Bitlis'te cami krizi !

Bitlis'te cami krizi !

Bitlis'de 8 cami aynı anda restorasyona alındı vatandaş namaz kılacak ve abdest alacak yer bulamaz hale geldi!

Bitlis merkezde bulunan 8 cami aynı anda restorasyona alınınca, vatandaş namaz vakitlerinde namaz kılacak yer bulma ve abdest alma konusunda sıkıntı yaşıyor.

Bitlis Özdemirler Camii Kurma ve Geliştirme Derneği Başkanı Medeni Özdemir, Ramazan ayına az bir süre kaldığını hatırlatarak yaptığı açıklamada, "Bu halk bu mübarek ayda camilerinden ve cami ibadetinde geri mi kalsın? Buradan ilgili kurumlara sesleniyoruz. Bu sorunun çözümü noktasında lütfen ne yapılması gerekiyorsa bir an önce yapılsın ve camilerimiz yeniden ibadete açılsın." dedi.

NAMAZ KILACAK YER BULAMIYORLAR

Bitlis Merkez'de bulunan birçok tarihi cami binası tahrip olması nedeniyle son 5 yıldır Bitlis Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyon adı altında tadilata alındı. Geçen süre zarfında camilerden bazılarının restorasyonu bitirilerek tekrardan ibadete açılırken, büyük bir kısmının ise son 2 yıldır halen tadilatı devam ediyor. Evliyalar ve enbiyalar diyarı olan Bitlis'te 8 cami birden restorasyona alınınca bu defa vatandaş vakit namazları ve cuma namazlarında namaz kılacak yer ve abdest alma noktasında büyük sıkıntı yaşıyor. Duruma isyan eden vatandaşlar ilgili makamlara dilekçe vermelerine karşın sorunun çözülememesine ise tepki gösteriyor.

LAVABO BİLE YOK!

Restorasyon çalışmalarından önce her gün yüzlerce cemaati bulunan Ulu Cami, Taş Cami, Gökmeydan Cami, Aynel Barit Cami, Kale Altı Cami, Kureyşi Cami, Dört Sandık Cami, Şerefiye Cami ve Sultaniye Cami'lerinden bazıları kısmi olarak ibadete açılırken, bu camilerden büyük bölümünün ise tadilatları halen sürüyor, cami lavabolarıyla ilgili çalışmaya ise henüz başlanılmamış.

"ABDEST ALACAK YER YOK"

Bitlis Özdemirler Camii Kurma ve Geliştirme Derneği Başkanı Medeni Özdemir, yaptığı açıklamada, Bitlis Merkez'de bulunan hemen hemen bütün camilerin aynı anda tadilata alındığını belirterek, tadilat nedeniyle vatandaşın 2 yıldır namaz kılacak ve abdest alacak yer bulma noktasında sıkıntı yaşadığını söyledi.

Ulu Cami, Şerefiye Cami, Aynel Barit Cami, Dört Sandık Cami, Kale Altı Cami, Mermut Cami ve Mahallebaşı Camileri gibi birçok merkezi caminin aynı anda tadilata alındığını ve yaklaşık 2 yıldır da tadilatların devam ettiğini kaydeden Özdemir, camilerin aynı anda tadilata alınması ve tadilatların bir türlü bitirilememesinin halkı mağdur ettiğini ifade etti.

RAMAZAN YAKLAŞTI, SORUN SÜRÜYOR!

Bazı camilerin kısmî olarak ibadete açıldığını ancak bunlarında gerek cuma namazlarında ve gerekse vakit namazlarında yetersiz kaldığını anlatan Özdemir, şöyle konuştu:

"Bizler camilerin tadilattan geçirilmesi ya da onarılmasına karşı değiliz. Ancak plan, programsız ve aynı anda tüm camilerin tadilata alınması Bitlis gibi bir şehirde namaz kılınacak yer noktasında sıkıntıya sebebiyet veriyor. Bizim tek gayemiz bu cami ve abdesthanelerinin bir an önce açılmasıdır. Kaldı ki önümüzde kısa bir süre sonra Ramazan ayı var. Bu halk bu mübarek ayda camilerinden ve cami ibadetinden geri mi kalsın? Buradan ilgili kurumlara sesleniyoruz. Bu sorunun çözümü noktasında lütfen ne yapılması gerekiyorsa bir an önce yapılsın ve camilerimiz yeniden ibadete açılsın."

Konuyla ilgili daha öncesinde basına açıklamada bulunan Vakıflar Bölge Müdür Vekili Sait Sancar ise konuyla ilgili olarak "İmkanımız ve paramız varken camilerimizin restorasyonlarını yapmamız lazım. Elimizdeki imkanlarımız giderse camilerimiz bir bir harap olur. Bu anlamda Bitlisli vatandaşlarımızdan destek ve anlayış bekliyoruz." dedi.

Bitlis'teki birçok caminin restorasyona dahil edildiğini ifade eden Sancar, camilerin kısa süre sonra yeniden ibadete açılması için çalışmalarının aralıksız sürdüğünü belirterek, "2002-2014 yılları arasında gerçekleştirdiğimiz restorasyon ve projelere 16 milyon 721 bin TL para harcadık." diye konuştu.