DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'den AYM için ortak çağrı

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'den AYM için ortak çağrı
Güncelleme:

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB imzasıyla yayınlanan ortak metinde Anayasa Mahkemesi'nin çeşitli konularda verdiği ihlal kararların uyulmadığı belirtilerek "Hukuksuzlaştırma çabalarına son verin" denildi.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB), ortak imzalı bir açıklama yaparak milletvekilliği düşürülen Can Atalay başta olmak üzere Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) verdiği ihlal kararlarının uygulanmasını istedi. 

Açıklamada şöyle denildi: 

"Anayasa Mahkemesi, halkın oylarıyla seçilen Can Atalay'ın milletvekilliğinin TBMM'de tezkere okunarak düşürülmesine ilişkin kararın yok hükmünde olduğuna karar verdi.

İletişim Başkanlığı’nın kuruluş ve yetkilerine ilişkin daha önce iki ayrı iptal kararının ardından son olarak “her tür manipülasyon ve dezenformasyona karşı faaliyette bulunma” yetkisi Anayasa Mahkemesi tarafından ifade özgürlüğüne aykırı bulunarak iptal edildi.

Anayasa Mahkemesi’nin grev ertelemeleri, 1 Mayıs yasaklamaları, düşünce, ifade, basın ve örgütlenme özgürlüklerine ilişkin verdiği hak ihlali kararları sadece bireysel kayıpların giderilmesi için bir hukuki yol değildir. İhlallerin tekrarlanmaması için gereken idari ve yasal düzenlemelerin yapılması zorunludur. Aynı gereklilik yasa ve kararnameler için verilen iptal kararlarının gerekçelerine uygun düzenlemeler yapılmasını da gerektirir.

Ancak Anayasa Mahkemesi'nin anılan ve hak ihlallerine neden olduğu belirlenen düzenlemeler için verdiği kararları siyasi iktidar tarafından uygulanmamaktadır. Anayasal ve seçimle işbaşına gelen DİSK, KESK, TMMOB ve TTB olarak; bu hukuksuzlaştırma ve anayasasızlaştırma çabasına son verilmesi gerektiğini ve alınan kararlara uyulmasının hukuk devletine bağlılık gereği zorunlu olduğunu hatırlatıyoruz." 

NE OLMUŞTU?

25 Nisan 2022: Gezi davasında 18 yıl hapse mahkum edilen Can Atalay’la ilgili karar, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nce onaylandı.

14 Mayıs 2023: Can Atalay, 14 Mayıs 2023'te seçiminde TİP'ten Hatay Milletvekili seçildi.

25 Ekim 2023: AYM, milletvekili seçilmesi nedeniyle Atalay hakkında hak ihlali kararı verdi; yargılamanın durdurulmasına, vekilliğinin kabulüne ve Atalay'ın tahiyesine karar verilmesine hükmetti. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, bu kararı uygulamadı ve Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne gönderdi.

8 Kasım 2023: Yargıtay 3. Ceza Dairesi AYM'nin süper temyiz mahkemesi gibi davrandığını belirterek AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu.

21 Aralık 2023: AYM anayasal zorunlulukları anımsatarak ikinci kez hak ihlali kararı verdi.

3 Ocak 2024: Yargıtay 3. Ceza Dairesi bu kararın yok hükmünde olduğu yönünde karar aldı.

30 Ocak 2024: Yargıtay kararı TBMM Genel Kurulu’nda okundu, Atalay’ın milletvekilliği düşürüldü.

Şubat 2024: Atalay'ın avukatları, TİP, CHP ve DEM Parti; bu kararın iptali için AYM'ye başvurdu.

1 Ağustos 2024: AYM, Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşmesinin 'yok hükmünde' olduğuna karar verdi.