Adalet Bakanlığı Elektronik İzlemeyi Güçlendiriyor
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlAdalet Bakanlığı şüpheli, sanık ve hükümlülerin elektronik yöntemle toplum içinde izlenmesini sağlayan elektronik izleme sistemlerini 2 milyon avroluk bütçeye sahip eşleştirme projesiyle güçlendirecek - Bakan Yardımcısı Uçar:- "Avrupa nezdinde, Avrupa İns
ANAKRA (AA) - Adalet Bakanlığı şüpheli, sanık ve hükümlülerin elektronik yöntemle toplum içinde izlenmesini sağlayan elektronik izleme sistemlerini 2 milyon avroluk bütçeye sahip eşleştirme projesiyle güçlendirecek.
"Elektronik İzleme Sistemine Geçişte Denetimli Serbestlik Hizmetlerinin Kurumsal Kapasitesinin Güçlendirilmesi AB Eşleştirme Projesi"nin açılış töreni Hakimevi'nde yapıldı.
Törende konuşan Adalet Bakanlığı Bakan Yardımcısı Bilal Uçar, Türkiye'nin hukuk alanında sürekli olarak kendisini geliştirdiğini ifade etti.
AK Parti iktidarları döneminde hukuk alanında devrimsel gelişmeler kaydedildiğine işaret eden Uçar, şunları söyledi:
"Avrupa nezdinde, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi nezdinde birçok kez mahkum edilen, sorgulanan ülkemiz artık bugün hukuk alanındaki gelişmelerle bu ayıplardan kurtuldu. Her alanda iftiharla söyleyebilirizki hem cezaevlerimizde hem de adliyelerimizde, mahkemelerimizde insan hakları ihlalleri alanında bugün bir şikayet almıyoruz. Eğer böyle bir şey olursa da anında onun üzerine gidiliyor."
Daha önceki yıllarda bazı bölgelerde "merdiven altı" olarak tabir edilen yerlerde adliye hizmeti verildiğini hatırlatan Uçar, bugün adalet saraylarında adalet arayan insanların kısa süre içerisinde hakkını elde edebilmesi için büyük gelişmeler kaydedildiğini bildirdi.
Uzun yargılamaların Türkiye'de şikayet konusu olduğunu söyleyerek Yargıtayın iş yüküne de dikkati çeken Uçar, "Bu yıl içerisinde istinaf mahkemeleri faaliyete geçiyor. İstinaf mahkemelerinin faaliyete geçmesiyle birlikte hem yargılamalar kısa süre içerisinde neticelenecek hem de temyizde Yargıtay ve Danıştayın iş yükü azalacak" değerlendirmesinde bulundu.
Cezaların, yeni yapılan cezaevlerinde insan onuruna yakışır şekilde infaz edilmesi için çalışmalar yapıldığının altını çizen Uçar, denetimli serbestlik konusunda da toplumun memnuniyet duyduğunu, elektronik izlemenin gelişmesi konusundaki projelerin önemini anlattı.
Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yüksel Kocaman da dünyadaki denetimli serbestlik sistemine paralel olarak Türkiye'de de çalışmalar yapıldığını ifade etti.
- "15 bin 121 kişi elektronik yöntemle izlendi"
"Elektronik İzleme Sistemine Geçişte Denetimli Serbestlik Hizmetlerinin Kurumsal Kapasitesinin Güçlendirilmesi AB Eşleştirme Projesi" hakkında bilgi veren Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım, projenin denetimli serbestlik alanındaki üçüncü büyük proje olacağını vurguladı.
Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü Denetimli Serbestlik Daire Başkanlığı bünyesinde 2013 yılında Elektronik İzleme Merkezi kurulduğunu vurgulayan Yıldırım, "Aynı anda 5 bin kişiyi izleyecek kapasiteye sahip olan izleme merkezimizde, elektronik izleme aktif olarak kullanılmaya başlandı. 1 Şubat 2013 tarihinde takip edilen kişi sayısı 100 iken, bugün bu sayı 2 bin 593 kişiye ulaşmış o günden bugüne kadar toplam 15 bin 121 kişi elektronik yöntemlerle izlenmiştir" ifadesini kullandı.
Yaklaşık olarak 2 milyon avroluk bütçeye sahip olan projeyle mevcut elektronik izleme sisteminin kapasite ve teknik donanımlarının artırılacağına vurgu yapan Yıldırım, proje kapsamında elektronik izleme uygulamalarının incelenmesi, mevzuat çalışmaları, pilot uygulamalar, personel eğitimleri ve tanıtım çalışmaları ile elektronik izlemenin etkili olarak amacına uygun gerçekleştirilebilmesi için ekipman alımı olmak üzere beş ana faaliyet konusunun belirlendiğini aktardı.
Elektronik izleme sistemlerine ilişkin farklı uygulama modelleri ve yöntemleri ile farklı ceza politikaları olan ülkelerin çalışmalarının incelenmesi amacıyla 10 ayrı ülkeye çalışma ziyareti gerçekleştirileceğini bildiren Yıldırım, şöyle devam etti:
"Yine bu projeyle, proje kapsamında belirlenecek 12 müdürlükte 12 ay süreyle pilot uygulama yapılacak. Pilot uygulamalar kapsamında 12 denetimli serbestlik müdürlüğünde parmak izi okuma sistemi kurulacaktır. Pilot uygulamaların ardından da birincil ve ikincil mevzuat taslakları gözden geçirilecek, hazırlanan mevzuat taslakları doğrultusunda yazılımlar oluşturulacaktır. Projemizin bir diğer faaliyet alanı olan personel eğitimleri kapsamında da elektronik izleme uygulamasına yönelik ihlal ve müdahale, sökme, takma, uygun yükümlülerin belirlenmesi gibi alanlarda politikalar ve standartlar belirlenecektir. Pilot uygulamayı yürütmek üzere uygulama el kitapları, eğitici ve eğitim dokümanları oluşturulacak, eğitici eğitimleri ve uygulayıcı eğitimleri verilecektir."
- Parmak izi üniteleri kurulacak
Yıldırım, elektronik izlemenin etkili ve amacına uygun gerçekleştirilebilmesi amacıyla yapılacak çalışmalar hakkında bilgi vererek, "Yapılacak ekipman alımı kapsamında 12 GPS parmak okuma ünitesi, 12'si denetimli serbestlik müdürlükleri, 12'si jandarma ve 12'si de polis merkezleri için olmak üzere toplam 48 adet parmak okuma ünitesi, parmak izi okuma sisteminin kurulum, yönetim ve UYAP ile entegrasyonu, denetimli serbestlik müdürlüklerinde elektronik izleme kapsamında yükümlülerin etkin kontrolü ve mağdurların korunmasını sağlamak üzere 15 araba ve 12 motosiklet alımı yapılacaktır" dedi.
Türkiye'de etkili ve işlevsel bir elektronik izleme sistemi oluşturmak için bilgi ve deneyim kazanmayı, bu yolla Türkiye için AB standartlarıyla uyumlu en uygun sistemi belirlemeyi amaçladıklarına işaret eden Yıldırım, Hollanda, İngiltere ve Portekiz adalet bakanlıklarının proje ortakları olduğunu aktardı.
Yıldırım, "Elektronik İzleme Sistemine Geçişte Denetimli Serbestlik Hizmetlerinin Kurumsal Kapasitesinin Güçlendirilmesi Projesi"nin yoğun bir faaliyet zincirine sahip olduğunu vurguladı. Yıldırım, Türkiye'de elektronik izleme sisteminin güçlendirilmesi yolunda önemli aşamalar kaydedileceğini sözlerine ekledi.
Törene, AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Bela Szombati, İngiltere Büyükelçisi Richard Moore, Hollanda Büyükelçisi C. Van Rij, Portekiz Büyükelçisi Jorge Cabral da katıldı.
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol