Bakan Albayrak'tan ucuz sebze-meyve açıklaması
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlHazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, canlı yayında gençlerin sorularını yanıtladı.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, sebze - meyve fiyatlarıyla ilgili olarak "Devlet olarak biz büyükşehirlerimiz başta olmak üzere bu fiyat artışlarını engellemek için önümüzdeki hafta İstanbul'da 50 Ankara'da 30'tan fazla noktada başlamak üzere süreci başlatacağız. Bu adımı hızlı bir şekilde atıyoruz, atacağız" ifadelerini kullandı.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Seda Öğretir moderatörlüğünde "Gençler ile Buluşma Özel" ile NTV ekranlarında gençlerin sorularını yanıtladı.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıklamalarından satırbaşları;
(Sebze-meyve fiyatlarında artış) Bu sıçramanın sebeplerini analiz etmek lazım. Fikir sahibi olmak için önce bilgi sahibi olmak lazım. Antalya'daki fırtınadan kaynaklı bazı seralar zarar görmüş, piyasada ürün yok, ondan dolayı fiyatlar artıyor, bu sözler çok normal geliyor insana. Bir de bakıyorsunuz ki meselenin aslı öyle değil. Antalya'da fırtınadan zarar gören sera miktarı 2 bin dönüm, Antalya'da toplam hacim 50 bin dönüm. Türkiye'de ne kadarlık bir alana tekabül ediyor bu binde 8'lik bir alan
Bu ekosistemi kontrol eden paydaşların bir kısmı ekonomik saikle değil farkı saiklerle hareket edip, gerek stokçuluk, malı piyasaya sürmeden farklı yerleden alıp fiyatlarda oynama yönünden işleme girmişler. Bu da ocak ayının özelikle ikinci yarısından sonra çok fahiş artışları doğurmuştur. 5 liralık patlıcan 15 lira olmuş. Ülkede kıtlık olsa anlayacağız.
Devlet olarak biz büyükşehirlerimiz başta olmak üzere bu fahiş operasyonu yapan iradenin oluşturduğu fiyat artışlarını engellemek için üreticiden tüketiciye kadar bu zinciri maliyetini de yönetecek şeklide, bu çerçevede önümüzdeki hafta ilk etapta İstanbul'da 50, Ankara'da 30'dan fazla noktada başlayacak şekilde, hakiki değerinde olacak şekilde süreci başlatacağız.
Orta ve uzun vadede çözüm için, gıda tedarik zincirinin küresel anlamda en iyi uygulamalarla profesyonel bir yapıda bir "network" hazırlıyoruz.
(Seracılık için yeni model) Finansman modelini doğru kurgulayarak Ziraat Bankamızda yarın açıklayacağımız bu modelin finansmanıyla birlikte seralarda 1 yerine 10 birim üretilebilecek. Hem fiziki şartları çok daha güçlü hem üretim şartları daha kaliteli, profesyonel olacak. Bu finansal modelle seracılık konseptinin hızlı bir şekilde dönüşümünü başlatıyoruz Seracılarımıza uzun maliyetli finanasman desteği sağlayacağız.
Gıda komitesi çalışmalarını çok yakında bitirecek. çok yakında bu sorunu gündemden çıkaracağız.
(Üniversite yılları) 90'lı yıllar benim hayatımda hüzünlü yıllar, Türkiye için de hüzünlü yıllar aslında.
Bence üniversite yılları bir insanın hayatındaki en keyifli en mutlu yıllar. Geriye dönsem de üniversitede öğrenci olsam. Üniversite yılları insanların özgürlüğü çok rahat tattığı yıllar, benim de biraz öyle geçti.
90'lı yılların siyasi konjektürü, Türkiye'nin içinden geçtiği ekonomik ve siyasi tramvaların olduğu bir dönem olduğu için benim içinde biraz hüzünlü geçti. Bu beni sosyal bir üniversite hayatına itti. Dolu dolu yaşadığım yıllar oldu.
Dünyada insanlar 3,5-4 saat sosyal medyaya vakit geçiriyor. Bu çılgın bir saat. 3,5-4 saat ne sevdiğimize vakit ayırıyoruz ne de iş yerinde verimli vakit geçirebiliyoruz.
(Küresel ekonomideki gelişmeler) 2008 sonrasında Çin-ABD ekseninde yeni bir dünya oluştu. Dünyada 16 ekonomik krizin 12'si savaşla sonuçlanmıştır.
Enteresan tarihi dönemlerden geçiyoruz. Ticaret savaşlarında fırtınaya karşı altyapı güçlenmeli. Altyapımızı, üzerine koyarak güçlendiriyoruz.
Dünya tarihinde çok az ülkenin maruz kaldığı bir finansal operasyona Türkiye 3 ayda çok güçlü bir refleksle karşılık verdi.
Geçtiğimiz yüzyılın kodları bitti. bu yüzyılın kodu yeniden yazılıyor. Ve bu yeniden yazılırken Türkiye olarak bizim için çok büyük bir fırsat var. Bir tek şeye ihtiyacımız var 82 milyon olarak bu şuurla yek vücud olarak hareket edelim. Buna bu güçle, refleksle karşılık verirsek, emin olun Türkiye inanılmaz yerlerde olacak.
2030 yılında Türkiye satın alma gücüyle dünyadaki en büyük 5 ekonomiden biri olacak. Potansiyel burada, buraya çok rahat bir şekilde ulaşabiliriz.
(Ekonomideki son gelişmeler) Tüketim mi tasarruf mu? Esasında ikisi de. Biri diğerinin müdahili değil.
Son üç ayda ekonomiye destek için vergi teşviği geldi.
Kur fiyatlamasıyla algı bozuldu, fiyatlar arttı. Dolar 8,5 TL olacak diyenler ortadan kayboldu.
Enflasyonla topyekün mücadele programı toplumsal bilinçlenme ve şuurlanma noktasında bu algıyı yıkmak için oluşturulan önemli bir programdı ve başarıya ulaştı.
(Vergi sistemi) Türkiye'nin 80 yıllık tarihinde gelir düzeyi satın alma gücünde nereden nereye geldiğine dikkatlice bakmak lazım. Türkiye milli gelirde zirve noktaya 2013'te ulaştı. 2013 sonrası gelir düzeyinin etkilendiği süreçler oldu.
Satınalma gücüne göre Türkiye dünyanın 13. büyük ekonomisi. Bu ulaştığımız rakam yeterli mi? Değil. Bireysel gelir düzeyini daha yukarılara taşımalıyız. Optimum bir vergi politikası başta olmak üzere, bu yıl içerisinde çok güçlü bir küresel sistemle rekabet edilebilir vergi reformu gelecek. Vergi politikalarında bu yıl çok güzel bir paket açıklayacağız.
(İnşaatlarda kalite denetimi) Türkiye'de son 15-16 yılda binlerce inşaat ihalesi yapıldı. Bizim tercihimiz ihaleleri yerli firmaların alması. Türkiye'deki bu sınıfta yapılan ihalelerin birçoğu küresel standartta çok kaliteli projeler.
Türk inşaat sektörü son 7 yılda ABD'yi geçerek dünyada ikinci sırada yer alıyor. Dünyanın en başarılı 250 taahhüt şirketinin arasında 50 Türk firması yer alıyor. Türk firmaları çok iyi. Sadece Türkiye'de değil dünyanın dört bir yanında kaliteli işler yapıyor.
(Sinema) Fırsat buldukça eşim ve çocuklarla gidiyoruz. En son çocuklarla animasyon filmine gittik. Eşimle de Müslüm filmine gittik.
Son dönemde çok büyük bir mesafe katettiğini düşünüyorum. Özellikle Türkiye'nin küresel rekabetteki markası değerlendikçe alt markaları o kadar değerleniyor. Bunu etkisini sinema ve dizi sektöründe gördük. Türk dizileri, filmleri devlet başkanlrı düzeyinde sokaktaki vatandaşlar düzeyinde dile getiriliyor. Bu beraberinde Türkiye markasına da hizmet ettiği için bu konuya çok değer veriyoruz.
Sinema- Tiyatro için alt yapı yatırımları artmalı.
(2019 Göbeklitepe Yılı) Göbeklitepe'nin dünyada nasıl bir ses getirdiğini yurtdışına çıkınca anlıyorsunuz. NTV Grubu da sponsor oldu, destekledi. Devletin yanında özel sektörümüzle birlikte tanıtım, Göbeklitepe yılı diyerek bölge ekonomisini etkileyecek bir süreci başlattık.
(Ekonomide yeni hedefler) Cari açık çözülecek, kaynak ve pazarlar çeşitlenecek. Dengelenme dönemi adını verdiğimiz bu süreç kolay değil. Türkiye'nin bilançosu çok güçlü.
Türkiye o suya daldı ve çok rahat da çıktı. Ve test etti. Bu sahip olduğumuz reaksiyon gösterebilme, adapte olabilme gücüyle kırılganlıklarımızı doğru tespit edebildik.
(Petrol-doğalgaz aramaları) Dünya petrol ve gazının yüzde 60'ından fazlası bu noktada. Bizde yok ama herkes de var. Ama inşallah Türkiye'de de olacak. Bu konuda inşallah 2020'lerde adımlar atılacak.
Türkiye sadece bölgesindeki ülkelerle ilgili değil küresel denklemde de ülkelerimizin menfaatini evrensel ilkeler çerçevesinde savunarak ilişkisini her daim kurdu. Bu dönemde de öyle.
Rusya, Türkiye için önemli bir partner. Ticari anlamında, ekonomi anlamında. Siyasi ve stratejik olarak baktığımzda da Rusya, Suriye konusunda, özellikle son zamanlarda baktığımız birçok konuda, hele de insani dram konusunda Türkiye-Rusya-İran üçlüsüyle özellikle Astana Zirvesi'nde bütün dünya sessiz kalırken, insani noktada güçlü bir reaksiyon gösterek koordinasyon gösterek durmasını sağlamış bir ülke.
(Fenerbahçe'nin durumu) Futbol takımları böyle süreçlerden geçer sonra toparlar. Bu sene iyi olursunuz seneye kötü olursunuz. Fenerbahçe'nin bugün içinde bulunduğu durumu ikinci yarıda hızlı bir şekilde toplayacağını düşünüyorum.
Hangi takımlıyım, Trabzonsporluyum. Niye Trabzonsporluyum, memleketimin takımı olduğu için. Babam bizi memleketle bağımızı güçlü kılmak için bize böyle bir duygu aşıladı. Ben çok mutluyum. Orada bir nesil var, oarada bir aile var, dedeler var, büyük dedeler var. Bunu bütünleştirdiği için bizde çok ayrı bir araç oldu takım.
(Turizm sektörünün geleceği) Geçtiğimiz günlerde Turizm Bakanımız stratejik bir plan açıkladı. Orada çok kıymetli bir stratejik yol haritası çizdi. 2023 yılına kadar Türkiye'nin sadece turist sayısında bir artış değil turist başına gelir rakamını çok güçlü bir şekilde artıracak, bir yol haritası hazırladı.
Özel sektörden gelmesi nedeniyle, sorunları biliyor, sonuç odaklı.Türkiye bu konuda çok doğru bir yola başladı. 2019 yılı turizm hedefleri koyulan hedeflerin çok üzerinde bir başarı yılı olarak da kapanabilir. Doğru yolda güçlü adımlar atıyoruz.
(Girişimci gençlere destek) Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak Ocak ayında işlemleri tamamlanmış olması lazım, özellikle bu tip projelerin fonlanması açısından yeni bir fon oluşturuyoruz. TÜBİTAK'la birlikte yeni bir fon oluşturuyoruz.
(Altın rezervlerinin durumu) Merkez Bankası'nın bütün altın rezervleri Türkiye'de, hiçbir tane altını yurtdışında değil, hepsi Türkiye'de.
Altın rezervimiz de, nakit rezervimiz de Türkiye Cumhuriyeti'nin topraklarında
(Vergi politikaları) Pırlantadan vergi alınmadığı iddiası doğru değil.
Seçiniz...
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol