Bağcılar'da Özel Eğitim Ve İş Uygulama Merkezi'nin Temeli Atıldı

Bağcılar'da Özel Eğitim Ve İş Uygulama Merkezi'nin Temeli Atıldı
Güncelleme:

Başbakan Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu:- "Gerek devletimizin bütün kurumlarıyla gerekse özel sektörümüzün ve sivil toplumumuzun büyük bir özenle engelli vatandaşlarımızın ihtiyaç ve taleplerine göre kendini yenilemiş olması, geleceğimiz açısından son d

İSTANBUL (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu, gerek devletin bütün kurumlarıyla gerekse özel sektörün ve sivil toplumun büyük bir özenle engelli vatandaşların ihtiyaç ve taleplerine göre kendini yenilemesinin, gelecek açısından son derece umut verici olduğunu belirterek, "Çünkü vatandaşlarımızın önündeki engelleri kaldırmak, insanı ve hayatı esas alan adaletli bir sosyal devletin olmazsa olmaz şartlarından biri." dedi.

Sare Davutoğlu, Bağcılar'da orta ve ağır engellilerin faydalanabilmesi amacıyla inşa edilecek Hayat Paylaşım ve Dayanışma Derneği (HAYDAPER) Özel Eğitim ve İş Uygulama Merkezi'nin temel atma törenine katıldı.

Etkinlikte konuşan Davutoğlu, 2013 yılından beri ihtiyaç sahibi ile engellilerin eğitim ve sağlık ihtiyaçlarına katkıda bulunan HAYPADER'in önemli hizmetlerde bulunduğunu, bugün temeli atılan projenin derneğin geçmiş çalışmaları üzerinde yükselen çok önemli bir hizmet olacağını söyledi.

Özel Eğitim ve İş Uygulama Merkezi'nin tüm engel gruplarına hitap edebilecek ve engelliyi birinci planda tutacak proje olduğunu vurgulayan Davutoğlu, "Hepimiz çok sık bu yavrularımızla birlikte oluyoruz. Onların özelliğini her hallerinden hissediyoruz. Bu insanlara destek olduğumuzda, önlerindeki engelleri kaldırdığımızda, bir çoğumuzun başaramadığı işleri başardığına hepimiz şahidiz." diye konuştu.

Özel Eğitim ve İş Uygulama Merkezi'nde amacın, engellinin yardım almadan ihtiyaçlarını karşılayabileceği, güvenliğe ve rahatlığa sahip bir binayı tasarlamak olduğuna değinen Davutoğlu, içinde uygulama evi, 12 derslik, atölye, müzik odası olan tam donanımlı bir okulun planlandığını aktardı.

Projenin Bağcılar'da hayat bulmasının son derece anlamlı olduğunu dile getiren Sare Davutoğlu, Bağcılar Belediyesi Engelliler Sarayı'nın çalışmalarını kurulduğu günden bugüne yakından takip ettiğini, Türkiye'de bu anlamda ilk olan merkezin hizmetlerini çok değerli bulduğunu anlattı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu, Özel Eğitim ve İş Uygulama Merkezi projesinin, yardım sever gönüllülerin birleşmesinden doğduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Son yıllarda engellilerimizle ilgili duyarlılığın artmasından memnuniyet duyuyorum. Gerek devletimizin bütün kurumlarıyla gerek özel sektörümüzün ve sivil toplumumuzun büyük bir özenle engelli vatandaşlarımızın ihtiyaç ve taleplerine göre kendini yenilemiş olması, geleceğimiz açısından son derece umut verici. Çünkü vatandaşlarımızın önündeki engelleri kaldırmak, insanı ve hayatı esas alan adaletli bir sosyal devletin olmazsa olmaz şartlarından biri. Türkiye genelindeki nüfusumuzun yüzde 12,29'unu bu engelli, özel vatandaşlarımız oluşturuyor. Bu özel vatandaşlarımızın yüzde 2,58'i ortopedik, görme, işitme, konuşma ve zihinsel engelli."

