Davutoğlu beklenen açıklamayı yaptı
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlBaşbakan Davutoğlu, Bahçeli ile görüşmesi sonrası beklenen açıklamayı yaptı.
Türkiye'nin sonucunu merakla beklediği, Ahmet Davutoğlu ve Devlet Bahçeli arasındaki görüşme sona erdi. TBMM'de yapılan görüşme 2.5 saat sürdü. Bahçeli, Davutoğlu'nu odasına gelirken karşılamadı ama toplantı sonrası odadan çıkarak uğurladı. Davutoğlu, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, "Bahçeli koalisyona da erken seçime de hayır dedi" şeklinde konuştu.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, görüşme sonrası açıklama yaptı. İşte Davutoğlu'nun konuşmasından satır başları:
Her şeyden önce görev aldıktan sonra 13 temmuz’da kılıçdaroğlu, 14 temmuz’da bahçeli ile görüştüğümde yol haritasını kamuoyuyla paylaşmıştım.
Bahçeli’yle bir araya geldik. Bunu daha önce de hem kılıçdaroğlu hem de bahçeli’ye ayrı ayrı, diğer tarafla da görüşeceğimizi paylaşmıştım.
Samimi dürüst açık yürekli bir görüşme gerçekleştirdik. Güvenlik operasyonları bağlamında bilgi paylaşımı oldu. Geldiğimiz son aşamayı telefonla daha önce paylaşmıştım. Kılıçdaroğlu’na da bilgi aktarmıştım. Bahçeli’ye de terörle mücadele konusunda geldiğimiz aşamayı paylaştım. Bugünlerde bölgede çevremizde yaşanan gelişmeler ve terörle mücadele konusunda geldiğimiz nokta etrafında da, ülkemizin hükümetsi zkalşmaması için daha önce kendisiyle mutabık kaldığımız şekilde görüşmeyi gerçekleştirmek istediğimi ifade ettim.
Kendisi de açık bir ifadeyle ve tam bir dürüstlük içinde, daha önce kamuoyuyla paylaşmış olduğu 4 konuyu da gündeme getirerek, bunları tek tek ele alındığında AK Parti ile koalisyon imkanını görmediğini ifade etti. Ben kendisinin yaklaşımını, genel başkan olarak saygıyla karşıladığımızı ifade ettim. Daha sonra olabilecek senaryolarla, bir koalisyon mümkün görülmüyor, kısa süreli seçim koalisyonu mümkün görünmüyor, azınlık hükümeti destek vermeyeceklerini belirtmişti. Erken seçim kararı için de bir hükümet meclis’e gelirse, meclis’i toplamak isterse toplantıya katılacaklarını ve erken seçime de destek vermeyeceklerini ifade etti.
Bu dört konuda, herhangi bir müzakere yapmak kastıyla değil parti olarak bizim ve şahsi kanaatlerimi açıkça paylaştım. Cumhurbaşkanlığı makamıyla ilgili herhangi bir konunun koalisyonun parçası yapmayacağımızı söyledim. Çözüm süreci bağlamında gündeme getirilen hususlar çerçevesinde, terörle mücadeleyi kararlı bir şekilde sürdüreceğimi ifade ettim.
17-25 Aralık ki bunlar zikredilmiş konular olarak pozisyonumuzu göstermek açısından zikrediyorum. Bunların paralel bir yapılanma çerçevesinde yürütülen bunların darbe teşebbüsleri olduğunu ama şeffaflık konusunda her türlü adımı atacağımızı zikrettim. Bunlar koalisyonla ilgili düşüncelerini ifade ettikten sonraki iki sorumlu devlet adamı olarak bu konularda görüşlerimi aktardım.
Gerek sayın Kılıçdaroğlu ile, CHP – AK Parti koalisyonu ve MHP – AK parti koalisyonunun zemininin olmadığı açıkça ortaya çıkmış bulunmaktadır. Bunu önümüzdeki gün, ilk fırsatta MKYK’yı da toplayarak arkadaşlarımla istişare edeceğim. Değerlendirmede bulunacağız.
23 Ağustos’a kadar görevi devredecek misiniz? CHP ile yol tıkandı, MHP ile öyle. Ne zaman devredeceksiniz görevi?
Bu tablo bütün çabamızı kamuoyumuz takip ediyor. Olabilecek bütün ihtimalleri, yine bu salonda 9 opsiyon
Bugün sayın Bahçeli’yle kalan dört opsiyon da yine saygı duyduğumu ifade ederek söylüyorum. Mümkün olmadı. Şimdi nihayet tabi siyaset bir çözüm bulma sanatı. Bir sorunlar yumağından bir netice üretme sanatı. Bu anlamda hiçbir kapıyı kapatmış değiliz. Tekrar tekrar konuları ele alabiliriz. Ama şu anda koalisyon ihtimalini gerçekleştirecek bir yol gözükmüyor.
