Büyükelçi cinayetinde katilin arşivini kim sildi ?

Büyükelçi cinayetinde katilin arşivini kim sildi ?
Güncelleme:

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Karlov suikastına ilişkin soruşturmada şoke eden bir bilgi ortaya çıktı.

 Savcılık, suikastçı polis Mevlüt Mert Altıntaş’ın e-mail ve sosyal medya mesajlarının, numarası sanal ortamda oluşturulmuş fiziken olmayan bir bilgisayar aracılığıyla silindiğini belirledi. Öte yandan TRT’nin, cinayetin işlendiği serginin yapıldığı alandan 3G ile canlı yayın yapmasının da incelendiği bildirildi.

MESAJLARIN İÇERİĞİ SİLİNDİ

Ankara Cumhuriyet Savcısı Adem Akıncı’nın yürüttüğü soruşturmada 33 kişinin şüpheli olarak ifadesi alındı, 4 kişi tutuklandı. Dosyadaki tespitlere göre, olay sonrasında FETÖ mensuplarınca Altıntaş’ın cep telefonuna VPN’le bağlanılarak, ‘Gmail’ ve ‘Facebook’mesajlarının içeriği silindi. Silme işlemi sırasında kullanılan IP adresinin ABD’de bulunan‘Expres VPN’ isimli firmadan kiralandığı, firmanın log kaydı tutmadığı anlaşıldı. Firmanın ABD ve Avrupa hukuk kurallarına tabi olmadığını bildirmesi nedeniyle, yazışmalardan olumlu bir yanıt alınamadı.

Hürriyet'ten Mesut Hasan Benli'nin haberine göre, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, mesaj içeriklerinin silinmesinde kullanılan bilgisayarın seri numarasını, Altıntaş’ın hesabını açarken oluşturduğu sorularını aşarak belirledi. Mesajları silen kişinin bağlantı yaptığı bilgisayarın sahibinin tespiti için Apple firması ile yazışma yapıldı. Ve sonuçta, bilgisayarın seri numarasının sanal ortamda oluşturulduğu, böyle bir bilgisayarın bulunmadığı anlaşıldı. Savcılık, Altıntaş’ın silinen mail hesabındaki içeriklerin tespiti için FBI ile yaptığı yazışmalardan da olumlu sonuç alamadı.

HESABINA ERİŞİLDİ

Altıntaş’ın cep telefonunun şifresi yapılan ilk çalışmada kırılamadı. Ancak Başsavcılık ve Emniyet Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü uzmanları saldırgana ait mail adresinin şifresini tespit etti. Altıntaş’ın telefonundaki ‘iCloud’ hesabına erişildi ve yedekleme bilgilerine ulaşıldı. Savcılık, Apple’dan telefonun şifresini istedi. Firma olumlu yanıt vermedi. Savcılık, şifrenin açılması için yabancı bir firmayla irtibata geçti. Bu firma da fazla para istedi ve telefonu açma garantisi vermedi. Aynı firma işlemi yurtdışında yapmak için ısrarcı olunca görüşmelere son verildi.

Hürriyet