''Ankara'da Covid-19 vaka sayısı 50 bin''

''Ankara'da Covid-19 vaka sayısı 50 bin''
Güncelleme:

SES Ankara Şubesi, Ankara’da Covid-19 toplam vaka sayısının 50 bine yakın olduğunu açıkladı. Sendikanın aktardığına göre Ankara’daki hastanelerde 3 bin 500’e yakın pozitif tanılı ve şüpheli hasta bulunurken yatan hastaların 200’e yakını yoğun bakımda tutuluyor.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi, ‘Covid cephesinde değişen bir şey yok, tükeniyoruz’ başlığıyla açıklama yaptı.

Ankara’da Abdurrahman Yurtaslan Onkoloji Eğitim Araştırma Hastanesi (EAH), Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları EAH, Dr. Sami Ulus Kadın Doğum Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları EAH dışında tüm hastanelerde Covid-19 tanısı ile yatan hastaların bulunduğunu ifade eden sendikanın açıklamasında, “İlimiz hastanelerinde tedavi altında 3 bin 500’e yakın pozitif tanılı ve şüpheli hasta bulunmakta, bu hastaların 2 bine yakını pozitif tanılı hastalardan oluşmaktadır. Yatan hastaların 200’e yakını yoğun bakım hastasıdır” denildi.

 Evde takip edilen hastaların artması nedeniyle, her aile hekimliği birimine testi pozitif ve temaslı 35-45 hasta düştüğünü belirten SES Ankara Şube’nin açıklamasında, “İlimizde 450 aile sağlığı merkezinde bin 700 civarı aile hekimliği birimi olduğu düşünüldüğünde pozitif hasta ya da temaslı hasta sayısı ortaya çıkmaktadır. Aile hekimleri tarafından takip edilen hastaların 3’te 2’sinin pozitif tanılı hasta olduğu bilinmektedir. Bu durum ilimizdeki toplam pozitif vaka sayısının yaklaşık 50 bin civarında olduğunu göstermektedir. Bu testler ile ortaya konan vaka sayısı ile semptom göstermeyen hasta oranı düşünüldüğünde riskin ve salgının boyutu ortaya çıkmaktadır. Bu artışlar nedeniyle pandemi süresince acil vakalar dışında kullanılmayan ağız diş sağlığı merkezleri ve birçok hastanenin aktif hizmet sunmayan bölümlerinden 788 sağlık çalışanı son bir haftada filyasyon çalışmaları kapsamında görevlendirilmiştir” ifadelerine yer verdi.

‘ÖZEL HASTANELERİN YATAKLARI KULLANILAMIYOR’

Pandemiyle mücadele sürecinde özel hastanelerin dışarıda tutulması nedeniyle Ankara’daki 3 bin 200 toplam yatakla 450 yoğun bakım yatağının kullanımının engellendiğini belirten sendikanın açıklaması şu şekilde devam etti:

SAĞLIK EMEKÇİLERİNİN YAŞAMINI TEHDİT EDİYOR

Bugün ilimizde Şehir Hastaneleri gibi bulaş riskini arttıran ve kontrolü imkansız bırakan yapılar yerine şehrin bir çok noktasında hizmet veren hastaneler olsaydı sağlık hizmetleri daha doğru ve ertelenmeye ihtiyaç duyulmadan kontrollü bir şekilde sürdürülebilecekti. Pandemi süresince sağlık hizmetlerin durma noktasına getiren durum; sağlık hizmetlerinin piyasalaştırılması ve iktidarın kendini yeniden yaratmak amacıyla uyguladığı popülist sağlık politikalarının sonucudur. Sağlık alanında atılan yanlış adımlar sağlık hizmetlerinin zarar görmesine neden olurken , sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin yaşamlarını doğrudan tehdit etmektedir.

 SONBAHARDA CİDDİ SORUNAR OLACAK

Fabrikalarda, sokaklarda, kamu kurumlarında gerekli toplumsal ve ekonomik önlemleri ve adımları atmayan iktidar, artan vaka sayılarını vatandaş davranışına indirgeyerek pandemiyle etkin mücadele ciddiyetini de ortaya koymuştur. Pandemi mücadelesinin sorumluluğunu sadece halka yükleyip , koruyucu ve önleyici tedbirleri yerinde ve doğru alamamak iktidarın en büyük başarısızlığıdır ve salgınla etkin mücadeleye de zarar vermiştir. Bu durum canla başla salgınla mücadele eden sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin mücadelesini boşa çıkardığı gibi sağlıklarını da riske atmaktadır. Her geçen gün iyileşen ve taburcu olan hastalardan daha fazlası sağlık kurumlarına başvurmaktadır. Bugün illerde nitelikli filyasyon çalışmasının dahi yapılmaması nedeniyle salgının seyri kontrolü imkansız hal almıştır. Tüm bu olumsuzluklar sonbahar dönemi ile birlikte sağlık sisteminde daha da ciddi sorunlar ortaya çıkaracağı bir gerçektir.

 
 
 

Seçiniz...