Bana da hükümet kurma görevi, ülkeyi hükümetsiz bırakmamak çerçevesinde elimden geleni yapmış olduğum konusunda manen mutmainim. Elimden gelen bütün çabayı gösterdim. Buna kılıçdaroğlu ve bahçeli’de şahittir.
Ama aynı şekilde siyaset belli ilkelerle yürüdüğü zaman saygınlığını koruyabilir. Anayasamızın 116’ncı maddesi bu durumlarda nasıl yol olduğu konusunda süreç görünüyor. Cumhurbaşkanımız takdir ettikten sonra, ülkenin erken seçime gitme çerçevesinde. 9 Temmuz’dan bu yana olabilecek bütün formülleri denediğime inanıyorum. Ama zemin yoksa, muhatabım olan genel başkanların kendi karar süreçlerine saygım sonsuz. Yeni bir adım atmayı gerektirecek bir tablo yok.
Cumhurbaşkanımızla istişare edeceğiz. Tabi ki gerekmesi halinde tabi görevi iade edeceğim.
MHP’DEN BİR ÖNERİ GELDİ Mİ SİZE?
Hayır böyle bir öneri MHP tarafından getirilmedi. Güvenlik ve terörle mücadele bağlamında bilgilendirmenin hemen sonrasında Bahçeli zaten almış oldukları kararı ifade ettiler. Koalisyonu, bu 4 şartlarını, bu kendi şartları. Müzakere sonucunda bir anlaşmazlık söz konusu değil. Daha sonra diğer ihtimalleri de, azınlık hükümetine destek, bir erken seçim kararının da mümkün olmadığını ifade etti. Kendisinin hayır diyeceklerini ifade etti.
bu konuda da sayın bahçeli’yi açık ve samimi gördüğümü de ifade edeyim. İki genel başkan, iki akademisyen, iki devlet adamı olarak zikredilen hususlarla ilgili düşüncelerimi paylaştım.
Başta pozisyon zaten netleşmişti. Ama toplantı süresince de açık yürekli bir istişare imkanı bulduk.
MHP'nin AK Parti ile koalisyon yapmak için 4 şartı neydi?
- Anayasa'nın ilk dört maddesi değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez. Bu, MHP'nin vazgeçilmez şartıdır.
- Çözüm süreci eksiksiz ve bahanesiz olarak ortadan kaldırılması, Sürecin tümüyle tasfiyesi, müzakere kabul etmeyen talep ve isteğimizdir.
- Toplum hayatını felç eden, adalet ve ahlak kurallarını hiçe sayan rüşvet ve yolsuzluk iddialarının 17-25 Aralık kapsamında tekrar ele alınarak, ucu kime dokunursa dokunsun üzerine gidilmesi tartışmasız isteğimizdir.
- Anayasal yetki ve sorumluluklarını inat ve ısrarla çiğneyen, hiçbir kural tanımayan Cumhurbaşkanı'nın, görevinin gerektirdiği meşru ve hukuki zeminde bulunmasının yanı sıra kuvvetler ayrılığı prensibinin parlamenter demokrasiyle muhafazası, sağlıklı bir koalisyon için aradığımız temel kriterdir.
İki lider buluşmadan önce Kağızman'da şehit olan uzman çavuş Nurettin Öztürk'ün Kocatepe Camii'nde düzenlenen cenaze törenine katıldı.
Davutoğlu ve Bahçeli cenaze töreninden sonra saat 14:21'de Bahçeli'nin Meclis'teki odasında buluştu. Görüşme yaklaşık 2.5 saat sürdü. Bahçeli, Davutoğlu'nu toplantıya gelirken karşılamazken, toplantı sonrası kapıya kadar uğurladığı görüldü.
Başbakan AHMET DAVUTOĞLU'nun birazdan AK Parti Genel Merkezi'nde açıklama yapması bekleniyor.
7 Haziran seçimlerinin ardından AK Parti ve CHP, 1 aydan uzun bir süre koalisyon görüşmeleri yapmış ancak anlaşma sağlanamamıştı.
*MHP lideri Devlet Bahçeli'nin görüşme sırasında yanında bulunan çantası dikkat çekti
Devlet Bahçeli bu süreçte bir azınlık hükümet ya da seçim hükümetine MHP olarak destek vermeyeceklerini belirtmişti. Bahçeli de AK Parti ve CHP arasında mutlaka bir koalisyon hükümetinin kurulması gerektiğini ifade etmişti.
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol