Çerkezler atalarını andı

Çerkezler atalarını andı
Güncelleme:

Çerkezler, 1864'teki sürgün edilen atalarının ölümlerini andı.

Çerkezler, 1864'teki büyük sürgünde Rusya'dan gemilerle Anadolu'ya gönderilen ve binlercesi yaşamını kaybeden atalarını Karadeniz'e bıraktıkları karanfillerle andı. Çarlık Rusyası tarafından 1864 yılında Kafkasya'dan sürgün edilen ve büyük bölümü çürük gemilere bindirilerek Karadeniz üzerinden Türkiye'ye gönderilen açlık ve susuzluktan binlercesi ölen Abhaz ve Çerkezler, sürgünün 'varış' noktalarından biri olan Kocaeli'nin Kandıra İlçesi'ndeki Babalı köyü sahilinde anıldı. Çerkezler 151'inci anma etkinliğinde dua edip denize çelenk ve karanfil bıraktı. Anmaya Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da katıldı.

Osmanlı - Rus savaşı sırasında 151 yıl önce Rusya tarafından gemilere doldurularak Türkiye kıyılarına gönderilen Çerkez ve Abhazların çoğu yolculuk sırasında hayatını kaybetmiş, bir bölümü bugün Kocaeli'nin Kandıra ilçesine bağlı olan Kefken bölgesindeki Babalı Köyü'nde sahile çıkmıştı. Çerkez ve Abhazlar sahildeki 151'inci anma törenine büyük ilgi gösterdi. Kocaeli, İstanbul, Sakarya, Düzce, Bursa, Eskişehir başta olmak üzere birçok ilden akın eden Çerkez ve Abhazlar burada duygusal anlar yaşadı. Anma etkinliğine Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Abhaz Dernekleri Federasyonu Başkanı Ferudun Aksoy, Koceli Kafkas Kültür Derneği Başkanı Erdal Çatan, Suriye Kafkas Derneği ve Türkiye'nin dört bir yanından gelen Çerkezler katıldı.

DENİZE KARANFİL VE ÇİÇEKLER ATILDI

Babalı sahilinde yapılan kortej yürüyüşünün ardından, denize karanfiller ve çelenk bırakıldı. Çerkezlerin kendi dillerinde yaptıkları konuşmaların ardından konuşan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kafkas sürgününde yaşamlarını yitirenleri rahmetle andıklarını söyleyerek, "Çerkezler çok büyük acılar yaşadı ama onurlarından asla vazgeçmediler. Şeyh Şamil'in torunları onurlarıyla yaşadı. 300 yıllık mücadelede yaşamını yitirenlere rahmet diliyorum. Birlik ve beraberliğimizi bozmadan bu vatanı ilelebet savunmalıyız. Milli bilinç ortak tarihe sahip çıkmakla olur. Karadeniz canımızı almış olabilir ama sizler onurlarınızla yaşıyorsunuz" dedi.

BAKAN MAĞARAYI İNCELEDİ

Konuşmaların ardından törenden ayrılan bakan Fikri Işık, Çerkezlerin ilk Babalı köyüne geldiklerinde uzun süre kaldıkları ve bugün çöken ve kum ile dolan mağaranın kalan bölümünü inceledi. Kafkas Derneklerinin mağaranın açılması ve atalarının duvarlara yazdıkları yazıların arkeolojik kazıyla ortaya çıkartılması isteklerini Bakan Fikri Işık'a iletti. Tören daha sonra Nart Ateşi denilen büyük anma ateşi yakıldı.