ün Yayladere ilçesinin beklediği Türkiye güzeli İdil Bilgen bakın nereden çıktı CHP'den Meclis açılışı için vekillere ''Erdoğan'' talimatı CHP'den Meclis açılışı için vekillere ''Erdoğan'' talimatı İsrail'in vurduğu Lübnan'dan Türkiye'ye kaçış başladı: Akın akın geliyorlar İsrail'in vurduğu Lübnan'dan Türkiye'ye kaçış başladı: Akın akın geliyorlar Söylemezsem Olmaz ekibinden büyük ayıp: Kadir Ezildi'nin nişanlısını ifşa ettiler Söylemezsem Olmaz ekibinden büyük ayıp: Kadir Ezildi'nin nişanlısını ifşa ettiler
Melisa Döngel gönlünü ünlü futbolcuya kaptırdı Melisa Döngel gönlünü ünlü futbolcuya kaptırdı Bahçeli CHP ve gazetecileri tek tek tehdit etti Bahçeli CHP ve gazetecileri tek tek tehdit etti Burası Türkiye'nin en büyük şantiyesi: Binlerce işçi, yüzlerce iş makinesi gece gündüz çalışıyor Burası Türkiye'nin en büyük şantiyesi: Binlerce işçi, yüzlerce iş makinesi gece gündüz çalışıyor İstanbul'un eylül ayı enflasyonu açıklandı İstanbul'un eylül ayı enflasyonu açıklandı Türkiye bir değerini daha yitirdi: Güneri Cıvaoğlu hayatını kaybetti Türkiye bir değerini daha yitirdi: Güneri Cıvaoğlu hayatını kaybetti Bakan'dan beklenen mesai saatleri ve emekli maaşına zam açıklaması geldi Bakan'dan beklenen mesai saatleri ve emekli maaşına zam açıklaması geldi Türkiye'de vatandaşların kendisini en çok güvende hissettiği şehirler belli oldu Türkiye'de vatandaşların kendisini en çok güvende hissettiği şehirler belli oldu Tayland'da facia: Okul servisi yandı, 16'sı çocuk, 3'ü öğretmen 19 kişi öldü Tayland'da facia: Okul servisi yandı, 16'sı çocuk, 3'ü öğretmen 19 kişi öldü Ünlü oyuncu ağzından kaçırdı, Yalı Çapkını'nın sürprizi bozuldu Ünlü oyuncu ağzından kaçırdı, Yalı Çapkını'nın sürprizi bozuldu Dünya genelinde 2024 yılında en çok arıza yapan araç markaları belli oldu Dünya genelinde 2024 yılında en çok arıza yapan araç markaları belli oldu