Cep telefonunda +1 dolandırıcılığı !
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlDolandırıcılar vatandaşları şimdi de numaralarının başına +1 ekleyerek ağlarına düşürüyor.
Alternatif dağıtım kanallarından yapılan dolandırıcılık deyim yerindeyse artık ‘tam teşekküllü' hale gelmiş durumda. Dolandırıcılar artık neredeyse bankaların telefon numaralarını ve SMS formatlarını bire bir kopyalıyor. Bankalar şube maliyetlerini azaltmak için, son yıllarda müşterilerini son sürat alternatif dağıtım kanalları olan telefon bankacılığı, internet ve mobil bankacılığına yönlendirirken, bir yandan da dolandırıcılığa karşı da önemli bir mücadele veriyor.
Ancak her ne kadar bankacılık sektörü güvenlik duvarlarını yükseltse de dolandırıcılar da boş durmuyor ve bu duvarı aşmak için akıl almaz yollara başvuruyor. Son dönemde hızla yayılan ve vatandaşları ciddi anlamda mağdur eden yeni dolandırıcılık neredeyse gerçek bankacılık işlemi yaparken izlenen yol ile bire bir aynı.
Şöyle ki, dolandırıcılar vatandaşı kendi çalıştığı banka ile aynı numaradan arıyor. Habertürk Gazetesi’nden Sefer Yüksel’in haberine göre; Burada banka telefonu ile tek fark numaranın başında (+1) gibi bir kod bulunuyor. Eğer bu önemli detay iş yoğunluğunuz içinde gözünüzden kaçarsa dolandırılmamamız neredeyse imkânsız. Çünkü, kendini bankacı olarak tanıtan dolandırıcı direkt vatandaşın TC kimlik numarasını söylüyor. Adres ve limit bilgisi gibi bilgiler vererek güven kazanıp ve kredi kartı ile yurtdışından işlem yapıldığını söylüyor. İşlem sırasında vatandaşa bankadan yüksek miktarlarda online kredi talebi yapıldığı da söyleniyor.
Vatandaşa, bu yapılan işlemlerin iptali için şifre gönderileceği, kartın bloke olması için bu şifreleri telefona girilmesi gerektiği söyleniyor. Birden fazla işlem yapıldığı iddia edilerek her işlem için ayrı şifre gönderiliyor. Burada önemli bir detay ortaya çıkıyor. Vatandaşa kesinlikle şifre vs bir bilgi sormuyor.
Vatandaşa, cep telefonuna bankadan gelen SMS şifresini tuşlaması söyleniyor. Gelen SMS ise vatandaşın çalıştığı bankanın SMS formatı ile neredeyse aynı olduğu için şüphe çekmiyor. Gönderilen bu şifreler ve tuşlamalar sonucunda da vatandaşın kredi kartından yüksek tutarda para çekip dolandırıyorlar.
ARTAN DOLANDIRICILIK ŞUBEYE YÖNELTİR Mİ!
Alternatif dağıtım kanallarında dolandırıcılık vakalarının artması bir yandan bankalar için önemli bir tutar oluşturmaya başlarken, bir yandan da vatandaşların şube kullanımını artırmaya başladığı belirtiliyor. Dolandırıcılık vakaları ve güvenlik kaygısı kendini online alışverişte de gösteriyor. Temmuz ayında açıklanan Global Lifestyle Monitor raporuna göre, tüketicilerin yüzde 35'i internetten giysi satın alıyor. Rapora göre bu oranın 35 yaş üstünde yüzde 28'e indiği görülüyor. Tüketicilerin yüzde 86'sı bilgi gizliliğinden, yüzde 85'i de ödeme güvenliğinden endişe duyuyor.
Habertürk
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol