Bylock soruşturmasında 24 Aralık 2014 milat olarak kabul edildi
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlFETÖ'cülerin haberleşmesi sistemi Bylock ile ilgili yürütülen soruşturmada ilginç iddialar ortaya atıldı. İkinci bir listenin olduğu ileri sürüldü. 24 Aralık 2014'ten sonra kullananlar soruşturmaya eklendi.
İddianın sahibi Milliyet gazetesinin Ankara Temsilci Yardımcısı Tolga Şardan. Şardan FETÖ'nün haberleşme sistemi Bylock'u kullananlar için yürütülen soruşturmada 24 Aralık 2014 tarihinin milat olarak alındığını belirtti:
Milat: 24 Aralık 2014
''ByLock konusunda ortaya çıkışından itibaren pek çok bilgi kamuoyuna yansıdı.
ByLock ile ilgili soruşturmalarda 24 Aralık 2014 ‘milat’ olarak belirlendi. Bu tarihten önce ByLock’un referans programı olmaması ve “Asfalt” adlı bir oyununun ara yüzü olarak ekrana yansımasıyla herkes tarafından kolayca indirilebilmesi nedeniyle bu tarihin milat olarak seçildiği belirtiliyor. Bu tarihten sonra telefonlara yapılan program yüklemelerin ise daha önceki gibi “masum” olmadığı savunuluyor. Çünkü, bu tarihten sonra FETÖ’nün, asıl veri tabanı Kanada’da olan programı Türkçe’ye güncelleyip cemaat üyelerinin kullanmasını sağladığı ifade ediliyor. Bu çerçevede darbe soruşturmalarıyla bağlantılı olarak yürütülen ByLock soruşturmalarının omurgasını MİT’ten gelen listeler oluşturdu. MİT, Litvanya’daki ana servis sağlayıcıdan çekilen kullanıcı listelerini deşifre edip ayrıştırırken, ilk önce yaklaşık 53 bin kişilik listeyi ilgili devlet kurumlarına gönderdi. Bu listelerde programı akıllı cep telefonlarına indirip kullananlar, “kırmızı”, “turuncu”, “mavi” ve “beyaz” olarak sınıflandırıldı. Kırmızı, uygulamayı indirip sıkça bu sistem üzerinden haberleşenleri; turuncu, uygulamayı indiren ama belirli aralıklarla kullananları; mavi, uygulamayı indiren ama sıkça kullanmayanları; beyaz ise bağlantısı olup takip edilmesi gerekenler olarak tanımladı. MİT’ten gelen ilk liste, sorunsuz olarak işlendi ve adli merciler tarafından kullanıcılar hakkında gerekli soruşturmalar başlatıldı. İlk listelerin “sağlam dayanak” olarak kullanılıp haklarında adli soruşturma başlatılan ByLock kullanıcılarının neredeyse tamamının FETÖ üyesi çıkması, listenin güvenilirliğini kabul ettirdi''
İKİNCİ LİSTE KAFALARI KARIŞTIRDI
Tolga Şardan MİT'in hazırladığı ikinci bir listenin varlığından söz ediyor. Ancak bu liste bazı şüphelere yol açtı Şardan'a göre. Çünkü listede ismi bulunanlar arasında FETÖ ile mücedele eden birimlerin üst düzey yöneticicleri de var:
''Böylece, hem yargı mekanizmasında hem bürokaside hem de kamuoyunda “ByLock’un cemaat soruşturmalarında en güvenilir delil olduğu” algısını yarattı doğal olarak. Ancak, geçen hafta MİT’ten gelen ikinci listelerde bazı isimlerin yer alması beraberinde ByLock listelerinin güvenilirliği konusunda soru işaretlerini de beraberinde getirdi. İlk listelerdeki “sağlamlığa” karşın, ikinci listelerde, FETÖ’yle mücadele eden bazı isimlerin yer alması kafa karışıklığına yol açtı. Özellikle adliye ile birlikte FETÖ operasyonlarını yürüten emniyet teşkilatının bazı operasyonel birimlerinde görev alan ve FETÖ’yle mücadele eden kadrolar içinde yer alan isimlerin bulunması, bu kez eleştirilere neden olmaya başladı. Emniyet Genel Müdürlüğü Personel Dairesi Başkanlığı, MİT’ten gelen listeyi İstihbarat Dairesi’nin incelemesinden geçmeden doğrudan kendi birimlerine dağıttı. Daha önce kırmızı, turuncu, mavi ve beyaz olarak yapılan sınıflandırmanın bu kez sadece kırmızı ve beyaz olarak sınıflandırılması, listelerde yer alan bazı isimlerin FETÖ içinde yer almamasına karşın ByLock kullanıcısı olarak gözükmesi tartışmalara neden oluyor''
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol