Abd-asean Zirvesi

Abd-asean Zirvesi
Güncelleme:

- Zirvenin son gününde liderler, Güney Çin Denizi’ndeki ihtilaflı sularda konumunu güçlendirmeye çalışan Çin’in eylemleri karşısında ABD’nin bölgedeki müttefikleriyle işbirliğini göstermek amacıyla bölgesel güvenlik konularını ele aldı- İki günlük zirve l

RANCHO MIRAGE (AA) - ABD ile Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) ülkelerinin liderlerini bir araya getiren zirvenin ikinci ve son gününde liderler bölgesel güvenlik konularını ele aldı.

Zirve, liderlerin aile fotoğrafı çektirmesiyle sona erdi.

California eyaletindeki Sunnyland’de yapılan zirvenin ikinci gününde, ASEAN ülkesi liderlerini ABD Dışişleri Bakanı John Kerry karşıladı.

Dün yapılan oturumda daha çok ABD ile ASEAN ülkeleri arasında ekonomik işbirliği, ticaret, enerji ve iklim değişikliği konularına odaklanan liderlerin, bugün ise bölgesel güvenlik konularını ele aldığı bildirildi.

ABD'nin, Güney Çin Denizi’ndeki ihtilaflı sularda Çin’in tedirginlik oluşturan eylemleri karşısında bölgedeki müttefikleriyle dayanışma ve işbirliği içinde olduğunu vurguladığı, liderlerin bölgedeki sorunların “uluslararası kurallara göre” ve “barışçıl” şekilde çözülmesi gerektiğini dile getirdikleri kaydedildi.

ABD Başkanı Barack Obama da dün zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, “Son yıllarda ABD, yasal ticareti korumak ve insani krizlere yanıt vermeye dönük ortak kapasitelerimizi geliştirerek bölgedeki müttefik ve ortaklarımızın deniz güvenliğine ilişkin yardımlarını arttırdı. Seyrüsefer özgürlüğünün de aralarında bulunduğu uluslararası kural ve normlara uygun olarak gerçek vizyonumuzu ilerletebiliriz” ifadelerini kullanmıştı.

Çin, Güney Çin Denizi'nde oluşturduğu yapay adalar üzerine hava üssü ve sivil tesisler inşa ederek ihtilaflı sularda konumunu güçlendirmeye çalışıyor. Pekin yönetimi, yer altı kaynakları açısından zengin Güney Çin Denizi'nde başta Filipinler olmak üzere Vietnam, Brunei ve Malezya'nın da arasında bulunduğu bölge ülkeleriyle de egemenlik tartışmaları yaşıyor.

Liderlerin bugünkü ajandasında terörle mücadele konusunu değerlendirildiği ifade edildi.

Bu arada zirve, bugünkü oturumun ardından liderlerin aile fotoğrafı çektirmesiyle sona erdi.

ABD ile ASEAN ülkeleri arasında ilk kez gerçekleşen "tarihi" zirveye ilişkin sonuç bildirgesi yayımlanacağı bildirildi.

ABD Başkanı Obama da zirveyi değerlendiren basın toplantısı yapacak.

Obama, 2013 yılında Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’i de zirvenin yapıldığı yerde ağırlamıştı.

ASEAN, 8 Ağustos 1967’de Malezya, Endonezya, Filipinler, Tayland ve Singapur’un katılımıyla kuruldu. Brunei’nin 1984’te, Vietnam’ın 1995’te, Laos ve Myanmar’ın 1997’de ve Kamboçya’nın da 1999’da örgüte dahil olmasıyla üye sayısı 10’a yükseldi. Yaklaşık 620 milyon nüfusa sahip ASEAN bölgesi 4,5 milyon kilometre kareye yayılıyor. ASEAN örgütünün öncelikli hedefleri arasında bölge ülkelerinin ekonomik büyümesine ivme kazandırılması, toplumsal ve kültürel gelişim, bölgede barış ve istikrarın sağlanması yer alıyor.

ASEAN, 2,6 trilyon dolarlık ekonomik hacmiyle dikkati çekiyor.