Avcılar'a deprem izleme istasyonu

Avcılar'a deprem izleme istasyonu
Güncelleme:

İstanbul Avcılar'da Deprem Öncü İşaretleri İzleme İstasyonu açıldı.

Avcılar Belediyesi, İstanbul Kalkınma Ajansı, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Doğa Hareketleri Araştırma Derneği (DOHAD) işbirliği ile Firuzköy Mahallesi’nde yaptırılan Deprem Öncü İşaretleri İzleme İstasyonu’nun açılış törenine katıldı. Marmara Denizi’nde bulunan fay hattına 10 kilometre uzakta kurulan, yeraltı hareketleri izleyerek, olası bir depremin önceden tespiti ve şiddetinin belirlenmesi hedefleyen istasyonun sürekli veri toplayacağı ifade edildi. Gündoğdu, 'siyasette, teknik konuda hafızamız 17 günlük' dedi. Öte yandan Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, kullanacakları son dönem teknoloji ve sistemlerle faylardaki enerji birikimini yüksek duyarlıklı belirleyebileceklerini ve nerede, ne büyüklükte bir deprem olabileceğini daha doğru tahmin edebileceklerini söyledi.

Doç.Dr. Oğuz Gündoğdu, birçok kesimden olası İstanbul Depremi’nin tarihine ilişkin kimsenin ezbere konuşmaması için bu istasyonları kurduklarını söyledi. Doç.Dr. Gündoğdu, proje kapsamında Beylikdüzü’nde oluşturulacak veri merkezinin tüm gelişmeleri izleyeceğini anlatırken şöyle dedi:


"Verilerde anormallik gördüğümüzde teyakkuza geçeriz. Daha dikkatlice incelemeye başlarız. Oradan büyük deprem belirtisini gördüğümüz zaman bu konuda çalışan diğer insanları da çağırırız. ‘Böyle bir şey var’ ne diyorsunuz?’ deriz. Onlar da ‘Evet’ diyorlarsa AFAD’a bildireceğiz. Ama orada buna uygun bir kanun yok. Ben kulağımla şahit oldum. Dedim ki; ‘Biz size geleceğiz, bildireceğiz biz başka yere gitmeyiz’. Karar şu; belli o bölgeyi etkileyecek alanı boşaltacaksınız. Başka yapacağınız bir şey yok. Buna karar vermezseniz çalışma falan katılmam."

"GAZ ÇIKIŞI DEPREM YARATIR’ DİYE BİR ŞEY YOK"

Doç.Dr. Gündoğdu, Prof.Dr. Naci Görür’ün katıldığı bir konferansta Marmara Denizi’nin tabanında gaz ve su çıkışları gördüklerini anlatmasına ilişkin bir soruya, metan gazı çıkışlarının; sedimanların toplanması özellikle ağaçların çürümesi sayesinde oluştuğunu söyledi. Bu sıkışmadan dolayı gaz çıkışları bir yerde hareket olduğunu bazen deprem olmadan da gösteriyor. Yoksa, ‘Gaz çıkışı deprem yaratır’ diye bir olay yok. Böyle bir fiziksel olay yok. Gaz, metan çıkışları öncü işaretler bakımından önemlidir. Onun da dağılımında bir değişiklik olduğu zaman eğer diğer şeylere de bakarız, Eğer ölçüşüyorsa bir anormallik vardır diye değerlendiririz. Rolü bu kadar. Büyük depremlerden 1-1.5 ay önce bu tip çıkışlar görülebilir özelliğine göre. Şimdi bir ay sonra bu araştırma yapılırken Naci hoca dalmış orada da gaz çıkışlarını görmüş. Halbuki o depreme işaret etmiyordu. 1912’de kırılan fayın arasında çıkan şeylerdi. O da büyük bilimsel sonuç ama depreme neden olacak bir şey değildi. Bunları çok iyi izlemek lazım. "

Doç.Dr. Gündoğdu, kurulan İstanbul’da Deprem Öncü İşaretleri İzleme İstasyonları’nın önemli işlev göreceğini, örneğin 7 büyüklüğündeki bir depremin yaklaşık 1 ay öncesinden bazı belirtilerini görüp tespit edebildiklerini, 17 Ağustos’tan 1 ay önce bilinen belirtilerin olduğunu söyledi. Doç.Dr. Gündoğdu, Prof.Dr. Görür’ün Marmara tabanındaki çıkan gazın TPAO’ya bildirilmesinin anlamı olmadığını ifade ederken, "Sen jeologsun. Belki haberleri olsun diye söylüyorlarsa Yalova’ya giderseniz iskeleye indiğinizde sol tarafa iyi bakın. Oradan gaz çıkışları, metan çıkışları vardır. Korkutucu hiçbir şey değil" diye devam etti.

KANDİLLİ’DE “DEPREMİ UYDUDAN TAKİP” DÖNEMİ BAŞLIYOR
Doç.Dr. Gündoğdu, Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak’ın "Binalarımızın yenilenmeye kentimizin yeniden imar edilmeye veya imar görmemiş yerlerin de planlı kentleşmeye ihtiyacı var" tespitine katıldığını anlatırken kentsel dönüşümü Avcılar gibi yerde yapmanın çok kolay olmadığını söyledi. Doç. Dr. Gündoğdu, şöyle devam etti:

"Çünkü hem heyelan çok fazla. En büyük sorunlardan biri insanlar başka yere gitmek istemiyorlar. O Zaman bunları nasıl ikame edeceksiniz? Yüksek katlı binalar için çok büyük paralar harcamak lazım. Avcılar’daki o zemine. En çok yıkılanlar 4-5 katlılar. 5 kat sınırı kurtarmaz bu işi. Önemli olan sağlam bina yapmak. Çok katlı binalar etkilenmedi mesela. Deprem dalgaları onlara çok fazla etki etmiyor. Beklediğiniz depremde ne olur bilinmez. Araştırma yapmadan koşulacak şeyler değil. "

AVCILAR'DA AFET BİLGİ SİSTEMİ VE DEPREM ÖNCÜ İZLEME İSTASYONU AÇILDI

İstanbul Avcılar’da deprem başta olmak üzere olası afetlere karşı Afet Bilgi Sistemi (ABİS) oluşturulurken Deprem Öncü İşaretleri İzleme İstasyonu’nun açılışını gerçekleştirdi. Ayrıca Gönüllü Afet Görevlileri projesi başlatıldı.

Avcılar Belediyesi, İstanbul Kalkınma Ajansı, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Doğa Hareketleri Araştırma Derneği (DOHAD) işbirliği ile Firuzköy Mahallesi’nde yaptırılan Deprem Öncü İşaretleri İzleme İstasyonu’nun açılış töreni yapıldı. İstasyon ile Marmara Denizi’nde bulunan fay hattına 10 kilometre uzakta kurulan, yeraltı hareketleri izleyerek, olası bir depremin önceden tespiti ve şiddetinin belirlenmesi hedeflendi.

Marmara depreminde ölenlerin anısına 1 dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ardından törende konuşan Belediye Başkanı Dr. Handan Toprak, kuruma ait internetteki www.avcilar.bel.tr adresine girenlerin ABİS hakkında bilgi alabileceklerini söyledi. Bu sayfada afet sonrası toplanma alanları, geçici iskan/çadır alanları, öncelikli yollar, toplanma alanları, alternatif yollar, sivil tahliye yolları, sahra hastanesi kurulacak alanlar, tüm hastaneler, eczaneler, ecza depoları, trafik kontrol noktaları, afet istasyonlarının yerleri ‘akıllı harita’ üzerinde belirlendiği ifade edildi. Avcılar Belediyesi’nin olası doğal afetten etkilenenlerin kurtarılabilmesi amacıyla temel altyapıların oluşturulduğu ilk ve acil kurtarma ile ilk yardım malzemelerinin yer aldığı Her Mahalleye Afet İstasyonu (AFİS) konteynerleri belirlenen noktalara yerleştirdiği belirtildi. İlçede belirlenen 9 ayrı noktaya yerleştirilen konteynerlerde 38 farklı kalem olmak üzere, 960 parça arama ve kurtarma ile ilkyardım malzemesi bulundurulacak.

Başkan Toprak, depremin ne zaman olacağı değil, buna ne kadar hazırlıklı olunduğunun önem taşıdığını anlatırken açılışını yaptıkları Deprem Öncü İşaretleri İzleme İstasyonu’nun elektrostatik, manyetik alan değişimleri, yer akımları ile diğer jeofizik değişkenler ölçülerek, elde edilen veriler ana bilgisayara aktarılacağını söyledi.

DEPREME KARŞI GÖNÜLLÜ ÖRGÜTLENME

Avcılar’da olası bir afet durumunda ilçede gönüllü bir yardım ekibi ve sistematik bir iletişim ağı oluşturmak amacıyla "Avcılar Belediyesi Afet Gönüllüleri (ABAG)" projesini başlattığı açıklandı. Başkan Handan Toprak, gönüllü olmak isteyenlerin kendilerine başvurmalarını isterken, bunlara yönelik her ayın son pazartesi günü Zübeyde Hanım Nikah Sarayı Salonu’nda eğitim verileceğini söyledi.

Doğa Hareketleri Araştırma Derneği Başkanı Fuat Agalday, Marmara Denizi’ni faal 12 istasyonla yakından izleyebildiklerini anlatırken, Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, "Her depremin oluş süreci vardır. Fay hatları ve hareketlerin yoğun bulunduğu bölgelerde "Deprem tahmin cihazı" diyebileceğimiz, prop ve sismoloji cihazlarına ihtiyacımız var. Henüz yolun başındayız" dedi.

DOÇ.DR. GÜNDOĞDU: SİYASETTE, TEKNİK KONUDA HAFIZAMIZ 17 GÜNLÜK

Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Marmara Depremi’nden bu yana 16 yılın geride kaldığını, insan hafızasının bazı şeyleri unuttuğunu söyledi. Doç.Dr. Gündoğdu, şöyle konuştu:

"İnsan hafızaları bazı şeyleri unutmaya yönelik olmasa her şey belleğimizde kalsa çok psikolojik rahatsızlıklar geçiririz. Ama bizim halkımızın hafızası 17 günlük unutma süresi çok kısa. Bunu siyasete de, teknik konularda da, tehlikelerde de görüyoruz. Bu amaçla biz de depremi önceden haber verelim, insanların hayatlarını kurtarmak için bir adım atmış olalım diye bu çalışmayı epey uzun süredir yapıyoruz. Geçenlerde Yalova’da 3.8 büyüklüğünde deprem oldu. O zaman hafızalar çalışıyor. Yalova ve çevresi dışarıda beklediler tekrar büyük deprem olur mu diye. Bu tehlike ve bunun afet boyutu her zaman var."