AFAD'tan yeni açıklama: ''Depremler hiçbir hatayı affetmedi''
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlAFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, depremin Antakya Fay Zonu’ndan kaynaklandığını belirtirken, ‘Depremler hiçbir hatayı affetmemiş durumda’ dedi.
Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde büyük yıkımın yaşandığı Hatay önceki akşam 20.04’te merkez üssü Defne olan 6.4, büyüklüğünde ve 3 dakika sonra ise merkez üssü Samandağ’da olan 5.8 büyüklüğündeki artçı sarsıntıyla bir kez daha yıkıldı.
Depremde ağır hasarlı evlerinden eşyalarını kurtarmaya çalışan 6 kişi öldü, 18’i ağır 562 kişi de yaralandı. Çevre illerde de paniğe neden olan depremlerde ağır hasar görmüş çok sayıda bina yıkıldı, yollarda yarıklar meydana geldi.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar dün düzenlediği toplantıda, Defne’deki depremin Antakya Fay Zonu’ndan kaynaklandığını bildirdi. Tatar, “Bu deprem Antakya’nın güneyinde bizim ‘Antakya fayı’ diye adlandırdığımız faydan kaynaklanan bir deprem. Şu ana kadar Hatay merkezli 116 deprem meydana geldi” dedi. Orhan Tatar, depremlerin hiçbir hatayı affetmediğini ve herkesin bu durumdan ders çıkarması gerektiğini vurgularken, artçı sarsıntıların hasarlı binada yıkıma neden olabileceğine işaret ederek, vatandaşları uyardı:
“Vatandaşlarımız bu tip binalardan uzak durmalı. Depremden sonra bu tip ikinci afet risklerini gördük. Kimi yerleşim alanlarında kaya düşmesi ve heyelan gibi sahadan gelen bilgiler var.”
'Herkesin bir ders çıkartması gereken depremlerle karşı karşıyayız'
Hatay'da sarsıntıya neden olan ve Defne, Harbiye'den başlayarak Samandağ'a ve deniz içinden Kıbrıs'a doğru uzanan Antakya fay zonunun, sol yanal doğrultu atımlı, bir miktar normal bileşeni olan bir fay olduğu bilgisini veren Tatar, şunları kaydetti:
"Özellikle birbirini tetikleyecek şekilde olan depremler, bir şekilde zemine, faylara yakınlığına, sıvılaşmaya ve bölgedeki yapı stokunun niteliğine bağlı olarak çok ciddi yıkımlara neden oldu ve bize şunu gösterdi. Bu depremler, hiçbir hatayı affetmemiş durumda. Çok net. Dolayısıyla bu anlamda herkesin bir ders çıkartması gereken depremlerle karşı karşıyayız."
Depremlerle ilgili uzman akademisyenlerden çok ciddi şekilde yararlandıklarını anlatan Tatar, bu akademisyenlerden aldıkları desteğin kendilerini mutlu ettiğini ve güçlü kıldığını belirtti.
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol