6 adımda hafızanızı güçlendirin

6 adımda hafızanızı güçlendirin

6 basit adımda, oto hipnozla daha güçlü bir hafızaya sahip olun.

Bir şeyi hatırlayamadığınızda yaşadığınız ‘Acaba yaşlanıyor muyum?’, ‘Yoksa alzheimer mi oldum?’ endişelerini artık bir kenara bırakın. Aslında unutkan değilsiniz. Sadece hafızanız zayıflamıştır.

Uzmanlar, günlük hayattaki stres, depresyon ve endişe gibi nedenlerin hafızamızı zayıflattığını söylüyor.

Uzman Klinik Psikolog Mehmet Başkak, hafızası yerinde olan birçok sağlıklı insanın neden unutkanlık sorunu yaşadığını, hatırlama güçlüğü çektiğini bilimsel açıdan şöyle açıklıyor:

ARADIĞINIZ BİLGİYE ŞU ANDA ULAŞILAMIYOR

“Bir bilgi/tecrübe edinildikten sonra, zihninizin bir yerinde depo edilir. Bilgi/tecrübe depolamak için üç yöntemin varlığı kabul edilir: Birincisi, duyusal aşama, ikincisi kısa süreli hafıza, üçüncüsü de uzun süreli hafızadır.

Yeni edindiğiniz bir bilginin kısa süreli hafızada tutulma süresi en fazla 30 saniyedir, ancak bu 30 saniye içinde sürekli o bilgiyi tekrar ederseniz bu süre uzayabilir. Arkadaşınızdan aldığınız telefon numarasını bir yere not etmeden hafızanızda tutup arama yaparken kullanmak kısa süreli hafızaya örnek olarak verilebilir.

Uzun süreli hafızaysa iki aşamalı olarak çalışır: Edindiğiniz bilgi ya da tecrübeyi zihninizin bir yerine "depolarsınız." Bu bilgi ya da tecrübeyi ihtiyaç duyduğunuzda depoladığınız şekilde hatırlarsınız. Zihninizde "depolanmış bilgiye" erişemiyor ve onu olduğu yerden çıkaramıyorsanız, yani hatırlayamıyorsanız, işte bu durumda zayıf bir hafızadan söz edilebilir.”

HAFIZAYI GÜÇLENDİRMEK İÇİN ADIM ADIM HİPNOZ

Peki hafızamızı nasıl güçlendirebiliriz? Uzman Klinik Psikolog ve aynı zamanda hipnoz uzmanı Mehmet Başkak, birçok vakada, zihninizdeki o "engellenmiş/bloke olmuş bilgiye" başarılı bir şekilde erişmenin hipnozla mümkün olduğu söylüyor.

Bunu deneyimli bir hipnoz uzmanıyla ya da evde, işyerinde kendi kendinize de yapabilirsiniz.

Başkak, altı adımda hipnozla hafızanızı güçlendirme yöntemleri hakkında şu bilgileri verdi:

BİRİNCİ AŞAMA

"-Oturun/arkanıza yaslanın ve rahatlayın.

-Gözlerinizi kapatın ve rahatlamak için derin derin nefes alın.

-Bütün konsantrasyonunuzu ayak parmak uçlarınızda toplayın, bir süre orada tutun ve sonra yavaşça yukarı doğru çıkın, bacaklarınız, baldırlarınız, karnınız, göğsünüz, boynunuz ve başınızı hissedin

-Yukarda söyleneni yaparken, vücudunuzdaki her kas grubunun rahatladığını hayal edin (kendinize parmak uçlarım şimdi rahatladı, bacak kaslarım da rahatladı, kol kaslarım da şimdi rahatladı gibi cümleler fısıldayın) bunu vücudunuzun her bölümü için yaparak yukarı kadar çıkın.

-Yavaşça 10'dan 0'a kadar geri geri saymaya başlayın. Sayarken de kendinizi bir merdivenden aşağıya iniyorken hayal edin.

-Sıfıra geldiğinizde, kendinizi hafiften bir transa geçmiş bulacaksınız.

İKİNCİ AŞAMA

- Büyük bir kütüphaneye girmek üzere olduğunuzu hayal edin.

-Bir kütüphanenin dışında ayakta bekliyorsunuz. Etraftaki detayları inceleyin. Sonra yavaşça kütüphaneden içeri girin ve etrafınıza bakının.

-Hayalinizde canlandırdığınız o kütüphane, zihninizin kendi kütüphanesi.

-O ana kadar öğrendiğiniz ya da tecrübe ettiğiniz her şeyi o kütüphanede bulmanız mümkün.

ÜÇÜNCÜ AŞAMA

-Kütüphanedeki kitaplara göz gezdirin.

-Özel bir ilgi alanınız varsa eğer, o özel alanla ilgili bütün bilgileri içeren bir kitap bulun.

-Zihninizdeki o özel ilgi alanınızla ilgili tüm bilgileri hatırlayın.

-Kitaba göz gezdirdikten sonra, onu bulduğunuz yere geri koyun.

DÖRDÜNCÜ AŞAMA

-Eski anıları hatırlamaya başlayın.

-Bunu yaparken kendinizi daha sakin ve rahatlamış hissedeceksiniz.

-Bunu yapmak ayrıca sizi daha mutlu hissettirecek.

BEŞİNCİ AŞAMA

-Kendinize telkin verin. Transa benzer hal içindeyken, kendinize belli bazı telkinleri tekrar tekrar söyleyin. Örneğin, “istediğim her şeyi hatırlayabilirim…" diyebilirsiniz. Böylelikle, zihninizin hep olumlu düşüncelerle dolmasını sağlayın.

ALTINCI AŞAMA

-Transa benzer durumdan çıkmak için 1'den 5'e doğru yavaş yavaş sayın.

-Bilinç düzeyindeki düşüncelerinizin yenilendiğini ve olumlu şekilde değiştiğini düşünün. Transa benzer bu halden çıktıktan sonra da olumlu düşünmeye devam edin. Unutmayın ki, zayıf bir hafızaya sahip olduğunuza inanırsanız, zihniniz sizi haklı çıkarmak ne gerekiyorsa yapacaktır.”

HAFIZANIZI GÜÇLENDİRMEK İÇİN BAŞKA NELER YAPABİLİRSİNİZ?

Başkak, hafızamızı güçlendirmek için hipnozun yanı sıra şu önerilerde de bulunuyor:

“Basit dikkat toplama becerilerini öğrenmeye çalışın. Bazen, dikkat eksikliği de hafızanızın zayıflamasına sebep olabilir.

Hafıza oyunları oynayın, bulmaca çözün ya da yapboz oynayın. Zihin egzersizleri yapmak daha keskin bir hafıza için olmazsa olmaz.

Endişe ve depresyon yaşıyorsanız, bunları kontrol altına almaya çalışın, çünkü bunlar konsantre olma gücünüzü azaltarak, hafızanızın zayıflamasına sebep olur.”

Başkak, hafızayı zayıflatan sebeplerin ortadan kaldırmasına rağmen aynı sorunu yaşamaya devam edenlerin vakit kaybetmeden doktoruna başvurarak ciddi bir tetkikten geçmesi gerektiğini sözlerine ekledi.