Alo 112, kanaryamın tırnağı kanıyor, ne yapabilirim?

Alo 112, kanaryamın tırnağı kanıyor, ne yapabilirim?

Günlük ortalama 2 bin çağrının geldiği Tokat 112 Acil Komuta Merkezini arayanlar arasında "kanaryamın tırnağını kestim, kanaması durmuyor, ne yapabilirim?", "hesabınıza 50 milyon lira yatırdık, gidin bankanızdan çekin", "hasta çocuğumu hamama götürsem düz

TOKAT (AA) - EKBER TÜRKOĞLU - Tokat 112 Acil Komuta Merkezine "kanaryamın tırnağını kestim, kanaması durmuyor, ne yapabilirim?", "hesabınıza 50 milyon lira yatırdık, gidin bankanızdan çekin", "hasta çocuğumu hamama götürsem düzelir mi?" diyenlerin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişiden günlük ortalama 2 bin çağrı geliyor.

Tokat 112 İl Ambulans Servisi Başhekimi Nurten Sandal Aktaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tokat genelinde 50 ambulans ve 20 istasyonla hizmet verdiklerini söyledi.

Komuta merkezinde her gün 5 personelin görev yaptığını belirten Aktaş, "Günde ortalama 2 bin çağrı alıyoruz. Bunlardan 110'unu vaka, 200'ü ekiplerimiz ve hasta yakınlarıyla yaptığımız görüşmeler. Geriye kalan çağrılar da asılsız ihbarlar" dedi.

Aktaş, asılsız ihbarlar nedeniyle personelin meşgul edildiğini ifade ederek, "Asılsız ihbarlar iş yükümüzü gerektiğinden fazla arttırıyor. Komuta merkezimiz çok meşgul ediliyor. 5 görevlimiz 24 saat esasına göre çalışıyor" diye konuştu.

 

- Aldatılan eş de aradı

Komuta merkezinde görevli doktor Müge Yılmaz  ise "İlginç çağrılar düşüyor. Benim nöbetimde yılbaşı gecesi bir bayan aradı, ağlıyordu. Önce hastası var zannettim, eşinin sevgilisi varmış. Yılbaşı gecesi de eşi o bayanın yanına gitmiş. Kötü durumdaymış, dertleşmek için aradığını söyledi" ifadelerini kullandı.

Personelden Doğan Adıgüzel de "Her gün birçok gereksiz çağrı geliyor. Canı sıkılanlar ve 112'yi devamlı arayanlar var" dedi.

Gelen ilginç çağrıları anlatan Adıgüzel, çocuğunu doktora götürdüğünü ancak iyileşmediğini belirten bir kadının, "Hasta oğlumu hamama götürsem düzelir mi?" diyerek 112 Acil Servis hattını aradığını, bunun üzerine kadına yeniden doktora götürmesini söylediklerini ifade etti.

Sümeyye Yurdagöz ise çocukların 112'yi çok aradığını söyledi. Gelen ihbarları değerlendirdiklerini dile getiren Yurdagöz, "Bir çocuk aradı, 'trafik kazası geçirdik, annem ve babam öldü' diye. Biz önce 'çocuk asılsız ihbar yapıyor' diye düşündük. Daha sonra teyit ettik. Hemen ambulansı çıkardık. Anne ağır yaralı, baba ise ölmüştü" dedi. 

 

- PIN kodu sormak için 112'yi arıyorlar

Doktor Merve Gençten de "Çocuklar burayı çok arıyor. 'Ambulans kapıştıralım mı?', 'Köpek yaralı, siz ne biçim insansınız, neden ambulans göndermiyorsunuz' diyorlar. PIN kodu sormak için bile arıyorlar" diye konuştu.

Gençten, bir kadının gece arayıp "kanaryamın tırnağını kestim, kanaması durmuyor, ne yapabilirim?" dediğini ve kadına kanamayı durdurması için yapması gerekenleri anlattıklarını söyledi.

Komuta merkezi çalışanlarından Fatma Durmuş ise bir kişinin "Arkadaşım uyuşturucu madde kullandı. Ağzından köpük geliyor, acil ambulans gelsin" diyerek aradığını, bunun üzerine belirtilen adrese sağlık ekiplerini gönderdiklerini ancak ihbarın asılsız çıktığını dile getirdi.

Durmuş, "Bir başka vakada ise  'arkadaş ayağını hızarla kesti, acil ambulans' denildi ve adresi verdiler. Ambulansı çıkardık. İki köye de baktılar, böyle bir olay yok" dedi.

 

- Yurttan çıkmak isteyen öğrencinin hastalık bahanesi 

Esra Kozan da "Sürekli gereksiz çağrılar alıyoruz. Küfür için arayanlar var. Canı sıkıldığında müzik dinletmek isteyenler de merkezi arıyor. Çocuğu yeni konuşmaya başlayan anne, 'anne de, baba de hadi konuş çocuğum' diye 112'yi arıyor" diye konuştu.

Kozan, şunları söyledi:

"Hesabınıza 50 milyon lira yatırdık, gidin bankanızdan çekin' diye arayan var. Sinir krizi geçirmiş numarası yapanlar var. Üniversite öğrencileri, yurttan çıkamadığı zaman 'hastayım' diye 112'yi arıyorlar. Gidiyoruz bakıyoruz, bir şeyi yok fakat biz hastaneye götürmek zorunda olduğumuz için götürüyoruz. Hastane kapısında sevgilisi geliyor, muayene olmadan gidiyor."