Depremin etkileri devam ediyor! İzmir'de depremin ardından kiralık ev kalmadı
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Olİzmir depremi sonrası kiralık ve talepleri artarken fiyatlar tavan yaptı. Komisyoncuları Odası (İZEKO) Başkanı Mesut Güleroğlu,''Talebin fazla olması ve kiralık evin az olması kira rakamlarını yükseltti. Şu anda elimizde kiralık daire kalmadı" dedi.
İzmir'de yıkıma neden olan depremin ardından pek çok vatandaş, güvenli ev arayışına düştü. Bu nedenle kent genelinde güvenli görülen bölgelere talebin artması kiraları da artırıyor.
Kiralardaki artışın yanı sıra İzmirliler'in ev standartları da değişti. Kimileri müstakil ev ararken kimileri de binaların en üst katlarına yöneliyor.
İzmir Emlak Komisyoncuları Odası (İZEKO) Başkanı Mesut Güleroğlu, yaşadıkları büyük depremin ardından ildeki kiralık emlak fiyatlarındaki değişimi ntv.com.tr'ye anlattı.
AZ KATLI BİNALARA GEÇİŞ HIZLANDI
Mesut Güleroğlu, özellikle ağır, orta ve az hasarlı binalarda oturanların tek katlı evlere yoğun ilgi gösterdiğini ifade ederken, ''Bu dönemde 4 katlı, 2 katlı ve müstakil evlere geçiş hızlandı'' bilgisini verdi.
Deprem sonrasında taşınma telaşına düşen vatandaşların İzmir'deki kiraları artırdığına dikkat çeken Güleroğlu, ''Güvenli ev bulup bir an önce yerleşeceğim diyen vatandaşlar var. Talebin fazla olması ve kiralık evin az olması kira rakamlarını yükseltti'' dedi.
''BEN SANA 3 BİN 500 TL VEREYİM, BANA KİRALA''
Kiralık evlerdeki hızlı fiyat artışına yönelik bilgi veren Güleroğlu, ''Bu fiyat artışının bir boyutu arzın talebi karşılayamaması. Diğer bir boyutu da mesela ben 3 bin liraya telefonda ev sahibi ile anlaşıyorum. Sonra bir başkası arıyor, 'Ben 3 bin 500 lira veririm bana kiralayın evi' diyor. Mal sahipleri de bu gibi durumlarda kontrolsüz kalabiliyor'' ifadelerini kullandı.
''ELİMİZDE KİRALIK DAİRE YOK''
Öte yandan, İzmir'deki emlakçıların da bu durumdan zarar gördüğünü sözlerine ekleyen Güleroğlu, ''Şu anda elimizde kiralık daire yok. Kiralık ev arayan çok kişi var ama ev yok'' dedi.
KİRALAR CİDDİ ORANDA ARTIYOR, EN BÜYÜK ARTIŞ BORNOVA'DA
Deprem en çok Bayraklı, Bornova ve Karşıyaka ilçesini etkiledi. Bu bölgelerdeki güvenli ev talep edenlerin sayısının artmasıyla kiralar da arttı. Güleroğlu, ''İşyerleri ve okulları orada olduğu için o bölgede güvenli ev aramaya çalışıyorlar. Bu da kiraları ciddi oranda artıyor'' dedi.
Güleroğlu, kayalıklı alanların deprem daha dayanıklı algısı ile Konak, Güzelyalı, Hatay, Çiğli, Atatürk Mahallesi'ne talebin çok arttığını söyledi.
İl genelindeki kiralık ev fiyatlarında yüzde 25 seviyesinde bir artış yaşandığını kaydeden Güleroğlu, depremin vurduğu Bayraklı ve Bornova bölgesinde ise artışın yüzde 60'lara ulaştığını ifade etti. Güleroğlu, Bornova'da daha önce 2 bin-2 bin 500 lira seviyesinde olan kiraların 3 bin-3 bin 500 lira bandına çıktığını söyledi.
ÇATI KATI EV TALEBİ DE ARTTI
Corona virüs salgını ile birlikte değişen yaşam tarzına bir örnek de müstakil ve zemin katı evlerdi. Ancak İzmir'deki depremin ardından oluşan 'çatı katları daha güvenli' algısı talep şeklini bir kere daha değiştirdi.
Konu hakkında bilgi veren Güleroğlu, ''Pandemi döneminde özellikle zemin katlar, müstakil evler ön plandaydı ancak şimdi çatı katları, üst katlar güvenli olduğunu düşünerek tercih ediyorlar'' söyledi.
Bu deprem ile bir kere daha dayanışma ruhunu gördüklerini ifade eden Güleroğlu, sözlerine şu şekilde son verdi:
''Depremden sonra bizi arayan ev sahipleri 3 aylık peşinat alma depremzedelere kiraya ver diyenler oldu. Evimin anahtarını depremzedeler için gönderiyorum diyenler oldu. İnsanlar evlerinde sıcak yemek yapıp getirdiler.
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol