Cumhurbaşkanlığı kararnamesi AYM'den döndü

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi AYM'den döndü
Güncelleme:

Kentsel dönüşüm uygulamaları, altyapı, katlı ve köprülü kavşak yapımında belediyelerin yetkisini daraltıp Çevre Bakanlığı'nın yetkisini genişleten Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, AYM tarafından iptal edildi.

15 Ekim 2023'te yayımlanan Cumhurbaşkanı Erdoğan imzalı kararnameyle, belediyelerin kentsel dönüşüm, altyapı, köprülü ve katlı kavşak yapımındaki yetkileri; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü, Yapı İşleri Genel Müdürlüğü ve Kentsel Dönüşüm Başkanlığı’na verildi.

CHP, kararnamedeki 3 maddeyi iptal istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) taşıdı. DW Türkçe'den Alican Uludağ'ın haberine göre AYM, 3 maddeyi de "Konu bakımından yetki yönünden Anayasa'ya aykırı olduğu" gerekçesiyle iptal etti. Karar 9 ay sonra yürürlüğe girecek.

Kararın gerekçesinde; mahalli idarelerin kuruluş ve görevleri ile ilgili yetkilerin kanunla düzenlenebileceğine yer verildi.

Ayrıca iyileştirme, yenileme, dönüşüm ve imar uygulamaları kapsamında her türlü altyapı, katlı ve köprülü kavşak gibi yapıların mülkiyet hakkına ilişkin olduğu ve Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenlenmeyecek yasak alan içinde kaldığı vurgulandı.

Mahkeme, kentsel dönüşüm ve gelişim alanı ile yenileme alanı ilanına ilişkin gerekli hazırlık işlemlerini yürütme ve görevinin de kanunla düzenlenebileceğini belirtti.