Ayşenur İslamdan Kadınlara Paket Müjdesi

Ayşenur İslamdan Kadınlara Paket Müjdesi

AİLE ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği'nin (KAGİDER) her ay geleneksel olarak düzenlediği 'kahvaltılı toplantısı'na katıldı. İslam, KAGİDER Başkanı Gülden Türktan'ın evsahipliğinde Beyoğlu...

AİLE ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği'nin (KAGİDER) her ay geleneksel olarak düzenlediği 'kahvaltılı toplantısı'na katıldı. İslam, KAGİDER Başkanı Gülden Türktan'ın evsahipliğinde Beyoğlu Martı Otel'deki toplantıda kadın girişimciler ile bir araya geldi.

Toplantının başında kısa bir sunum yapan Gülden Türktan, toplantı için KAGİDER olarak 9 konu başlığı seçtiklerini söyledi. Türktan, 'kadının Türkiye'de ekonomi ve siyasetteki durumu', 'Türkiye'nin çocuk bakım modeli', 'özel sektörde kadın savunusu' ve 'fırsat eşitliği modeli', 'devlette ve kamuoyunda kadın savunusu' gibi konuların yer aldığını açıkladı.

Gülden Türktan'ın sunumunun ardından bir konuşma yapan Ayşenur İslam, Türkiye'de kadınların iş gücüne katılma oranları, finansal tabana yayılma kabiliyetlerinin istedikleri düzeyde olmadığını söyledi. Bu konuda Ak Parti iktidarı dönemlerinde önemli gelişmeler kaydedildiğinin altını çizen İslam, "Çok ciddi çalışmalarımız var. Bir tarafta özel sektörün bilinçlenmesi, yapılanması ve kamu gücünü zorlamaya başlaması söz konusudur, ayrıca bu iyi birşeydir. Diğer taraftan da hükümetimizin, bu konuları hükümet politikaları içerisine alarak ilgili kanunları çıkarması ve bu kanunların uygulanması noktasında son derece ilgili ve kararlı olmasıdır" diye konuştu.

"KADININ İSTİHDAMA KATILMASI, KENDİNİ İNŞA ETMESİ AÇISINDAN DA ÇOK ÖNEMLİ"

Bakan İslam, kadının istihdama katılmasının hem kadına hem de ekonomik alana ciddi faydaları olduğunu belirtti. İslam, "Kadının istihdama katılması ekonomik bağımsızlığını, bireysel olarak güçlenmesini ve toplumun diğer alanlarında daha üretken olmasını sağlıyor. İstihdama katılmak, aile içindeki konumlarını iyileştiriyor, aile içi karar verme güçlerini olumlu yönde etkiliyor. Kendine olan güvenlerini ve bazı noktalarda da toplumsal saygınlıklarını artırıyor. Kadının bireysel var oluşu açısından bu konuyu önemsiyoruz. sadece ekonomik ve sosyal hayata katkı bakımından değil, kadının kendini inşa etmesi açısından da çok önemli bir konu olduğunu düşünüyoruz" dedi.

"KADIN GİRİŞİMCİLİĞİ TEŞVİK EDİLMELİ"

Bakan Ayşenur İslam, kadının girişimci olmasının büyük bir cesaret gerektirdiğini vurgulayarak kadın girişimciliğinin teşvik edilmesi gerektiğini ifade etti. Bakan İslam, kadın girişimci sayısının artırılması için yapılması gerekenleri ise şu şekilde anlattı: "Bu konuda çalışmalar belli bir odaklanma ile sürdürülmesi lazım. Mesela kadın girişimciliğini daha ileri düzeye taşımak için mutlaka kadının eğitim seviyesini geliştirmemiz gerekiyor. Finansal okur-yazarlık konusunda kadınlarımızı desteklemek gerekiyor. Bilişim teknolojileri gibi alanlara kadınlarımızın ilgi duymaları sağlanmalı. Kadın girişimcilerin ekonomiye katılımlarına yönelik fırsat eşitliğinin sağlanması ve daha etkin, sistematik mentörlük ve rehberlik hizmetinden yararlanması gerekiyor. Başarılı iş kadınların hikayelerinin paylaşılması ve aralarında bir ağ kurularak, bu ağın da geliştirilmesini sağlamamız lazım. Ayrıca kadın girişimcilerin değişik sektörlerde yatırım yapabilmeleri için yollarının açılması gerekiyor. Bu doğrultuda biz, kadın girişimcilerimize gereken desteği vereceğiz."

KADIN GİRİŞİMCİLERE MÜJDEYİ VERDİ

Ayşenur İslam, konuşmasında kadının istihdama katılması için zihniyet değişikliğine ve politikaları güçlendirmeye ihtiyaç olduğunu kaydetti. İslam, "İstihdam teşviklerinin desteklenmesi, çocuk bakımı hizmetlerinin yaygınlaştırılması, kadın girişimcilere özel, bütüncül destek programları uygulanması ve iş gücü piyasanın esnekleştirilmesi gerekiyor. Bugün sizlere fazla detay vermeden bütün bu konularda çalıştığımızı söyleyebilirim. Bu konularda bir paketi çok kısa bir süre içerisinde sayın başbakanımızın açıklayacağını müjdeleyebilirim" dedi.

Kadın girişimcinin önünü açmak konusunda hükümet ve bakanlık olarak çalışma yaptıklarını söyleyen İslam, kadının çalışma hayatına tam anlamıyla adapte olması için çalışma hayatı ile aile hayatının uyumlaştırılması konusunda çalışma yaptıklarını söyledi. İslam, "Aile hayatı ve çalışma hayatının uyumlaştırılması için hazırladığımız paketin içinde belli bir sayının üzerine sahip belediyelerin kreş ve çocuk bakım evleri açması mecburiyeti var. Bu çok iyi olacak. Dünya Bankası ile ortaklaşa yaptığımız çocuk bakım merkezleri ve kreşlerle ilgili araştırma projesi tamamlanmadı. Bu sonuçlandıktan sonra belki çok daha iyi tedbirleri için iyi girişimlerde bulunacağız. Çocuk bakım evleri ve kreşleri 5. ve 6. bölge teşvikleri olacak. Bunun faydası ise şu olacak, özel sektörün kreş açabilmesi önündeki engeller kaldırılmış olacak, rekabet olacak. Rekabet ise kalitenin artmasına ve fiyatların düşmesine sebep olacak. Böylelikle kadınlar daha iyi çocuk bakımı hizmetine kavuşmuş olacaklar" dedi.

Ayşenur İslam, basın mensuplarına açık olan toplantının birinci bölümündeki konuşmasının ardından basına kapalı ikinci bölümde ise KAGİDER üyelerinin sorularını yanıtladı.

(FOTOĞRAF)