Batı Şeria'da Tarihi Cami Okulsuz Kalan Çocuklara Kucak Açtı

Batı Şeria'da Tarihi Cami Okulsuz Kalan Çocuklara Kucak Açtı
Güncelleme:

Nablus'taki tarihi cami, İsrail askerleri tarafından, ruhsatsız olduğu gerekçesiyle okulları yıkılan çocuklara ev sahipliği yapıyor- Okulun öğrencilerden Emira:- "Büyüyünce matematik öğretmeni olmak istiyorum, öğrenmeyi çok seviyorum. İsrail okulumuzu yık

NABLUS (AA) - KAYS EBU SEMRA - Batı Şeria'nın Nablus kentindeki tarihi cami, İsrail askerleri tarafından, ruhsatsız olduğu gerekçesiyle okulları yıkılan çocuklara ev sahipliği yapıyor.

Nablus'un doğusunda yer alan Tana Köyü'ndeki tek okulun, geçen ay İsrail askerleri tarafından ruhsatsız olduğu gerekçesiyle yıkılmasının ardından köydeki çocukların bir kısmı eğitim hayatlarına ara verirken bir kısmı da çevre beldedeki okullara intikal etti. Ulaşım nedeniyle köylerinden ayrılamayan dört kardeş ise Ürdün Vadisi'nin batı yamacında bulunan ve ihtiyaç nedeniyle okula dönüştürülen yüz yıllık taş örme camide ders görüyor.

"Tana" Okulu'nun dört öğrencisinden Emira Nasasara (10), öğrenmeyi çok sevdiğini söyleyerek, "Büyüyünce matematik öğretmeni olmak istiyorum, öğrenmeyi çok seviyorum. İsrail okulumuzu yıkınca okulsuz kaldık." dedi.

Eğitim-öğretim için gerekli imkanları bünyesinde barındıran bir okullarının olmasını istediğini belirten Nasasara, "Diğerleri gibi bir okulumuz olsun. Bir de okulumuz da oyun alanları olsun." diye konuştu.

- Kısıtlı imkanlarda eğitim-öğretim

Okul öğretmenlerinde Fatin Nasasara ise dersleri, zor şartlar altında yürüttüklerini kaydederek, şunları söyledi:

"Buranın okul olduğuna ilişkin bir alamet bulunmuyor, yazı tahtası, sınıf, lavabo gibi eğitim-öğretim için esas olan malzemeler yok. Okulda 4 öğrenci var. Öğretmenler, çocukların eğitim seviyesine göre tüm dersleri anlatmaya çalışıyor."

Geçen ay okulun yıkılmasının ardından derslik yapılabilecek tek mekanın bu cami olduğunu vurgulayan Nasasara, "Köy halkı, geçimini çobanlıktan sağladığı için çocuklarını her gün çevre beldelere götürüp, getiremiyor. Binlerce sene önceki gibi medrese usulüne geri döndük."

- "İsrail, bizi topraklarımızdan çıkarmak istiyor"

Köy sakinlerinden Vasıf Hanini (60) ise okulda yıkılmadan önce yaklaşık 30 öğrencinin ders gördüğünü aktararak, "Yıkımdan sonra öğrencilerin büyük kısmı eğitimi bıraktı, bir kısmı da Beyt Furek'teki okula gitmeye başladı.

İsrail'in 1967'de Batı Şeria'yı "işgal etmesinden" bu yana köyde yaşadıklarını, maişetlerini, çobanlık yaparak sağladığını belirten Hanini, sözlerine şunları ekledi:

"İsrail, atalarımızın toprakları yakınlarında kurulu Mayhurah Yahudi yerleşim birimi yararına bizi Tana'daki topraklarımızdan zorla çıkarmaya çalışıyor. Bunun için de çeşitli yollar kullanıyor. Çadırları ve evleri yıkıyor, koyun sürüleriyle bölge sakinlerinin özel mülklerine el koyuyor. Şubat ila Mart arasındaki iki aylık sürede İsrail, evlerin yanı sıra köy okulunu üç kez yıktı."

- Yahudi yerleşim birimi çalışmaları

Beyt Furek Belediye Başkanı Arif Hanini, Tana Köyü'nün nüfusunun 300 olduğunu belirterek, "Köy halkı çobanlığın yanı sıra süt ve süt ürünleri ile geçimlerini sağlıyor. İsrail, beldenin bir kısmını teşkil eden Mayhura Yahudi yerleşim birimi yararına Tana Köyü'nü ele geçirmek istiyor." dedi.

Bölge sakinleri, İsrail'in yıkım çalışmalarının devam ettiğini, İsrail askerlerinin köyde askeri tatbikat yaptığını, ayrıca bölge sakinlerinin, Yahudi yerleşimcilerin tacizlerine maruz kaldığını belirtti.

İsrail, Tana Köyü'nün Oslo Antlaşması'na göre "C" Bölgesi'nde yer aldığı gerekçesiyle, bölgedeki evler ile okulun ruhsatsız inşa edildiğini iddia ediyor.

Filistin ile İsrail yönetimi arasında 1995'te imzalanan "İkinci Oslo Antlaşması" çerçevesinde Batı Şeria; A, B ve C bölgelerine ayrılmıştı. Yüzde 18'i kapsayan "A bölgesi"nin yönetimi idari ve güvenlik olarak Filistin'e, yüzde 21'lik "B bölgesi"nin idari yönetimi Filistin'e, "güvenliği" İsrail'e devredilirken, yüzde 61'ini kapsayan "C bölgesi"nin "idare ve güvenliği" İsrail'e bırakılmıştı.

Etiketler batı şeria