Çorum'da "Yeni Anayasa Ve Başkanlık Sistemi" Konferansı
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlAK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Külünk:- "Toplumda öyle bir algı inşa etmek istiyorlar ki başkanlık sistemi geldiğinde tek kişilik bir yönetim biçiminden bahsediyorlar. Oysa başkanlık sistemi çabukluktur, başkanlık sistemi dinamizmdir, yasamanın
ÇORUM (AA) - AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Metin Külünk, "Toplumda öyle bir algı inşa etmek istiyorlar ki başkanlık sistemi geldiğinde tek kişilik bir yönetim biçiminden bahsediyorlar. Oysa başkanlık sistemi çabukluktur, başkanlık sistemi dinamizmdir, yasamanın denetimine açık olan yürütmenin pratikliğidir, başkanlık sistemi halka doğrudan hesap vermedir, Türkiye’nin daha iyi yönetilebilir hale getirilmesidir." dedi.
Külünk, Osmancık Belediyesi tarafından Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi" konulu konferansa katıldı. Konuşmasında başkanlık sistemiyle ilgili bilgi veren Külünk, başkanlık sisteminin parlamenter sistemden daha demokratik bir yönetim biçimi olduğunu savundu.
İmparatorluklar çağının sona ermesinden sonra dünyanın, modern ulus devletler üzerinden şekillendiğini anlatan Külünk, ulus devletlerin de demokrasi ile tanıştıktan sonra parlamenter sistem, yarı başkanlık sistemi ve başkanlık sistemi gibi üç farklı modelle yönetildiklerini belirtti.
Üç modelde de belirleyici gücün sandığın kendisi olduğunu, tümünde de yönetimin meşruluğunu sandıktan aldığını vurgulayan Külünk, "Demek ki başkanlık sistemini konuşurken demokratik bir sistemi konuşuyoruz. Krallığı, diktatörlüğü konuşmuyoruz. Halka rağmen bir yönetim biçimini konuşmuyoruz. Belirleyici gücün hem parlamenter sistemden hem de yarı başkanlık sisteminden daha öte halk olduğu bir modeli konuşuyoruz." diye konuştu.
Başkanlık sisteminin koalisyonlar mantığını ortadan kaldıracağını ifade eden Külünk, şunları söyledi:
"Başkanlık sisteminde yasama ve yürütme yetkisi kesin çizgilerle birbirinden ayrıdır. Parlamenter sistemde ise iç içedir. Parlamenter sistemde milletvekili seçiyorsunuz, cumhurbaşkanı, başbakanı atıyor. Siz başbakan seçmiyorsunuz. Başbakanı anayasadan aldığı yetki ile Cumhurbaşkanı tayin ediyor. Parlamenter sistemde 276 oyu bulursanız bütçeyi ret verirsiniz ve hükümeti düşürebilirsiniz veya bir gensoru verilir, gensoruda bir bakan 276 bulunduğunda düşürülebilir. Çünkü parlamenter sistemde yasama ile yürütme iç içe olduğundan yasama yürütmenin üstünde baskı unsurudur, müdahil unsurudur. Yürütme de bir başka yönden yasamanın üstünde baskı unsurudur. Ancak başkanlık sisteminde bunların hiç birisi yok. Ne gensoru var, ne hükümetin düşürülmesi var. Başkan, parlamentonun süresine karışamaz, parlamento da başkanın görev süresine karışamaz. Başkanlık sistemi istikrarsızlığı ortadan kaldırıyor, koalisyonlar mantığını ortadan kaldırıyor. Demokrasi başkanlık sisteminde kemale eriyor. Çünkü başkanlık sisteminde yürütme, meşruiyetini doğrudan halktan alıyor."
Toplumda başkanlık sistemiyle ilgili olumsuz bir algı oluşturulmaya çalışıldığını aktaran Külünk, "Toplumda öyle bir algı inşa etmek istiyorlar ki başkanlık sistemi geldiğinde tek kişilik bir yönetim biçiminden bahsediyorlar. Oysa başkanlık sistemi çabukluktur, başkanlık sistemi dinamizmdir, yasamanın denetimine açık olan yürütmenin pratikliğidir, başkanlık sistemi halka doğrudan hesap vermedir, Türkiye’nin daha iyi yönetilebilir hale getirilmesidir." değerlendirmesinde bulundu.
Konferans sonrasında Belediye Başkanı Hamza Karataş, Külünk’e ilçenin resmedildiği bir tablo hediye etti.
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol