Asgari ücrete zam yok diyen bakanların maaş zamları ortaya çıktı

Asgari ücrete zam yok diyen bakanların maaş zamları ortaya çıktı
Güncelleme:

Çalışanları zamsız bırakarak enflasyonu düşürmeyi hedefleyen Bakan Şimşek’in maaşına 49 bin lira, Çalışma Bakanı Işıkhan’ın maaşına 29 bin lira zam yapılacak.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2024 yılı başında yaptığı "bu yıl asgari ücrete ara zam yok" açıklamasına rağmen milyonlarca çalışan ve muhalefet partileri asgari ücrete ara zam yapılması gerektiğini savunurken, hem AK Partili milletvekilleri hem de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bakanı Işıkhan, Temmuz ayında asgari ücrete ara zam yapılmayacağını açıklamaya devam ediyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, TBMM'de AK Parti grup toplantısı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Işıkhan, asgari ücrette ara zam olup olmayacağına dair, "Asgari ücrette herhangi bir artış olmayacak. Geçen aralık ayında da bunu ifade ettik. Göstergeler de çok olumlu geliyor. İnşallah aralık ayında asgari ücreti belirlemek üzere bir araya geleceğiz" cevabını vermişti.

Ancak Temmuz'da hem milletvekili olup hem de emekli aylığı alanlar 49 bin TL, milletvekili emeklileri ise 19 bin TL zam alacak. Yani; Bakan Işıkhan'ın 144 bin 362 TL olan maaşına 29 bin TL, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in de 241 bin 320 TL olan maaşına 49 bin TL zam alacak.

Sözcü gazetesinden Erdoğan Süzer'in haberine göre Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, milletvekili emeklisi olmadığı için sadece ‘bakan’ maaşı alıyor. Bakan maaşı bugün 144 bin 362 TL. Işıkhan, yaklaşık 8.5 asgari ücrete karşılık gelen bu maaşına temmuzda yüzde 20.3 civarında zam alacak. Böylece Işıkhan’ın yeni maaşı 173 bin 667 liraya, yani 10.2 asgari ücret düzeyine çıkacak.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise hem 144 bin 362 liralık bakan maaşını hem de 96 bin 958 liralık milletvekili emekli aylığını alıyor. Şimşek’in cebine maaş ve aylık olarak her ay 241 bin 320 lira giriyor. Yani Şimşek, 14 asgari ücretlinin geçinmeye çalıştığı parayı bir ayda tek başına alıyor. Temmuzda Şimşek’in aylık geliri 49 bin lira daha artacak. Cebine giren aylık 290 bin 308 liraya, yani 17 asgari ücrete ulaşacak. İktidar istemediği için, asgari ücret ve civarında aldıkları maaşlarla yaşam mücadelesi veren işçi Mehmet, işçi Vedat ise hiç zam alamayacak.

 

Sözcü