Antrenörlere Bağımlılık ile Mücadelede Farkındalık eğitimi

Antrenörlere Bağımlılık ile Mücadelede Farkındalık eğitimi

Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç:

ANKARA (AA) - Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından İç Anadolu Bölgesi'nde görev yapan antrenörlere "Bağımlılık ile Mücadelede Farkındalık" eğitimi verildi. 

Eğitim, Kültür ve Araştırma Genel Müdürlüğü ile Spor Genel Müdürlüğü'nün ortaklaşa organizasyonunda Holiday Inn Otel'de düzenlenen eğitim seminerine 430 antrenör katıldı.

Bir günlük seminerin açılış törenine katılan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, seminerin önemine değinerek, antrenörlerin burada alacağı bilgiler sayesinde gençlerle olan çalışmalarına çok farklı yönlerden bakma fırsatı bulacaklarını söyledi.  

Bakanlık olarak uyuşturucu ile mücadelede ciddi çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Kılıç, "Buraya gelmeniz, vakit ayırmanız bile bir duruştur. Hepinize teşekkür ediyorum. Misyonunuz gençlerle bir arada olup onları doğru yönlendirmek. Gençlerle doğrudan iletişim kurma noktasında siz antrenörler kadar önü açık olan az insan var. Sizin onlarla paylaşımlarınız, gençlerin üzerinde çok farklı etkiler yaratıyor. Bağımlılığın pençesine düşmüş gençlerimizin ruhuna dokunmazsanız olmaz" diye konuştu.

Bağımlılığın çok farklı çeşitleri olduğunu anlatan Bakan Kılıç, şu ifadeleri kullandı:

"Elinizde tuttuğunuz telefondan, kumar oynamaya, madde bağımlılığına kadar birçok bağımlılık çeşidi var. Özellikle teknoloji bazı noktalarda çok da doğru olmayan şekillerde kullanılabiliyor. Bazen sanki o cihazla iletişim kurabiliyormuş gibi hareket edebiliyoruz ancak bir şeyi yazarken kullandığınız dille o şeyi yüz yüze söylerken kullandığınız dil aynı mı? Yaradan bizi yaratırken çok farklı özellikler vermiş. İletişim kurarken vücut dilimizi kullanabiliyoruz. Sosyal ortamda paylaşım yaparken bunları da göz önünde bulundurmak gerekiyor."     

 

- "En önemli sebeplerden biri aile" 

 

Bağımlılığın herhangi bir çeşidinin pençesine düşmüş ya da düşmek üzere olan bir kişi araştırıldığında, bunun altında yatan en önemli sebeplerden birinin aile olduğuna dikkati çeken Kılıç, şöyle devam etti:

"Aile hayatı, ilişkisi iyi olan bireylerde bu tip alışkanlıkların daha düşük olduğunu görüyoruz. Genellemek doğru değil belki ama iyi bir aile ilişkisi olan kişi, bu alışkanlıklara daha zor ve az yakalanıyor. Yakalanmışsa da aile desteğiyle daha çabuk kurtuluyor. Bağımlılıkla mücadele eden gençlerle bir araya geldik. Her biri farklı bir maddeye bağımlı. Orada birbirlerine verdikleri destek, çevreden aldıkları destekle, bu mücadeleyi kazanmış olduklarını gördük. Yalnız şu da bir gerçek ki madde ile tanışmış olan kişinin mücadelesi ömür boyu sürüyor. Orada bir genç bana 'bize çok sevinmek bile zararlı' demişti. Çok sevinmek, çok üzülmek, abartılı olan her duygu maddeye geri dönüşü sağlayabiliyor. Bu mücadele ömür boyu sürüyor. Bu nedenle gençleri kurtarmanın yanı sıra gençlerimizin bu maddelerle hiç tanışmamasını sağlamak daha da önemli. Herkesi bundan korumak bizim görevimiz."  

Geçen yıl bu konuda 112 projeye destek verdiklerini ve bunların maliyetinin 10 milyon liranın üzerinde olduğunu ifade eden Kılıç, "Buna ne kadar ayırırsak o kadar başarılı oluruz demiyorum. Tabi kaynak ayıracağız ama çoğu zaman bununla mücadele eden gençlerimize bir ses, bir dokunuş gerekecek. Antalya'da 100 kişiye eğitim verildi. 200 gencimize 4 günlük programla destek verildi. Ceza infaz kurumlarındaki genç kardeşlerimize destek verdik. Narkotimin devreye girmesi, mücadeleyi çok farklı yere taşıdı" şeklinde konuştu.  

Sağlıklı bir toplumda birlikte yaşama kültürünün çok önemli olduğunu belirten Akif Çağatay Kılıç, eskiden mahallelerde rol model olan "ablalar, ağabeyler" bulunduğunu, şimdi ise bireyselliğin, ben merkezciliğin öne çıktığını kaydetti. Bunun çok doğru bir yaklaşım olmadığını anlatan Kılıç, "Son zamanlarda yaşadığımız kadına şiddet olaylarını kınıyor ve bunları yapanları lanetliyoruz. Toplumda hep beraber, birlikte, 'biz' olarak yaşama kültürünü yeniden su yüzüne çıkarttığımızda bu olayların azalacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı. 

 

- "Kaybedecek vakit yok"

 

"Bugünün gençleri yarının büyükleri" diyen Bakan Kılıç, gençlerin bugün aldıkları eğitimle yarın başarılı olacaklarının altını çizdi.

Seminerde emeği geçen herkese teşekkür eden Kılıç, "Kaybedecek vakit yok. Bu mücadelede umarım başarılı oluruz. Bizim için her vatandaşımız değerlidir" diyerek sözlerini tamamladı.  

 Türkiye Büyük Millet Meclisi Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Necdet Ünüvar da gençleri madde bağımlılığına iten en önemli sebeplerden birinin yalnızlık olduğunu vurgulayarak, "Bu da meşguliyetle giderilir. Burada verilen eğitim oldukça önemli. Bu konuda herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor. Umarım tüm bu çalışmalardan netice alırız. Emeği geçen herkese teşekkür ederiz" ifadelerini kullandı.     

Antrenörler, bir günlük seminerde 5 ayrı sınıfta 3 ayrı oturuma katılacak. Oturumlarda, "Sigara, alkol, uyuşturucu madde bağımlılığı", "Teknoloji, kumar, cinsel bağımlılık", "Yaşam becerileri", ve "Saha çalışmaları ve tecrübe paylaşımı" başlıkları altında eğitimler verilecek.