Ankara saldırısında 'plaka' detayı

Ankara saldırısında 'plaka' detayı
Güncelleme:

Ankara saldırısında bombalı saldırının gerçekleştiği kiralık araçla ilgili yeni bir detay ortaya çıktı.

Ankara katliamında kullanılan bomba yüklü otomobilin sahte kredi kartı ve kimlikle kiralanması ve saldırıda ‘ikiz plaka’ kullanılması, önemli ayrıntılar olarak hafızalara kazındı. 2011’den sonra plakalara vurulan 2 mührün 1’e inmesinin ardından son 3 yılda sahte plakada artış yaşandı.

Başkent'te geçtiğimiz çarşamba günü 28 vatandaşımızın şehit olduğu hain saldırıda kullanılan bombalı araç, bir ‘rent a car’dan kopyalanan kimlik kartı ve sahte kimliklerle kiralandı.

İnfilak eden aracın plakası ise aynı renk ve model başka bir aracın plakası, yani ‘ikiz plaka’ydı.Habertürk, kanlı saldırıdaki ‘sahteciliği ve ikiz plaka’ perdesini araladı.

UYGULAMA 2011’DE DEĞİŞTİ

Türkiye’de araç plakalarına biri Trafik Vakfı, diğeri Trafik Şube Müdürlüğü tarafından 2 ayrı mühür vuruluyordu.

Trafik Vakfı’nda vurulan ilk mührün ardından polis plakaya ait evrakların sahte olup olmadığını incelemeye alıyor, ardından da 2’inci mührü basıyordu.

2011 yılında Trafik Şube Müdürlükleri’ndeki bu işlem kaldırıldı. Mühür vurma işlemi, ihaleyi alan Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’na devredildi.

Federasyon da her ilde yetki verdiği esnaf odalarına plaka mühür işlemi yaptırıyor. İstanbul’da federasyonun yetki verdiği 23 nokta bulunuyor.

"SAHTE PLAKA ÇOĞALDI"

Emniyet yetkilileri, çalıntı araçlara ikiz plaka takıldığını belirterek, “Oto hırsızları en çok bu yöntemi kullanıyor. Çalınan aracın modeline ve rengine göre ikiz plaka hazırlanıyor.

Eskiden polis plakaya baktığında sahte olup olmadığını anlıyordu. Polisin vurduğu mühürün sahtesi hemen fark ediliyordu” diyor.

Bir emniyet yetkilisi, ikiz plaka sahteciliğinin engellenmesi için emniyette 2’nci mühür vurulması işlemine dönülmesi gerektiğini belirterek, “Emniyet mührü içinde her il ve ilçenin kendi numaraları bulunuyordu. Mührün vuruş noktaları bile belliydi” dedi.