Bolu'daki Usulsüz Dinleme Davası

Bolu'daki Usulsüz Dinleme Davası
Güncelleme:

Resmi belgede sahtecilik, haberleşme ve özel hayatın gizliliğini ihlal ettikleri iddiasıyla haklarında 7 yıldan 22 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan 3 emniyet mensubunun yargılanmasına başlandı

BOLU (AA) - Bolu'da resmi belgede sahtecilik, haberleşme ve özel hayatın gizliliğini ihlal ettikleri iddiasıyla 3 emniyet mensubunun yargılanmasına başlandı.

Bolu Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya usulsüz olarak dinlendiğini ileri süren iş adamı İ.A. ile tutuksuz yargılanan polis memuru Bekir Mutlu katıldı, dönemin Bolu Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Ufuktan Yiğit ile Komiser Levent Şahin ise katılmadı.

Sanık Mutlu, Düzce Cumhuriyet Başsavcılığınca alınan beyanının doğru olduğunu belirterek, "Ayrıca, avukatım aracılığıyla vermiş olduğum yazılı savunmalarımı da tekrar ederim. Ekleyeceğim herhangi bir husus yoktur." diye konuştu.

Mutlu, dinlemelerin nasıl gerçekleştirildiği konusundaki soruya, görev yaptığı büroda son 6-7 aylık dönemde amiriyle kendisinin bulunduğu cevabını vererek, "Bu sebeple ve gizlilik kuralları çerçevesinde dinlemeyi sadece biz yapıyorduk. Dinlemeyi bizzat ben yaptım. Dinleme kararını dış ve iç tüm kaynaklar ve istihbari bilgiler değerlendirilerek, tüm daire görevlileri olarak istişare suretiyle beraber alırız. Bu olayda da yargılanan 3 kişi olarak dinleme kararını aldık." ifadelerini kullandı.

Mutlu, iş adamı İ.A'yı o dönemde başka bir suçtan cezaevinde bulunan iş adamı Galip Öztürk lehine sosyal medya hesabından paylaştığı tweetler nedeniyle dinlediklerini savundu.

- "Benim herhangi bir örgütle bağlantım yoktur"

Müşteki İ.A. ise Paralel Yapı ve söz konusu olayla ilgili 6 yıldır çalışma yaptığını kaydederek, mahkeme heyetine 22 sayfalık evrak sundu.

İ.A, "Benim herhangi bir örgütle bağlantım yoktur. Galip Öztürk hakkındaki tweetler, 2014 yılında atılmasına rağmen hakkımdaki dinleme, 2 yıl önce, 2012'de yapılmıştır. Bu dahi durumu göstermektedir." diyerek, aynı sanıkların dönemin Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) rektör yardımcısını da usulsüz dinlediklerini öne sürdü.

Kendi dosyasıyla bu suçtan açılan davanın birleştirilmesini talep eden İ.A, iş adamı olduğunu, herhangi legal veya illegal örgütle bağı bulunmadığını, dinlendiğini fark ettiğinde cep telefonunu kapattığını ve o günden bu yana yaklaşık 2 yıldır cep telefonu kullanmadığını dile getirdi.

İ.A, "Dinleme kararı bu nedenle uzatılamamıştır çünkü telefonum kapanmıştır. Sunmuş olduğum belgeler içinde aslen kurulmuş olan suç örgütünün tüm çerçevesi belirtilmiş ve kişi rolleri açıklanmıştır. Aslen tanık olarak dinlenmesini talep ettiğim kişiler doğrudan bu örgütün içerisindeki yapıya dahil kişilerdir. Gerekli işlemlerin yapılmasını talep ederim. Sanıklardan şikayetçiyim." şeklinde konuştu.

Mahkeme heyeti, sanık Şahin'in savunmasını mahkemeye yazılı sunmasına, sanıklar hakkında açılan 2 davanın birleştirilmesinin görüşülmesine, müşteki İ.A'nın mahkemeye sunduğu evrakta ismi geçen, dönemin Bolu Emniyet Müdürü Sabri Durmuşlar'ın bilgi ve görüşlerinin alınmasına karar vererek, duruşmayı erteledi.

Ankara merkezli 6 ilde düzenlenen operasyonda 24 Şubat 2015'te eski Bolu Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Ufuktan Yiğit, Komiser Levent Şahin ve polis memuru Bekir Mutlu, gözaltına alınmış, şüpheliler işlemlerinin ardından çıkarıldıkları mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

Bolu Cumhuriyet Başsavcılığınca şüpheliler hakkında "kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği", "haberleşmenin gizliliğini ihlal", "özel hayatın gizliliğini ihlal" ve "iftira" suçlarından 7 yıldan 22 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.