Almanya'nın Elektrik Üretiminde "Kömür" Egemenliği

Almanya'nın Elektrik Üretiminde "Kömür" Egemenliği
Güncelleme:

Almanya’da, geçen yıl yaklaşık 647 milyar kilovatsaatlik elektrik üretilirken bunun yüzde 42,2’si linyit ve maden kömüründen elde edildi- Elektrikte nükleerin payı azalırken, yenilenebilir kaynakların payı ise arttı

FRANKFURT (AA) - ABDULSELAM DURDAK - Avrupa'nın en fazla enerji tüketen ülkesi Almanya, geçen yıl toplam brüt elektrik üretiminin yüzde 42,2’sini kahverengi kömür (linyit) ve maden kömüründen sağladı.

AA muhabirinin Almanya Federal İstatistik Ofisinin (Destatis) verilerinden derlediği bilgilere göre, ülkede 2015 yılında yaklaşık 647 milyar kilovatsaatlik elektrik üretildi. Elektirk üretimi, 2015’te 2014 yılına kıyasla artış kaydetti.

Geçen yıl toplam brüt elektrik üretiminin yüzde 42,2’si kömürden elde edildi. Kahverengi kömür ve maden kömürünün elektrik üretiminin yüzde 57'sini karşıladığı 1990'dan beri bu oran belirgin şekilde azaldı. Ayrıca kömürden elektrik üretimi 2014 yılına kıyasla da azaldı.

Federal hükümet, 1990 yılından bu yana 2020 yılı itibarıyla sera gazı emisyonlarını yüzde 40 azaltmayı hedefliyor. Uzmanlar, bunun yalnızca ülkedeki eski kömür santrallerinin teker teker kapatılmasıyla başarılabileceğini düşünüyor.


- Elektrikte yenilenebilir enerjinin payı arttı


Avrupa'nın lokomotif ülkesi Almanya'da kömür halen en önemli enerji kaynaklarından birisi olsa da yenilenebilir enerji kaynaklarının önemi de giderek artıyor.

1990 yılında yenilenebilir kaynaklardan sağlanan enerji üretimi yüzde 4'ün altında iken, bu oran 2015 yılında yüzde 30’a ulaştı.


- Nükleerin payı azalıyor


Almanya'da nükleer enerjinin önemi ise giderek azalıyor. 1990 yılında nükleer santrallerden elde edilen enerji, toplam üretilen brüt elektriğin yüzde 28'ini oluşturdu. Bu oran geçen yıl yüzde 14,1’e gerilerken, 2014 yılında ise yüzde 15,5 düzeyinde ölçüldü.

Almanya'da Bakanlar Kurulu, 2014 yılının Nisan ayında elektrik fiyatlarının hızlı artışının önüne geçilmesi amacıyla "Yenilenebilir Enerji Yasası"nda (EEG) bazı düzenlemeler yapılmasını öngören yasa tasarısını kabul etmişti.

Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Yenilenebilir Enerji Yasası'nda reform olarak nitelendirilen düzenlemelerle yenilenebilir enerjinin geliştirilmesinin herkes için planlanabilir olması, elektrik fiyatlarının artmasının hissedilebilir şekilde frenlenmesi ve yenilenebilir enerjinin daha güçlü şekilde piyasaya sunulması hedefleniyor.

Almanya'da 2015 yılında üretilen elektriğin enerji kaynaklarına göre dağılımı şöyle:

Enerji kaynağıElektrik üretiminde pay (%)
Yenilenebilir enerji kaynaklar30
Kahverengi kömür24
Maden kömürü18,2
Nükleer enerji14,1
Doğalgaz8,8
Diğer4,1
Madeni yağ ürünleri0,8