Antarktika’ya Gidecek Türk Bilim İnsanları Arjantin’de

Antarktika’ya Gidecek Türk Bilim İnsanları Arjantin’de
Güncelleme:

Antarktika kıtasında inceleme yapacak Türk bilim insanları, Antarktika Anlaşması Sekretaryası’nda yetkililerle bir toplantı gerçekleştirdi

BUENOS AİRES (AA) – Antarktika kıtasında bilimsel araştırmalar yapacak Türkiye’nin farklı üniversitelerinden bilim insanları, kıtaya geçiş öncesinde Antarktika Anlaşması Sekretaryası’nda yetkililerden bilgi aldı.

Başkent Buenos Aires’te bulunan sekretarya binasında kurumun Yönetici Sekreteri Manfred Reinke, araştırma ekibine kıtaya dair tarih, siyasi tartışmalar, coğrafya ve yapılan son bilimsel araştırmalar hakkında bir sunum yaptı.

Sefer lideri, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkanı Bayram Öztürk, AA muhabirine, Antarktika’ya geçiş öncesi ekibin son temasları hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’nin ilk defa Antarktika’ya bilimsel bir sefer organize ettiğini vurgulayan Öztürk, Antarktika Anlaşması Sekreteryası’ndan kıtada bilimsel araştırma üslerinin nerelere kurulabileceği ve şartları konusunda bilgi aldıklarını söyledi.

Öztürk, bilim programı ve Antarktika ile ilgili son gelişmelere dair de Sekreterya yetkilileri tarafından bilgilendirildiklerini kaydetti.

Araştırma ekibinin, yarın Arjantin’in Antarktika kıtasına en yakın noktalarından biri olan Ushuaia şehrine doğru yola çıkacağı ve 1 Nisan’da da gemiyle kıtaya geçeceği belirtildi. 2 Nisan’da Antarktika’ya ayak basacak ekibin 15 Nisan’a kadar bölgede çalışmalarını sürdürmesi bekleniyor.

- Türkiye’nin üniversitelerarası ilk ulusal ortak çalışması

Araştırma ekibi, İTÜ Kutup Araştırmaları Merkezi (PolReC), İTÜ, İstanbul Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) akademisyenlerinden oluşuyor.

İklim değişikliği, buzullar, yabancı türler, kirlenme, denizel biyoçeşitlilik, koruma alanları, deniz memelileri ve botanik konularında araştırma yapacak ekipte, tıp doktorları, botanikçi, harita ve jeoloji mühendisleri ve deniz bilimleri uzmanları bulunuyor.

Bilim insanlarının, Türk bayrağını dalgalandıracakları Antarktika kıtasının 50 millik alanında araştırma yapacakları belirtildi.

Ukrayna Ulusal Antarktik Bilim Merkezi (NASC) ile PolReC ve TÜDAV arasında geçen yıl imzalanan anlaşmayla beyaz kıtada uzun süreli işbirliğinin ilk adımlarının atılacağı sefer, aynı zamanda Türk üniversitelerinin kıtaya ortak düzenledikleri ilk sefer olma niteliği de taşıyor.