Abdullah Reha Nazlı: Sosyal Medya ’Z Kuşağı’nın Kontrolüne Geçti
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlSosyal medya uzmanı ve girişimci Abdullah Reha Nazlı, sosyal medya ile birlikte doğmuş neslin kalabalık nüfusunun ve interneti etkin kullanmalarının artık...
Sosyal medya uzmanı ve girişimci Abdullah Reha Nazlı, sosyal medya ile birlikte doğmuş neslin kalabalık nüfusunun ve interneti etkin kullanmalarının artık bariz şekilde topluma ve ekonomiye etki ettiğini söyledi.
Kütahya Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'nün bünyesinde çalışan psikolog, araştırmacı, eğitimci personele yönelik seminere konuşmacı olarak katılan sosyal medya uzmanı ve girişimci Abdullah Reha Nazlı, sosyal medya ile doğmuş neslin internetteki etkinliğinin ve nüfusunun diğer kuşakları geride bıraktığını ve bunun pek çok konuya etki ettiğini söyledi. Nazlı'ya göre; 20 yıl öncesiyle kıyaslandığında, şehirlerin çarşılarındaki mağaza dağılımdan sinema sektörünün üzerinde durduğu konulara, gazetelerin haberlerinden giyim firmalarına kadar her şey internet kullanıcılarında "Z Kuşağı'nının egemen olmasının etkisi mevcut. Buna göre; büyük takipçisi olan hesaplar, check-in yapmanın gençler arasında popüler olduğu mekanlar, öne çıkan etiketler, fenomenler; milyonlarca gencin anında konuştuğu, yargıladığı ve yönlendiği konuları değiştirebiliyor.
80-90 arası doğmuş neslin internetin ilk günlerinde etkinliğinin sona erdiğini söyleyen Nazlı, artık milyonlarca takipçisi olan ve aynı tür basit içerikler paylaşan sayfaların tüm internette etkin olduğunu; buralarda olumsuz şekilde gündeme gelip tüm internette hakkında konuşulma korkusuyla pek çok kuruluşun Twitter hesaplarından Facebook sayfalarına kadar yayın türünü değiştirdiğini söyledi.
Nazlı'ya göre artık medya kuruluşları dahi sosyal medya hesaplarında gazete içeriklerinden farklı yayınlar, daha viral etkiye kavuşmasını umdukları yayınlar yapıyor. Gençlerin anlamadığı için eleştirdiği konuların hemen "internette tepki topladı" tarzı haberlere dönüşmesiyle bu günlere gelindiğini söyleyen Nazlı, artık nitelikli bilginin ortalıktan çekildiğini, yanlış bile olsa sadece ilginç bilginin yayıldığını ifade etti.
Yeni neslin ana gündeminin internet olduğunu söyleyen Nazlı, uykusundan uyandığında ilk iş telefonundan bildirimlerini kontrol eden gençler için okul ve ev hayatı sadece sosyal medyanın konularından biri olacak kadar hayatlarında yer kaplıyor. Okul, dersler, sınavlar, aile içi konular zaman zaman sosyal medya hesabında yer alan karikatürize edilen, mizah malzemesi olan geçici bir gündem.
Nazlı, şu tavsiyelerde bulundu: "Bilgi kavramının gerçek manası gençlere öğretilmeli. Gençlerimiz için bilgi; sorunları çözme, tecrübe ya da ilerleme için bir araç değil. Bilgi sadece paylaşıp dikkat çekmek için kullanılıyor. Anlamadığı şeyi eleştirme alışkanlığı ve her şeyi siyah ya da beyaz olarak görme alışkanlığı tek tip insan oluşmasına, farklı olanın ötekileştirilmesine yol açıyor. Sosyal medyaya gerçek içeriklerin üretilmesi için profesyonel çalışmalar yapılması gerekli. Gençlere artık sosyal medya olmadan ulaşmaya çalışmak pek mümkün değil. Onların içinde doğduğu bu ortama biz sonradan adapte olarak onlar gibi düşünerek teknolojiyi etkin kullanıp hayatlarını kontrol edecek değil daha iyi hale getirecek bir araç olarak kullanmaları için çalışma yapılmalı." (EFE)
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol