Darbe Komisyonu'ndan Akar ve Fidan'a çağrı
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlDarbe Girişimini Araştırma Komisyonu, Genelkurmay Başkanı Akar ve MİT Müsteşarı Fidan'a yazılı soruları yanıtlaması için çağrıda bulundu.
TBMM FETÖ ve 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’a yazılı soruları yanıtlaması için çağrıda bulundu. Komisyon, 10 gün içinde bir cevap gelmemesi halinde, taslak raporu üyelerin görüşüne sunacak.
Çalışmalarına 3 Ekim 2016’da başlayan TBMM FETÖ ve 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu, üç aylık çalışma süresi boyunca eski askerlerden eski başbakanlara, gazeteci ve akademisyenlerden, darbe girişimi sırasında kritik pozisyonlarda görev yapanlara kadar çok sayıda kişiyi dinlerken, Genelkurmay Başkanı Akar ve MİT Müsteşarı Fidan’a yazılı soru gönderdi. Hürriyet'ten Umut Erdem'in haberien göre; Ancak Akar ve Fidan, komisyonun gönderdiği sorulara yanıt vermedi.
Komisyon 3 Ocak 2017 tarihinde sona eren resmi çalışma süresinin ardından, bir aylık ek çalışma süresini kullanmadan çalışmalarını noktalandırdı. Aradan 4 ayı aşkın süre geçmesine karşın komisyonun raporu yayımlanmadı. 16 Nisan referandumu nedeniyle komisyonun raporu hazırlamaya ara vermesiyle süreç uzarken, Komisyon Başkanı Reşat Petek, geçen cuma günü Akar ve Fidan’a ikinci kez çağrı yazısı göndererek yazılı soruları yanıtlamalarını istedi.
CEVAP İÇİN 10 GÜN SÜRE
Akar ve Fidan’ın yanıt göndermesi için 10 günlük bir süreyi gözetecek olan komisyon, yanıt gelmesi veya gelmemesi durumuna göre taslak rapora son şeklini verecek. Tartışma yaratacağı düşüncesiyle raporun, 21 Mayıs'taki AK Parti’nin olağanüstü kongresinden önce komisyon üyelerine dağıtılması beklenmiyor. Raporun, muhalefet şerhlerinin de yazılması dikkat alındığında haziran başında Meclis Başkanlığı’na sunulabileceği belirtiliyor.
RAPOR 3 BÖLÜMDEN OLUŞUYOR
Komisyon raporunda FETÖ’nün siyasi ayağına ilişkin detaylı tespit yok. Üç bölümden oluşan raporun 1’inci bölümünde; ‘FETÖ’nün ortaya çıkışı, gelişimi ve yapısı, tarihçesi, güçlenmesi, finans kaynakları, iletişim yöntemleri, yapılanması, amacı ve stratejisi’, ‘Legal görünümlü faaliyet alanları’, ‘Özel kurumlar, STK’lar, diğer kurumsal alanlara sızması’ gibi kapsamlı bilgiler yer alıyor. Taslak raporun 2’nci bölümünde doğrudan darbe girişimine yer veriliyor. Bu bölümde; ‘Darbe girişimi öncesi genel durum’, ‘Darbe girişiminde Türkiye’de yaşananlar’, ‘Kronolojik olarak darbe girişimi gelişimi’, ‘Ankara’da ve İstanbul’da yaşanan olaylar’, ‘Cumhurbaşkanı’na suikast girişimi’, ‘Darbe girişiminin bastırılması’ gibi başlıklar bulunuyor. Raporun 3’üncü bölümünde; ‘FETÖ gibi örgütlenmeler ile demokrasiye karşı müdahalelerin önlenmesine yönelik sorunların tespiti ve alınması gereken tedbirler’ başlığı altında güvenlik, adalet gibi pek çok alana ilişkin öneriler yer alıyor.
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol