Bakan Akar'dan S-400 resti!

Bakan Akar'dan S-400 resti!
Güncelleme:

S-400'lerin bahar aylarında kurulumunun yapılacağını belirten Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ikinci filo için de görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, S-400’den vazgeçmek diye bir şeyin söz konusu olmadığını belirterek, “Bu sistem varken nasıl bir çözüm bulabiliriz bunun üzerinde durmamız gerekiyor” dedi. Tedarik sürecinin devam ettiğini söyleyen Akar, S-400’ün bir filosunun geldiğini, bir filonun da iki bataryadan ibaret olduğunu ifade etti.

İki bataryanın Türkiye’ye getirilmesi sürecinin tamamlandığını ve kuruluş aşamalarının devam ettiğini vurgulayan Akar, AA muhabirine şu açıklamayı yaptı:

“Kuruluş derken yerleri bakımından değil, bunlar kurulacak, testi, çalışması yapılacak. Personel eğitimi devam ediyor, aralık sonunda bitmesi bekleniyor. Personelimiz şu anda Rusya’da onlar gelecek onların öğretmen bölümü var, ilave eğitim alacaklar. O öğretmenler, gelip Türkiye’deki personeli eğitmeye devam edecek ve muhtemelen de bahar 2020’de gerçekten bu kurulum gerçekleşecek ve faaliyetler yürütülmeye başlanacak. Bu konuda çalışmaları sürdürüyoruz.

İkinci bir filo için de ilgili arkadaşlarımız çalışmalarını, görüşmelerini sürdürüyor. Bizim bazı kriterlerimiz var, bu kriterler çerçevesinde yani teknoloji transferi, ortak üretim, bunların ortak ihracatı, teknolojinin gelişmesi, modernizasyon vesaire bunlar yapılırken bizim bir tarafta Hisar diğer tarafta Siper hava savunma sistemlerimiz de çalışmalarını sürdürüyor. Bunlar da önümüzdeki dönemde inşallah kendi milli ve yerli üretimimiz olarak ortaya çıkacak, silahlı kuvvetlerimizin hizmetine verilecek. Bir tarafta S-400 tedariki diğer tarafta da milli ve yerli üretim çalışmamız iki banttan devam ediyor.”

NATO üyesi ülke olarak ABD ve diğer ülkelerle irtibatlarının devam ettiğini ifade eden Akar “ABD’nin bizim stratejik ortağımız olduğunu, stratejik ortaklık ruhuna uygun hareket etmelerini beklediğimizi de tekrar tekrar dile getiriyoruz. Artık bu sistemden vazgeçmek diye bir şey söz konusu değil. Bu sistem varken nasıl bir çözüm bulabiliriz bunun üzerinde durmamız gerekiyor” dedi.

RISCH: HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADIM

Öte yandan ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu’nun gündeminde Türkiye’ye hem SDG’ye yönelik askeri harekat hem de S-400 alımı sebebiyle yaptırım uygulanmasını öngören tasarı var. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Beyaz Saray ziyaretinde görüştüğü beş Cumhuriyetçi senatörden biri olan Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Jim Risch, VOA Türkçe’den Begüm Dönmez Ersöz’e yaptığı açıklamada, S-400 nedeniyle Türkiye’ye CAATSA yaptırımlarının uygulanması konusunda ‘çok sabır gösterdiklerini’ belirterek, “Artık yolun sonuna gelindi. Parti sona erdi” dedi.

Erdoğan’ın açıklamalarından dolayı hayal kırıklığına uğradığını belirten Risch, konuya ilişkin şunları söyledi:  “Beyaz Saray’da görüştüğümüzde konuyla ilgili müzakereler sürdüğü için bir süre bunu askıya almam istendi. Ben de iyi niyetli görüşmeler yapıldığını düşündüm. Dışişleri Bakanı ilerleme sağlanabileceği görüşündeydi. Ama Erdoğan dönüş yolunda S-400’lerden vazgeçmeyeceklerini söyledi. Bir yılı aşkın süredir Dışişleri Bakanı, Savunma Bakanı ve bütün diplomatlara S-400 olursa F-35’in olmayacağını, S-400ler Türkiye’de olursa yaptırımlara maruz kalacaklarını anlattım. Erdoğan böyle bir açıklama yapınca hayal kırıklığına uğradım. ‘Tasarıyı getirme zamanı’ dedim. Türkiye iyi bir NATO müttefiki oldu. Rusya’ya karşı kurulan NATO’nun bir üyesiyken neden Rusya’ya yanaştıklarını gerçekten anlamıyoruz. Her egemen devlet kendi kararını verir elbette ama bunun sonuçları olur.”

