Bahçeli ''ucu Pensilvanya'ya mı çıkacak'' demişti, Ayşe Ateş'ten ''Ucu Balgat'a çıktı'' yanıtı geldi

Bahçeli ''ucu Pensilvanya'ya mı çıkacak'' demişti, Ayşe Ateş'ten ''Ucu Balgat'a çıktı'' yanıtı geldi
Güncelleme:

Ankara'da uğradığı silahlı suikast sonucu öldürülen Ülkü Ocakları eski Başkanı Sinan Ateş'in eşi Ayşe Ateş, MHP lideri Bahçeli'nin "hukuki süreç Ankara'da mı sonuçlanacak yoksa Pensilvanya'ya mı uzanacak" sorusuna "ucu Balgat'a çıktı" yanıtını verdi.

Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş’in 30 Aralık 2022'de Ankara’da silahlı saldırı sonucu öldürülmesiyle ilgili davada karar önceki gün açıklanmış, 11 sanığa hapis cezası verilmişti.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin son açıklaması, siyasi cinayetlerin ardındaki güçler hakkında tartışmaları alevlendirdi.

Bahçeli yaptığı açıklamada "Hukuki süreç Ankara'da mı sonuçlanacak yoksa Pensilvanya'ya mı uzanacak?"  diye sormuştu. Bahçeli'nin sorusuna yanıt Ateş'in eşi Ayşe Ateş'ten geldi.

Ayşe Ateş, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye yanıt vererek şunları söyledi: "Meclis’ten yapılan o çıkışta “Ucu Pensilvanya’ya mı çıkıyor, yoksa başka bir yere mi?” cümleleri de sarf edilmişti. Yine aynı iddianamede kiralık katil Eray Özyağcı’yı Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım’a tahsisli 06 AT 5021 plakalı araçla Ankara’dan İstanbul’a kaçırmakla suçlanan Ülkü Ocakları Genel Merkez Yöneticisi Tolgahan Demirbaş ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alırken Ülkü Ocakları Genel Başkan Yardımcısı Emre Yüksel ise 18 yıl hapse mahkûm edildi. Yani yargılama sonucunda bu siyasi cinayetin ucu Balgat’a çıktı. Oysaki ben daha en başında çok uzağa bakılmaması gerektiğini vurgulamıştım." dedi.

'SORUNUN CEVABI AYRILAN DOSYADA'

Aralarında Ülkü Ocakları Başkanı ve MHP'li yöneticilerin olduğu isimlere dair başlatılan ancak tamamlanmayan soruşturma dosyasını da hatırlatan Ateş, sözlerini şöyle noktaladı: "Her zaman dile getirdim: "Bu yargılama bizim için eksik iddianame ile kurulmuş yarım bir mahkeme ile yürütüldü. Netice itibarıyla mahkeme süreci sonlanmasına, 'azmettirici' sıfatıyla yargılanıp ceza alanlar olmasına rağmen Sinan Ateş’in neden katledildiği sorusu cevapsız kaldı. Bu sorunun cevabı ise ayrılan dosyada saklı. Ben ayrılan dosyada yer alan bilgi, belge ve delillerin bu siyasi cinayetin siyasi ayağını hiçbir kuşkuya yer bırakmayacak şekilde ortaya koyacağından, gerçek azmettiricileri gün yüzüne çıkaracağından şüphe duymuyorum. Bu yüzden de şu andan itibaren ayrılan dosyadaki şüpheliler hakkında yürütülen soruşturmanın tamamlanıp kovuşturma aşamasına geçilmesi için canla başla mücadele edeceğimin kamuoyu tarafından bilinmesini istiyorum." şeklinde açıkladı.

10 SANIĞA HAPİS CEZASI

Önceki gün görülen duruşmada mahkeme heyeti tetikçi E.Ö. motosiklet sürücüsü V.B. ve cinayet mahallinde keşif yapan S.K.'ye 'tasarlayarak kasten öldürme' suçundan ağırlaştırılmış müebbet, müşteki Selman B.'ye yönelik 'kasten öldürmeye teşebbüs' suçundan ise 13'er yıl hapis cezası vermişti.

Ö.'ye ayrıca 'ruhsatsız tabanca bulundurmak ve taşımak' suçundan 1 yıl 6 ay hapis cezası verildi. D.Ç. ve T.D. da 'tasarlayarak kasten öldürmeye azmettirme' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırıldı.

Sanıklar A.M.G., M.C.Ç. ve E.Y.'e 'tasarlayarak öldürmeye yardım' suçundan 18'er yıl, sanık M.U. ise 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Sanık A.A.'a 'suçluyu kayırma' suçundan 2 yıl hapis cezası verilerek, hükmün açıklanması geri bırakıldı. Sanıklar Z.A., H.S., U.K., M.Y., O.B., C.G., U.E., Ç.Z., A.A. ve E.K.'in üzerlerine atılı suçlardan beraatlerine karar verildi. Beraat kararı verilen sanık C.G. hakkında 'suçluyu kayırma' suçundan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na ihbarda bulunulmasına hükmedildi.

2 SANIĞIN DOSYASI AYRILDI

Sanıklar avukat S.Ö. ve dönemin Ankara Cinayet Büro Amiri M.E.A. hakkında 'tasarlayarak kasten öldürmeye yardım', A. hakkında ayrıca 'kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek ve yaymak' suçundan açılan dava dosyasının ayrılmasına karar verildi. Buna gerekçe olarak, sanıkların telefon şifrelerini vermekten imtina etmeleri ve cep telefonlarının incelenebilmesi için ABD'ye yazı yazılarak telefon şifrelerinin istenmesi gösterildi. Mahkeme, ayrıca sanık Ö.'nün cezaevinde bulunduğu süre göz önünde bulundurularak tahliyesine karar verirken, A.'nın tutukluluk halinin devamına hükmedildi.

2 TAHLİYE KARARINA İTİRAZ

Ankara 32'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nce dün karar açıklanan davada, duruşma savcısı Ateş'in öldürülmesine ilişkin davadan dosyası ayrılan sanık S.Ö.'in adli kontrol şartıyla ve beraat eden sanık Ç.Z.'nun tahliyesine itiraz etti.