Çipli kimliklerde ''din hanesi'' tartışması

Çipli kimliklerde ''din hanesi'' tartışması

Yeni çipli kimlik kartlarında "din hanesi" olup olmayacağı tartışması TBMM'ye taşındı.

Üzerindeki çip içerisinde pek çok biyometrik veri barındıracak kimlik kartlarında, din hanesi olup olmayacağı konusu Meclis’te tartışma yarattı. CHP’li Çam, din hanesi boş olan vatandaşa öcü gibi bakılacağını söyledi...

Milliyet gazetesinden Bahar Atakan'ın haberine göre Meclis’ten geçen yeni yasaya göre, nüfüs cüzdanları Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartıyla değiştirilecek. Üzerindeki çip içerisinde parmak izi dahil biyometrik veri barındıracak kimlik kartlarını 31 Aralık 2016’ya kadar değiştirenlerden 8 lira alınacak. Daha sonra yapılacak yenilemede 15 TL, kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 30 lira ödenecek. Kimlik kartında, “din hanesi” bulunup bulunması konusu ise Meclis’te tartışma yarattı. CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, “yurtdışındaki Türkler de dahil olmak üzere 80 milyon yeni kimliğin basılıp dağıtılacağını” belirterek, “Bunlar için ücret getiriliyor. Bu kimliklerin hanesi nasıl olacak? Mesela, din hanesi olacak mı, mezhep hanesi olacak mı? AİHM’nin bu konuda verdiği, ‘bu gereksizdir, bunları yazmanıza gerek yok’ demesine rağmen, biz daha vatandaş bir kamu dairesine gittiğinde din hanesi yazmıyorsa ona öcü gibi bakacak. ‘Neden yazmadın? Niçin yazmadın? Neden tercih etmedin’ gibi sorularla karşı karşıya bırakacak. Belki de o vatandaşın o kamu dairesinde işi görülmeyecek” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan, kimlik kartlarında yer alacak olan kişiye özel verilerin korunmasına ilişkin hiçbir kanun olmadığına dikkat çekerek, “Yeni kimlik kartlarımızda biyometrik verilerimiz yani parmak izi, el ayası, damar izi gibi son derece mahrem kişisel verilerimiz çipler içerisinde elektronik ortamda muhafaza edilecek. Vücut bütünlüğümüzü, özel hayatımızı kime, nasıl ve ne şartlarla emanet ettiğimizi ayrıntılı bir şekilde bilmek ve yasal güvenceyle korunmak zorundayız” dedi.

CHP Muğla Milletvekili Akın Üstündağ, “nüfus cüzdanlarının yeniden düzenlenip kimlik kartı olarak vatandaşa satılacağını” belirterek, hükümete yüklendi. Üstündağ, “8 liradan hesapladığımız zaman 624 trilyon bir para devletin kasasına giriyor” diye konuştu.

Engelliye özel uygulama

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, “Engellilerin bir kusuru olmaksızın, devletin yeni nüfus cüzdanı düzenlemesi nedeniyle 8 TL para alacaksınız. Nüfus müdürlüklerimize ulaşamıyorlar, kamu kurumlarının binaları buna uygun değil. Ne olur, bu ücretten engellileri muaf edelim. Sosyal devlet ilkesi uyarınca engellilerden kimlik bedelinin alınmaması lazım. Eğer batacaksa da batsın engelliler yüzünden bu ülke” diye konuştu.

Tanal’a yanıt veren Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, “Engellilerimizi idarelere kadar yormadan, evlerine giderek, orada gerekli bilgileri alarak engellilerimizin bu süreçte daha rahat bir şekilde bu kimliklere ulaşmasını sağlamaya gayret edeceğiz” dedi.