- Engellilere yönelik çalışmalar

Sare Davutoğlu, Türkiye'de engelli haklarıyla ilgili 356 dernek, 8 federasyon ve 43 vakfın faaliyet gösterdiğini belirtti.

Engelliler konusunda son yıllarda yapılan çalışmaların da meyvelerini vermeye başladığını ifade eden Davutoğlu, 2005'te ilk engelliler kanununun çıkarıldığını, 2010'da engellilere pozitif ayrımcılığın anayasal güvence altına alındığını, engellilerin maaş ve sosyal haklarına da iyileşmeler yapıldığını anlattı.

Engelli maaşlarının sınırının her ikisi de engelli olan eşlerin her birine ve 18 yaş altındaki engellilerin ailelerine de bağlanacak şekilde genişletildiğini aktaran Davutoğlu, evde bakım aylığı uygulamasının, 2006'ya oranla 2015'te yüzde 33 oranında arttırıldığını belirtti.

Evde bakım hizmeti için ayrılan bütçenin, 2007-2015 yılları arasında 100 kat arttırıldığını ifade eden Davutoğlu, 2002 yılında 2 bin 647 engelli kurum bakımı için sıra beklerken, bugün bakım için sıra bekleyen engellinin bulunmadığını bildirdi.

Başbakan Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu, 6 bin 926 engellinin resmi bakım merkezlerinde, 10 bin 823 engellinin özel bakım ve rehabilitasyon merkezinde hizmet aldığını anlatarak, şunları kaydetti:

"Özel eğitimden faydalanmak için gereken engel oranı düşürüldü ve yaş sınırı da kaldırıldı. Ücretsiz taşınan engelli öğrenci sayımız 78 bine ulaştı. İşitme engellilerimiz için Türk işaret dilinin geliştirilmesine büyük önem verildi. İlk olarak Türk işaret dili sözlüğü oluşturuldu. İşaret dili tercümanlarımız düzenli olarak sertifikalandırılıyor. Tüm eğitim kitapları görme engeli kardeşlerimiz için kabartma olarak basıldı ve ücretsiz dağıtıldı. Ayrıca sesli kitap olarak da temini sağlandı. Üretken ve kaliteli yaşam standartlarına sahip engellilerimiz için erişilebilir ve eşit eğitim olanakları, hem sosyal devlet anlayışımızın hem de sivil toplum kuruluşlarımızın önceliği olmalı. Bu nedenle ülkemizde özel eğitim veren merkezler açıldı. Bu özel bakım merkezlerinin sayısı 166'ya ulaştı."

Konuşmasının ardından Sare Davutoğlu'na down sendromlu Eren Astek, yaptığı hat sanatı eserini hediye etti. Törende daha sonra Sare Davutoğlu ve beraberindekiler, HAYDAPER Özel Eğitim ve İş Uygulama Merkezi'nin temelini attı.

Törene İstanbul Valisi Vasip Şahin ve eşi Şeyma Şahin, İl Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan ve eşi Müberra Çalışkan, İstanbul Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, HAYPADER Başkanı Monik İpekel, Demet Sabancı Çetindoğan, Ayşegül Toplusoy, Işıl Reçber, Revna Demirören, Yelda Demirören, Özge Peker, Fatoş Sarıgül de katıldı.

- Merkez hakkında

İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü, Bağcılar Belediyesi ve hayırsever kadınların katkısıyla temeli atılan HAYDAPER Özel Eğitim ve İş Uygulama Merkezi, orta ve ağır engellilerin en iyi şekilde faydalanabilmesi amacıyla her detay göz önüne alınarak tasarlandı.

Merkez, Türkiye ve uluslararası engelliler için yapım yönetmeliklerine uygun olacak şekilde inşa edilecek. Bağcılar'da 3 bin 625 metrekarelik arazi üzerine inşa edilecek okulun binası 2 bin 105 metrekare olarak tasarlandı. Okul içerisinde atölye, derslik, mescit, fizyoterapi ve spor salonu, çok amaçlı salon, revir, yemekhane ve mutfak gibi bölümler de hizmet verecek.