Aman dikkat ! Meteoroloji'den önemli uyarı

Aman dikkat ! Meteoroloji'den önemli uyarı
Güncelleme:

Meteoroloji, kuvvetli rüzgar sebebiyle soba ve doğalgaz kaynaklı zehirlenmelere karşı uyarıda bulundu.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, kuvvetli rüzgar sebebiyle soba ve doğalgaz kaynaklı baca gazı zehirlenmelerine karşı dikkatli olunması gerektiğini bildirdi. Uyarının salı akşam saat 19.00'a kadar geçerli olduğu belirtildi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, "Marmara bölgesi başta olmak üzere iç ve batı kesimlerde rüzgarın güney ve güneybatı (Lodos) yönlerden yer yer kuvvetli (30-60 km/saat) olarak esmesi beklendiğinden muhtemel soba ve baca gazı zehirlenmelerine karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir" denildi. Uyarının salı akşam saat 19.00'a kadar geçerli olduğu belirtildi.

KORUNMAK İÇİN BUNLARA DİKKAT

Meteoroloji'den verilen bilgilere göre, baca gazı zehirlenmelerinden korunma yöntemleri şu şekilde sıralandı:

- Yanan sobalar, yatmadan önce tamamen söndürülmeli ve içindeki yanmış, yarı yanmış kömür, odun gibi yakacak malzemeler dışarıya çıkartılmalı.
- Lodos, fırtına gibi hava sirkülâsyonunun olumsuz olduğu koşullarda sobalar yakılmamalı.
- İtfaiye Müdürlüğünden soba yakma usulü öğrenilmeli. Sobalar buna göre yakılmalı.
- Sobalarda kömür ve tutuşturma işlemi için uygun malzeme kullanılmalıdır. Kömür tam tutuşmadan soba uyutulmamalı.
- Sobadaki ateşin üzerine kömür ilave edilmemesi, dolu kova ile değiştirilmesi gerekir.
- Sobanın hava girişleri tamamen kapatılmamalı.
- Bacalar düzenli aralıklarla temizlenmeli, açık tutulmalı, hava akımına ulaşacak şekilde çevre yapılardan yükseltilmelidir. Gerekirse aspiratörler kullanılmalıdır.
- Soba borusu ve dirsekleri belli periyotlarda temizlenmeli.
- Kazanlar (Soba) TSE standartlarına uygun olmalıdır.
- Baca ve borularda zift ve katran oluşumunu engellemek için soba, bacaya en uygun mesafeye kurulmalı ve az sayıda dirsek kullanılmalıdır. Yatay borulara bacaya doğru yüzde 10 eğim verilmeli.

FARK EDİNCE YAPILMASI GEREKENLER

Zehirlenmeye karşı yapılması gerekenler ise şu şekilde belirtildi:

- Karbon monoksit gazından etkilenmiş şahsı temiz havaya çıkar. Hastaya eğer mümkünse oksijen gazı ver. Gerekli sağlık hizmeti için hastane veya sağlık ocağını arayın.
- Eğer gazdan etkilenmiş kişi nefes almıyorsa, yardım gelene kadar suni teneffüs uygulayın.
- Karbon monoksit gazının bulunduğu mekanı havalandırın. Pencere ve kapıları açarak gazdan etkilenmiş mekana temiz hava girmesini sağlayın.
- Karbon monoksit gazının neden meydana geldiğini araştırıp bulup, bunun bir daha tekrarlanmaması için gerekli önlemleri alın.

MARMARA'DA DENİZ ULAŞIMINA LODOS ENGELİ

İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO), hava muhalefeti nedeniyle 07.30 Bandırma - Yenikapı - Bostancı Deniz Otobüsü seferlerini iptal ettiğini bildirdi.

İDO'nun internet sitesindeki duyuruya göre, 07.30 Bandırma-Bostancı-Yenikapı deniz otobüsü seferi iptal edildi. Öte yandan Orman ve Su İşleri Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından Marmara bölgesi başta olmak üzere iç ve batı kesimler için verilen şiddetli lodos uyarısının ardından gece saatlerinde İstanbul’da şiddetli rüzgar etkili oldu. Lodos nedeniyle özellikle İstanbul Boğazı'na kıyısı olan Beyoğlu, Sarıyer, Üsküdar ve Beykoz ilçelerinde yükselen dalgalar görülmeye başlandı.