‘F-35’LER ABD’DEN ÇIKMAYACAK’

Senato’nun Çoğunluk Lideri olan Cumhuriyetçi Senatör Mitch McConnell, Türkiye’ye yönelik sert yaptırımlar konusunda temkinli konuşmuş, “Türkiye Rusya’ya daha da yaklaşabilir” uyarısında bulunmuştu.

Bu tezin kendisi açısından artık bir ağırlığının olmadığını söyleyen Senatör Risch “O fırsat çoktan kaçtı. Biraz zaman alabilir ama tasarı Senato’dan geçer. İş oraya gelirse Senatör McConnell’ın da itiraz edeceğini sanmıyorum” ifadesini kullandı. Senatör Risch, yaptırım tasarısı konusunda kesin bir takvim olmasa da mümkün olduğu kadar hızlı hareket etmek istediklerinin altını çizdi ve ekledi: “Türkiye 115 adet F-35 siparişi verdi. 5’i hazır, parası ödendi bekliyor. S-400 Türkiye’de olduğu sürece bu uçaklar ABD’den ayrılmayacak.”

text-ad
Yaşlı adamın içtiği son sigara feci bir ölüme yol açtı Yaşlı adamın içtiği son sigara feci bir ölüme yol açtı Son 4 ayda ülkesine dönen Suriyeli sayısı açıklandı Son 4 ayda ülkesine dönen Suriyeli sayısı açıklandı Okulda yasak aşk rezaleti: Öğrencisiyle ilişkisi olduğu ortaya çıktı Okulda yasak aşk rezaleti: Öğrencisiyle ilişkisi olduğu ortaya çıktı Türkiye'de 4 katlı bu evin eşi benzeri yok! ABD'de gördü, Bursa'da hayata geçirdi Türkiye'de 4 katlı bu evin eşi benzeri yok! ABD'de gördü, Bursa'da hayata geçirdi İstanbul Valisi Gül'den tepki çeken açıklama: ''Keşke dememek için dikkatli olun'' İstanbul Valisi Gül'den tepki çeken açıklama: ''Keşke dememek için dikkatli olun'' 50 gramı marketlerde 60 TL'ye satılıyor, ama onlar doğadan topluyor... 50 gramı marketlerde 60 TL'ye satılıyor, ama onlar doğadan topluyor... Esra Erol'daki rezalette ikinci perde... Babası uyarmış: ''Oğlum sapıktır, evinde yatırma!'' Esra Erol'daki rezalette ikinci perde... Babası uyarmış: ''Oğlum sapıktır, evinde yatırma!'' Megastar Tarkan'ı yıkan haber! Apar topar İstanbul'a döndü Megastar Tarkan'ı yıkan haber! Apar topar İstanbul'a döndü Ulaşımda yüzde 50 indirimli bilet uygulaması başladı Ulaşımda yüzde 50 indirimli bilet uygulaması başladı Çevrenizdeki gizli kameraları tespit etmek aslında bu kadar kolaymış! Çevrenizdeki gizli kameraları tespit etmek aslında bu kadar kolaymış!
Hafta sonu planlarınızı güncelleyin: Hava durumu beklentisi değişti! Hafta sonu planlarınızı güncelleyin: Hava durumu beklentisi değişti! Çinli teknoloji devi ek vergiler sonrası rotayı Türkiye'ye çevirdi Çinli teknoloji devi ek vergiler sonrası rotayı Türkiye'ye çevirdi Özgür Özel'in B planı hazır: ''Sonbahara kadar erken seçim olmazsa...'' Özgür Özel'in B planı hazır: ''Sonbahara kadar erken seçim olmazsa...'' Zam'aydın Türkiyem! Zam'aydın araç sahipleri! Akaryakıtta bir dev zam daha! Zam'aydın Türkiyem! Zam'aydın araç sahipleri! Akaryakıtta bir dev zam daha! Sırrı Süreyya Önder'den haber var: İşte son sağlık durumu Sırrı Süreyya Önder'den haber var: İşte son sağlık durumu Esra Erol'daki mide bulandıran canlı yayın sonrası damat ve kayınvalide tutuklandı Esra Erol'daki mide bulandıran canlı yayın sonrası damat ve kayınvalide tutuklandı Yunan yarışmacıya aşkını ilan eden Survivor'un şampiyon güzeli aradığı aşkı sonunda buldu Yunan yarışmacıya aşkını ilan eden Survivor'un şampiyon güzeli aradığı aşkı sonunda buldu Kazı kazandan köşeyi döndü, sokaklardan kurtuldu Kazı kazandan köşeyi döndü, sokaklardan kurtuldu Piyasalar karıştı altın uçuşa geçti: Altında yeni zirve görüldü! Piyasalar karıştı altın uçuşa geçti: Altında yeni zirve görüldü! Süper Lig'in eski gol kralı 28 yaşında hayatını kaybetti! Süper Lig'in eski gol kralı 28 yaşında hayatını kaybetti!