Berlin Duvarının yıkılışının 25. yıl dönümü

Berlin Duvarının yıkılışının 25. yıl dönümü
Güncelleme:

Binlerce kişi Berlin Duvarı’nın yıkılışının 25. yıl dönümünü etkinliklerle kutluyor

BERLİN (AA) – Almanya’da Berlin Duvarı’nın yıkılışının 25. yıl dönümü çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

Başkent Berlin’de, ''Lichtgrenze'’ (Işık duvarı) adlı etkinlik kapsamında kenti 1961’den sonra 28 yıl boyunca ikiye bölen Berlin Duvarı’nın geçtiği hattın 15 kilometrelik bölümüne helyum gazıyla şişirilmiş yaklaşık 8 bin balon bırakıldı.

Binlerce kişi, Federal Meclis, Brandenburg Kapısı, Checkpoint Charlie, East Side Galary gibi eskiden Berlin Duvarı’nın geçtiği bir çok merkezde düzenlenen ‘’Işık Duvarı’’ etkinliğine katıldı. Almanlar ve kenti ziyarete gelen turistler açılan sergilere ve anma etkinliklerine akın etti.

Saksonya eyaletinden Berlin’i ziyarete gelen Susann Hausser, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Berlin Duvarı’nın yıkılışını 6 yaşındayken televizyondan izlediğini belirterek, ‘’O dönemde ayrıca Almanya’nın Prag Büyükelçiliğine sığınan insanların nihayet özgürlüğe kavuşmaları da büyüleyiciydi. Benim için 6 yaşındaki çocuk olarak da heyecan vericiydi. Bu aşamaya gelindiği için çok mutluyum’’ diye konuştu.

 Federal Almanya’ya ilk kez gittiğinde olağanüstü duygular yaşadığını anlatan Hausser, ‘’Ürünlerin çokluğu, özgürlük ve insanların gözlerindeki sevinci büyüleyiciydi’’ ifadesini kutlandı.

Söz konusu dönemde Doğu Almanya’da yaşayan 75 yaşındaki Karl-Heinz Müller de 9 Kasım 1989’u evde televizyon karşısında geçirdiğini belirterek, eski Doğu Almanya’da sınırların açıldığını duyduğunda ne hissettiği yönündeki soruya ‘’sadece mutluluk’’ cevabını verdi.

Berlin Duvarı’nın açıldığını duyduğunda buna inanamadığını belirten Müller, ‘’(Eski Doğu Almanya Cumhuriyeti’nin hükümet Sözcüsü) Günter Schabowski’nin açıklamasına inanamadım. Buna kimse inanmak da istemedi. Ancak ertesi gün öbür tarafa (Batı Almanya) geçebildik’’ diye konuştu.

Müller, Berlin Duvarı’nın yapılmasını da yaşayan biri olarak bu duvarın yıkılışını da görmenin iki kat daha güzel bir duygu olduğunu sözlerine ekledi.

Soğuk Savaş döneminde Batı Berlin’de yaşayan Rosemarie Reimann da 1989’da sınırların açılacağını hiç kimsenin beklemediğini  belirterek, sınırlar açıldıktan sonra çok sayıda insanın Batı Berlin’e geldiğini ve çok yerde meraklı kalabalıkların olduğunu hatırladığını söyledi.

Tarihi Brandenburg Kapısı’nda yarın ‘’Özgürlük için cesaret’’ sloganıyla bir halk şenliği düzenlenecek.

Şenlik kapsamındaki programı Shary Reeves ve Erkan Arıkan sunacak, çok sayıda ünlü şarkıcı ve grup sahne alacak. Doğu’dan Batı Berlin’e kaçarken hayatını kaybedenlerin de anılacağı programın sonunda ''Işık Duvarı’’ etkinliğindeki balonlar havaya uçurulacak.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de yarın Duvar Anıt Müzesi’nde düzenlenecek bir etkinliğe katılacak.

Eski Sovyetler Birliği’nde Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov’un açıklık ve yeniden yapılanma politikası ile Polonya’daki sendika eylemleriyle eski doğu blokunda başlayan reform süreci, 1989’da Macaristan ve Doğu Almanya’yı da etkisi altına aldı. Doğu Almanya’da insanlar özgürlük için 1989’un yaz aylarında sokaklara çıktı. Bu gösterilerin sonucunda 9 Kasım 1989'da halk, Berlin’i 28 yıl boyunca ayıran ‘’Utanç duvarını’’ yıktı. Bu iki Almanya’nın birleşmesinin önünü açtı.

Doğu Almanya rejiminde çok sayıda kişi, sınırı ve böylelikle Berlin Duvarı’nı aşarken öldürüldü. Kayıtlara göre bu rakam, 136 olsa da hayatını kaybedenlerin daha fazla olduğu tahmin ediliyor.